Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 69ο

Ένα άλλο πολύ βοηθητικό όπλο και μέσο της Χάριτος για την υπερνίκηση των θλίψεων και των πειρασμών είναι η νηστεία. "Μέγα προπύργιον ἡ νηστεία τοῖς ἀνταγωνιζομένοις τῷ δαίμονι", σημειώνει ο ερμηνευτής Ζιγαβηνός. Όπως ο Κύριος νηστεύοντας αντιμετώπισε τους πειρασμούς της ερήμου, έτσι κι εμείς με τη νηστεία να νικούμε τον πειραστή και να εξουδετερώνουμε τις παγίδες που μας στήνει. Υπάρχουν δύσκολα θέματα (εκκλησιαστικά, εθνικά, οικογενειακά, πνευματικά), που αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με την προσευχή και τη νηστεία. Θα αναφέρουμε δύο αγιογραφικά παραδείγματα:

Μετά τη θεραπεία του σεληνιαζόμενου νέου, όταν ρωτήθηκε ο Κύριος από τους μαθητές Του: "Διατί ἡμεἰς οὐκ ἠδυνήθημεν ἐκβαλεῖν αὐτὀ; (Ματθ. ιζ, 19)"· γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε αυτό το δαιμόνιο;, τους απάντησε: "Τοῦτο τό γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ (στ. 21)". Αυτό το είδος των δαιμόνων δεν βγαίνει από τον άνθρωπο που έχει καταληφθεί απ' αυτό, παρά μόνο με προσευχή που συνοδεύεται και με νηστεία, ώστε η προσευχή να γίνεται με διάνοια όσο το δυνατόν ελαφρότερη και περισσότερο προσηλωμένη στον Θεό. 

Σε άλλη περίσταση ρωτήθηκε ο Κύριος από τους μαθητές του Τιμίου Προδρόμου: "Διατί ἡμεῖς καί οἱ Φαρισαῖοι νηστεύομεν πολλά, οἰ δέ μαθηταί σου οὐ νηστεύουσι;" Γιατί εμείς και οι Φαρισαίοι νηστεύουμε πολύ και οι μαθητές Σου δε νηστεύουν; Κι ο Κύριος τους απάντησε: "Μή δύνανται οἱ υἰοί τοῦ νυμφῶνος πενθεῖν ἐφ' ὄσον χρόνον μετ' αὐτῶν ἐστιν ὁ νυμφίος; ἐλεύσονται δέ ἠμέραι ὅταν ἀπαρθῇ ἀπ' αὐτῶν ὁ νυμφίος, καί τότε νηστεύσουσιν (Ματθ. θ, 14, 15)".
Μήπως είναι δυνατόν οι φίλοι του γαμπρού, οι καλεσμένοι στον γάμο να πενθούν και να νηστεύουν για όσο διάστημα είναι μαζί τους ο γαμπρός και συνεχίζει η εορταστική ατμόσφαιρα του γάμου; Έτσι και οι Μαθητές μου, για όσο διάστημα εγώ, ο Νυμφίος της Εκκλησίας είμαι μαζί τους, δεν είναι δυνατόν να πενθούν. Θα έρθουν όμως ημέρες που θα πάρουν από κοντά τους τον Νυμφίο, και τότε θα νηστέψουν και θα πενθήσουν και θα κακοπαθήσουν. 

Βλέπουμε στα παραδείγματα αυτά ότι για να ξεπεράσουμε τις θλίψεις, θα χρειαστεί να νηστέψουμε, να πενθήσουμε, να κακοπαθήσουμε! Τη νηστεία για την υπερνίκηση των θλίψεων τη συνιστούν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, Ο Μέγας Βασίλειος γράφει στον εξαίρετο λόγο του "Περί νηστείας": "Τοῦτο (τό ὅπλον) πειρασμούς ἀποκρούεται, τοῦτο ἀλείφει πρός εὐσέβειαν, νήψεως σύνοικος, σωφροσύνης δημιουργός".
Το όπλο της νηστείας αποκρούει τους πειρασμούς, προετοιμάζει για την απόκτηση της ευσέβειας, είναι σύνοικος της νηφαλιότητας και δημιουργός της σωφροσύνης. Και μάλιστα συνιστά τη νηστεία ως αναγκαίο μλεσο της Χάριτος: "Ἐκακώθημεν διά τῆς ἁμαρτίας· ἰαθῶμεν διά τῆς μετανοίας· μετάνοια δέ χωρίς νηστείας ἀργή". Πληγωθήκαμε με την αμαρτία. Ας θεραπευθούμε με τη μετάνοια. Η μετάνοια χωρίς τη νηστεία είναι αργή. 

Ο ιερός Χρυσόστομος συμπληρώνει: "Αν μέσα στον Παράδεισο ήταν αναγκαία η νηστεία, πολύ περισσότερο αναγκαία είναι έξω από τον Παράδεισο. Αν το φάρμακο ήταν χρήσιμο πριν τον τραυματισμό, πολύ πιο αναγκαίο είναι μετά τον τραυματισμό. Αν το όπλο της νηστείας ήταν χρήσιμο πριν από τον πόλεμο των κακών επιθυμιών, πολύ πιο απαραίτητο είναι τώρα που οι δαίμονες μας πολεμούν με τις κακές επιθυμίες". Κι ο άγιος Ιωάννης στο περισπούδαστο βιβλίο του, την "Κλίμακα", παρατηρεί: "Ἡ νηστεία κατευνάζει τῶν παθῶν τά οἰδήματα". Επίσης η νηστεία χαρίζει ελαφρότερο ύπνο, υγεία σώματος και ψυχής και γίνεται "ἀπαθείας πρόξενος· ἁμαρτημάτων ἄφεσις· παραδείσου θύρα καί τρυφή". 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails