Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 80ο μέρος


Να στεκόμαστε χωρίς να έχουμε κάτι σε βάρος του άλλου, χωρίς να υποκρινόμαστε. Όρθιοι προς τον Κύριο, με φόβο και τρόμο, με νηφάλια και άγρυπνη ψυχή να προσφέρουμε την Αγία Αναφορά. "Μή τις κατά τινος μή τις έν ὑποκρίσει· ὀρθοί πρός τόν Κύριον· μετά φόβου καί τρόμου ἑστῶτες ὦμεν προσφέρειν". Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να μετέχει στους μυστικούς ιερούς ύμνους με νωθρότητα, αλλά με νηφάλια και άγρυπνη ψυχή. Να στέκεται όπως αρμόζει σε άνθρωπο να στέκεται ενώπιον του Θεού με φόβο και τρόμο (Σπουδαία σκέψη). 

Είμαστε τόσο φιλόδοξοι, ώστε θα θέλαμε να μας γνωρίζει όλη η γη, ακόμα και οι άνθρωποι που θα έλθουν, όταν εμείς δεν θα ζούμε πια! Και είμαστε τόσο ματαιόδοξοι, ώστε κι αυτή η εκτίμηση και των πέντε  ατόμων που μας περιβάλλουν, μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό απάνθισμα από τις "Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήνα 2015). 

Ἔστιν ἔλεγχος ὅς οὐκ ἔστιν ὡραῖος, καί ἐστι σιωπῶν καί αὐτός φρόνιμος. Ὥς καλόν ἐλέγξαι ἤ θυμοῦσθαι, καί ὁ ἀνθομολογούμενος ἀπό ἐλαττὠσεως κωλυθήσεται: υπάρχει έλεγχος, ο οποίος δεν είναι καλός και ωφέλιμος, και υπάρχει άνθρωπος που σιωπά, και αυτός είναι φρόνιμος και συνετός. Πόσο προτιμότερο είναι να ελέγξεις τον πταίσαντα σε σένα, παρά να είσαι θυμωμένος εναντίον του. και εκείνος που με τον έλεγχο που του έγινε αναγνωρίζει και ομολογεί το σφάλμα του, θα προφυλαχθεί από επανάληψη αυτού και μείωση της υπολήψεώς του (Σοφία Σειράχ, κ, 1-2). 

"Ὁ λύχνος τοῦ σώματός ἐστιν ὁ ὀφθαλμὀς (Ματθ. στ, 22)". Ό, τι είναι το μάτι για το σώμα μας είναι ο νους για την ψυχή. Εάν ο νους είναι υγιής, ελεύθερος από πάθος, οποιοδήποτε πάθος, τότε όλη η ύπαρξη του ανθρώπου είναι φωτεινή, βρίσκεται στην αλήθεια, κινείται ελεύθερα (Σπουδαία σκέψη). 

Δυο μεγάλα προσόντα προβάλλει η μνήμη των Πατέρων της Δ Οικουμενικής Συνόδου: την ορθή πίστη και τα καλά έργα. Την αποφυγή των αιρετικών διδασκαλιών που με τις διεστραμμένες ιδέες τους προσπαθούν με ανωφελείς συζητήσεις να παρασύρουν τους Χριστιανούς. "Αἱρετικόν ἄνθρωπον μετά μίαν καί δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ (Τίτου γ, 10)". Αλλά και την εκτέλεση αγαθών έργων με περισσή φροντίδα και επιμέλεια (Σπουδαία σκέψη). 

Σαν την πέρδικα μέσα στο κλουβί, που χρησιμοποιείται από τους κυνηγούς ως δόλωμα, για να συλληφθούν μέσα σ' αυτό και άλλες πέρδικες, έτσι είναι και η καρδιά του υπερήφανου και ανειλικρινούς ανθρώπου. Σαν κατάσκοπος παραμονεύει και παρακολουθεί, για να επιφέρει πτώση και καταστροφή. Ο υπερήφανος και δόλιος άνθρωπος, λόγω της διεφθαρμένης καρδιάς του, παραμονεύει και καιροφυλακτεί να μετατρέψει τα καλά σε κακά, αρέσκεται δε και σε αυτούς τους εκλεκτούς να προσάψει κατηγορίες και μομφές (Σοφία Σειράχ, ια, 30-31). 

Όποιος δεν βρίσκει ανάπαυση στη συνείδησή του, άδικα κοπιάζει ψάχνοντάς την αλλού (Λαϊκή θυμοσοφία). 

Ο άνθρωπος είναι συνήθως πιο πρόθυμος να ανταποδώσει το κακό παρά να ξεπληρώσει το καλό που του έκαναν (Λαϊκή θυμοσοφία). 

Αν κανείς ζητά να ζει εύκολα, θα πεθάνει δύσκολα (Λαϊκή θυμοσοφία). 

Παιδί μου, μην καταπιάνεσαι με πολλά έργα. Αν πολλαπλασιάσεις και πληθύνεις τις ασχολίες σου, δεν θα παραμείνεις ανένοχος και χωρίς σφάλματα και αποτυχίες. Εάν επιδιώκεις και κυνηγάς πολλά δεν θα τα προφθάσεις, δεν θα τα επιτύχεις όλα, ούτε σε περίπτωση αποτυχίας θα μπορέσεις να διαφύγεις χωρίς να υποστείς τις συνέπειες (Σοφία Σειράχ, ια, 10). 

Ό, τι θέλεις, όπως θέλεις, θα γίνει το θαύμα. Αρκεί να πιστεύεις. Έχε πίστη και μη σκέφτεσαι πώς θα μιλήσεις στον Χριστό. Έχεις έναν Θεό που σε γνωρίζει προσωπικά, που ξέρει τι θέλεις. Που είναι πάντα στη διάθεσή σου. Πάντα δικός σου (Αρχιμ, Αποστόλου Τσαλίκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, σελ. 44-45, εκδόσεις Σωτήρ). 

Το χρυσάφι καθαρίζεται και γίνεται δόκιμο και γνήσιο μέσα στη φωτιά. και οι άνθρωποι καθαρίζονται και γίνονται δεκτοί και αρεστοί ενώπιον του Θεού, καθώς περνούν από το καμίνι των δοκιμασιών και της ταπεινώσεως (Σοφία Σειράχ, β, 5)

Ο σοφός Σειράχ απευθύνει τρεις έντονες προτροπές σ' αυτούς που περνούν το καμίνι των θλίψεων. "Οἱ φοβούμενοι τόν Κύριον ἀναμείνατε", περιμένετε το έλεός του και μη ξεφύγετε από τον δρόμο Του. "Οἱ φοβούμενοι τόν Κύριον πιστεύσατε αὐτῷ", έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στον Κύριο, δείξτε υπομονή στη δοκιμασία σας. "Οἱ φοβούμενοι τόν Κύριον ἐλπίσατε" στα αγαθά που σας ετοιμάζει ο Κύριος (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα! καλή κι ευλογημένη εβδομάδα δια των πρεσβειών της προφήτισσας Άννας! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails