Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 33ο

Οι πόνοι, οι θλίψεις και οι δοκιμασίες της ζωής είναι πικροί καρποί της παρακοής του γνωστού μας προπατορικού αμαρτήματος. Στον Παράδεισο η ζωή των πρωτοπλάστων ήταν χωρίς λύπες και βάσανα. Αλλά η τραγική πτώση τους στην αμαρτία άλλαξε ριζικά το σκηνικό της ζωής τους. "Πληθύνων πληθυνῶ τάς λύπας σου καί τόν στεναγμό σου· ἐν λύπαις τέξῃ τέκνα (Γεν. γ, 16)", είπε ο Θεός στην Εύα. Θα αυξήσω υπερβολικά και θα καταστήσω σφοδρές τις θλίψεις και τις στενοχώριες σου· όλη σου η ζωή θα είναι ζυμωμένη με λύπες. Με ωδίνες, δηλαδή με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου. 

Από τότε ο πόνος μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη στέναξε, να μην πόνεσε, να μην έκλαψε ποτέ. Ακόμη κι η πάναγνη Κόρη της Ναζαρέτ, όταν αντίκρισε τον Υιό και Θεό της επάνω στον Σταυρό, πόνεσε τόσο βαθιά, σαν να πληγώθηκε στην καρδιά με κοφτερό μαχαίρι: "Διῆλθε τήν ψυχήν αὐτῆς ῥομφαία (Λουκ. β,35)". Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρέθηκε ούτε ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού. Μέσα στους πειρασμούς γεννήθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, με κακοπάθειες πέρασε την επίγεια ζωή Του κι ανάμεσα σε δυο ληστές παρέδωσε το Πνεύμα Του Εσταυρωμένος. 

Μερικοί νομίζουν ότι οι θλίψεις δεν θα τους επισκεφθούν ποτέ. Ο ιερός Χρυσόστομος απαντά ότι είναι αδύνατο να μην αντιμετωπίσουμε θλίψεις. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα κάποιο λυπηρό συμβάν, θα αντιμετωπίσουμε αύριο, μεθαύριο, αργότερα: "Ἄν μή σήμερον, αὔριον· ἄν μή αὔριον, μετά ταῦτα συμβαίνει τό λυπηρόν". Το βέβαιο είναι ότι η ζωή μας είναι ζυμωμένη με τις θλίψεις. "Οὐχί πειρατήριόν ἐστι ὁ βίος τοῦ ἀνθρώπου ἐπί τῆς γῆς (Ιώβ ζ, 1) ". Δεν είναι μέσο δοκιμασίας και γεμάτος θλίψεις ο βίος του ανθρώπου πάνω στη γη; 

Η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα είναι θετική. Και βέβαια είναι γεμάτος με θλίψεις ο βίος του ανθρώπου πάνω στη γη, απαντά ο ίδιος ο πολύαθλος Ιώβ. Πέφτω το βράδυ να κοιμηθώ και λέω πότε να ξημερώσει να ανακουφιστώ κάπως από τους πόνους μου. Κι όταν ξημερώσει, πονάω τόσο πολύ, που λέω πότε θα βραδιάσει, να ησυχάσω λιγάκι. Ωστόσο "πλήρης γίνομαι ὀδυνῶν άπό ἑσπέρας ἔως πρωί (στ.4)". Πονάει όλο το σώμα μου από το βράδυ ως το πρωί. 

(Αβραάμ Μ. Κόκαλη, Στήριξέ με, όταν λυγίζω, Αθήνα, Μάρτιος 2021, Βιβλιοπωλείο Εκδόσεων Σωτήρ)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails