Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Φράσεις για προβληματισμό 96ο μέρος

Σε ξέχασαν; Δεν σε πήραν ούτε ένα τηλέφωνο; Δεν πειράζει και προπαντός μην παραπονιέσαι. Σε αδίκησαν; Ξέχασέ το. Σε περιφρόνησαν; Να χαίρεσαι. Σε κατηγορούν; Μην αντιλέγεις. Σε κοροϊδεύουν; Μην απαντάς. Σε βρίζουν; Σιωπή και προσευχή. Σου αφαιρούν τον λόγο, σε διακόπτουν; Μη λυπάσαι. Σε κακολογούν; Μην αντιμάχεσαι. 

Σου μεταδίδουν ευθύνες τα παιδιά σου, οι συγγενείς σου, οι δικοί σου άνθρωποι; Μη διαμαρτύρεσαι. Θυμώνουν μαζί σου; Να παραμένεις ήρεμος. Σε κλέβουν φανερά; Κάνε τον τυφλό. Σε ειρωνεύονται; Να μακροθυμείς. Δεν ακούνε τις συμβουλές σου, ιδίως δεν ακούνε τις συμβουλές σου τα παιδιά σου; Πέσε στα γόνατα και κάνε προσευχή. Εκνευρισμός στο αντρόγυνο; Εσύ φταις κι εσύ φταις. Όχι ο άλλος. 

Έφταιξες; Ζήτησε συγγνώμη. Δεν έφταιξες; Πάλι ζήτησε συγγνώμη. Έχεις υγεία; Δόξαζε τον Θεό. Έχεις αρρώστια, καρκίνο, ταλαιπωρείσαι, υποφέρεις, βασανίζεσαι, πονάς; Δόξασε τον Θεό. Γκρίνια, ανεργία, φτώχεια μέσα στο σπίτι; Νήστευε, αγρύπνησε, κάνε προσευχή. Για όλους και για όλα προσευχή. Πολλή προσευχή. Πολλή προσευχή. Νηστεία και προσευχή, διότι "τοῦτο τὀ γένος τῶν παθῶν καί τῶν δαιμόνων οὐκ έκπορεύεται παρά μόνο μέ νηστεία καί προσευχή"(Πρωτ. π. Κ. Αναγνωστοπούλου). 

Σαν την πέρδικα μέσα στο κλουβί, που χρησιμοποιείται σαν δόλωμα από τους κυνηγούς, για να συλληφθούν κι άλλες πέρδικες μέσα σ' αυτό, έτσι είναι κι η καρδιά του υπερήφανου κι ανειλικρινούς ανθρώπου. Σαν κατάσκοπος παραμονεύει και παρακολουθεί, για να επιφέρει πτώση και καταστροφή. Ο υπερήφανος και δόλιος άνθρωπος, λόγω της διεφθαρμένης καρδιάς του, παραμονεύει και καιροφυλακτεί, για να μετατρέψει τα καλά σε κακά,  αρέσκεται δε και σ' αυτούς τους εκλεκτούς να προσάψει κατηγορίες και μομφές (Σοφία Σειράχ ια, 30-31).

Πρίν ἤ ἀκοῦσαι, μή ἀποκρίνου καί έν μέσῳ λόγων μή παρεμβάλλου: προτού ακούσεις τι θέλουν να σου πουν μην αποκρίνεσαι και μην παρεμβάλλεσαι εν μέσω συζητήσεων διακόπτοντας αυτούς που ομιλούν (Σοφία Σειράχ ιά, 8)

Τό ψεύδεσθαι ἀνελεύθερον ἤ ἀλήθεια γενναῖον: το να λέει κάποιος ψέματα είναι χαρακτηριστικό ανελεύθερου και δουλοπρεπούς ανθρώπου. Ενώ το να λέει κάποιος την αλήθεια, δείχνει άνθρωπο με γενναίο φρόνημα (Αρχαίο ρητό). 

Αν κανείς ζητά να ζει εύκολα, θα πεθάνει δύσκολα (Σπουδαία σκέψη).

Με ποια κριτήρια κρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας; Με ποια κριτήρια διαλέγουμε τους φίλους μας ή τους συνεργάτες μας; Η αρετή, ο καλός χαρακτήρας, η ειλικρίνειά τους παίζουν τον πρώτο ρόλο στην κρίση μας. Να κρίνουμε με όσα ξέρουμε και όχι μα όσα υποθέτουμε (Σπουδαία σκέψη), 

Οι άγιοι 630 Πατέρες της Δ Οικουμενικής Συνόδου υπήρξαν φως του κόσμου. Με την αγία ζωή και τους ιερούς λόγους τους αναδείχθηκαν φώτα πνευματικά, "ἀστέρες πολύφωτοι" στην εποχή τους και στην Εκκλησία. Και εμείς "νά περιπατοῦμε ὡς τἐκνα φωτός (Εφεσ. ε,8)" (Σπουδαία σκέψη)

Αν έφτασες από ταπεινό γένος σε υψηλά αξιώματα, θυμήσου την καταγωγή σου και αυτό θα σε προφυλάξει από τα θηρία της υπερηφάνειας και της υψηλοφροσύνης (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. 

Και τα ευχάριστα λόγια και τα αστεία έχουν τη θέση τους στη ζωή του πιστού Χριστιανού. Αρκεί να μη διαλύουν την κατάνυξη και πολύ περισσότερο να μη μολύνουν την ψυχή. Αλλά να είναι χαριτωμένα, να ξεκουράζουν, να ενισχύουν, να τονώνουν. "Ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος (Κολασ. δ, 6) " (Σπουδαία σκέψη). 

"Παρεκάλεσαν ὅπως μεταβῇ ἀπό τῶν ὁρίων αὐτῶν Ματθ. η 28-θ 1)". Φύγε, Κύριε. Δεν Σε αντέχουμε άλλο. Δεν υπάρχει τόπος εδώ για Σένα. Φοβερό! Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν τα γουρούνια τους από τον Κύριο. Προτιμούν να τρέφουν μέσα στην καρδιά τους πάθη άνομα, βδελυρά, κτηνώδη, τον φθόνο, το μίσος, την κακία, την ανηθικότητα... Κι όταν ζητήσει ο Χριστός να μπει μέσα τους, για να τους απαλλάξει από όλα αυτά, δεν δέχονται. Διώχνουν τον Κύριο, για να μείνουν με τα κτηνώδη πάθη τους! Ποτέ να μη γίνει και σε μας κάτι τέτοιο! Και μήπως δεν κινδυνεύουμε όλοι μας; (Αρχιμ. Αποστ. Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, σελ. 46-47, εκδόσεις Σωτήρ). 

Ο Θεός δεν είναι Θεός ενός έθνους μόνο. Η αγάπη του Θεού περιλαμβάνει όλο τον κόσμο. Και το έργο του Χριστού σκοπό έχει να αναμορφώσει και να ευεργετήσει όλη την οικουμένη. Έμελλε λοιπόν ο Κύριος να δεχτεί τον θάνατο του σταυρού όχι μόνο για χάρη των Ιουδαίων -που πρώτοι αυτοί είχαν γνωρίσει τον Θεό τον αληθινό και πρώτοι κλήθηκαν στη σωτηρία- αλλά και για χάρη όλων των ανθρώπων. Διότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέκνα του Θεού διασκορπισμένα. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι με προαίρεση καλή, που σέβονται τον Θεό, που αγαπούν την αλήθεια, που θέλουν την επικοινωνία με τον Πατέρα τον επουράνιο. Αυτούς λοιπόν και όλον τον κόσμο θέλει ο Κύριος να φωτίσει, να μορφώσει, να κάνει παιδιά του Θεού τιμημένα (Σπουδαία σκέψη). 

Κύριε, αν Σε δοξολόγησα λίγο, είναι γιατί η γλώσσα μου είναι φτωχή. Αν σου είπα τον πόνο μου, είναι γιατί σε θεωρώ γιατρό μου. Αν σε παρακάλεσα τόσο, είναι γιατί σε ήθελα δίπλα μου. Αν σε πίκρανα πολύ, είναι γιατί συγγενεύω με τον πηλό. Αν σου ζήτησα έλεος, είναι γιατί τα λάθη μου έγιναν αμέτρητα. Στήριξέ με, Αγαθέ, ώστε πάντα να προσπαθώ να θυμίζω "τό ὄνομά σου τοῖς ἀδελφοῖς μου" (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails