Ο σοφός και συνετός άρχοντας και κυβερνήτης θα διαπαιδαγωγήσει καλά τον λαό του, η δε διοίκηση και διακυβέρνηση του συνετού θα είναι καλά οργανωμένη. Όποιος είναι ο άρχοντας και ο κυβερνήτης και κριτής του λαού, τέτοιοι θα είναι οι υπάλληλοι και υπουργοί του και όποιος είναι ο κυβερνήτης και διοικητής μιας πόλεως, τέτοιοι θα είναι και όλοι οι κάτοικοί της. Ο αδιαπαιδαγώγητος και αμόρφωτος άρχοντας του λαού θα οδηγήσει σε καταστροφή τον λαό του... (Σοφία Σειράχ, ι, 2-3).
Κατά τήν ἰσχύν σου στοχάσου τούς πλησίον καί μετά σοφῶν συμβουλεύου. Καί μετά συνετῶν ἔστω ὁ διαλογισμός σου καί πᾶσα διήγησίς σου ἐν νόμῳ Ὑψίστου: όσο μπορείς και όσο εξαρτάται από εσένα να εξετάζεις και να ψυχολογείς αυτούς που σε πλησιάζουν και να συμβουλεύεσαι μόνο ανθρώπους συνετούς και σοφούς. Ό, τι σκέφτεσαι, διαλογίζεσαι και πρόκειται να το αποφασίσεις, ας γίνεται και με τη γνώμη συνετών ανθρώπων. Οποιαδήποτε δε συνομιλία σου και συζλητησή σου, ας είναι σύμφωνη προς τον Νόμο του Υψίστου, δηλαδή σύμφωνα με τη θέληση του Θεού (Σοφία Σειράχ, θ, 14-15).
Ἐνώπιον ἀλλοτρίου μή ποιήσῃς κρυπτόν, οὐ γάρ γινώσκεις τί τέξεται· παντί ἀνθρώπῳ μή ἔκφαινε σήν καρδίαν, καί μή αναφερέτω σοι χάριν: μπροστά σε ξένο κι άγνωστο μη κάνεις τίποτε που πρέπει να μένει κρυφό, διότι δεν ξέρεις τι θα επακολουθήσει. Μην ανοίγεις την καρδιά σου σε κάθε άγνωστο άνθρωπο και μη δέχεσαι εύνοια και φιλία από αυτόν (Σοφία Σειράχ, η, 18-19).
Λάρυγξ γλυκύς πληθυνεῖ φίλους αὐτοῦ: ο άνθρωπος που είναι γλυκός στα λόγια του θα πληθύνει τους φίλους του (Σοφία Σειράχ, στ, 5).
Μή δανείσῃς ἀνθρώπῳ ἰσχυροτέρῳ σου· καί ἐάν δανείσῃς ὡς ἀπολωλεκώς γίνου: μη δώσεις δάνειο σε άνθρωπο που είναι πιο ισχυρός από εσένα, από τον οποίο, εάν το κατακρατήσει, δεν θα έχεις τη δύναμηνα το διεκδικήσεις (Σοφία Σειράχ, η, 12).
Μή ἐγγυήσῃ ὑπέρ δύναμίν σου κα
ί ἐάν ἐγγυήσῃ, ὠς ἀποτίσων φρόντιζε: μην εγγυηθείς παραπάνω από την οικονομική δύναμή σου, και εάν εγγυηθείς, να ετοιμάζεσαι σαν να πρόκειται να πληρώσεις ο ίδιος (Σοφία Σειράχ η, 13).
Φίλος πιστός σκέπη κραταιά, ὁ δέ εὑρών αὐτόν εὗρε θησαυρόν: ο πιστός φίλος είναι σκεπή και προστασία ισχυρή, αυτός δε που βρήκε τέτοιον φίλο, βρήκε πολύτιμο θησαυρό (Σοφία Σειράχ, στ, 14).
Μηδέν τῆς τύχης (ἐστίν), ἀλλά πάντα τῆς εὐβουλίας καί τῆς προνοίας: τίποτε δεν οφείλεται στην τύχη, αλλά όλα εξαρτώνται στο σύνολό τους από την προνοητικότητα και την ορθή κρίση και σκέψη (Πλούταρχος).
Εάν ευεργετείς, γνώριζε σε ποιον κάνεις την ευεργεσία, εάν δηλαδή αυτός είναι άξιος της ευεργεσίας. Να ευεργετήσεις τον ευσεβή και θα βρεις ανταπόδοση για την ευεργεσία που του έκανες. Και αν δεν βρεις από αυτόν τον ίδιο, θα βρεις από τον Θεό (Σοφία Σειράχ, ιβ, 1-2).
Κάνε ό, τι εξαρτάται από σένα και προσευχήσου. Με τη βοήθεια του Θεού κατόπιν προχώρα (Σπουδαία σκέψη).
Καρδία, ἀλλοιοῖ τό πρόσωπον αὐτοῦ ἐάν τε είς άγαθά ἐάν τε εἰς κακά. Ἴχνος καρδίας ἐν ἀγαθοῖς πρόσωπον ἱλαρόν: η καρδιά του ανθρώπου αλλοιώνει το πρόσωπο και την έκφραση της φυσιογνωμίας του σε φαιδρή ή σκυθρωπή, είτε στα αγαθά που του συμβαίνουν, είτε στα κακά. Πρόσωπο χαρωπό είναι σημείο καρδιάς που απολαμβάνει αγαθά και ευτυχία (Σοφία Σειράχ, ιγ, 25-26).
Μή διαμάχου μετά ἀνθρώπου γλωσσώδους καί μή ἐπιστοιβάσῃς ἐπί τό πῦρ αὐτοῦ ξύλα. Μή πρόσπαιζε ἀπαιδεύτῳ, ἵνα μή ἀτιμάζωνται οι πρόγονοί σου: μη μάχεσαι με άνθρωπο που έχει αυθάδη και ασυγκράτητη γλώσσα, και μη συσσωρεύεις ξύλα στη φωτιά της ασυγκράτητης παπαφοράς του.Μην αστειεύεσαι με αμόρφωτο και ἀξεστο άνθρωπο, για να μην ατιμάζονται και υβρίζονται οι πρόγονοί σου από την ασυγκράτητη γλώσσα του (Σοφία Σειράχ η, 3-4).
Μην παρατρέξεις χωρίς να ενδιαφερθείς συζητήσεις και διηγήσεις σοφών και συνετών ανθρώπων και με τα σοφά γνωμικά τους να ασχολείται η διάνοιά σου και στο βαθύτερο νόημα αυτών να περιστρέφεται η σκέψη σου· διότι από αυτά θα μορφωθείς και θα διαπαιδαγωγηθείς και θα μάθεις να εργάζεσαι σε ηγεμόνες και άρχοντες. Μην απροσεκτήσεις και μην αδιαφορήσεις σε διηγήσεις και λόγους γερόντων. Πρέπει να τους προσέχεις, διότι από αυτούς θα μάθεις να σκέπτεσαι και να κρίνεις συνετά και σε καιρό ανάγκης να δίνεις απάντηση κατάλληλη και ορθή (Σοφία Σειράχ η, 8-9).
Περί πράγματος οὗ οὐκ ἐστι σοι χρεία, μή ἔριζε καί ἐν κρίσει ἁμαρτωλῶν μή συνέδρευε: μη φιλονικείς για πράγμα και υπόθεση που δεν σε ενδιαφέρει, και μη γίνεσαι σύνεδρος και δικαστής σε δικαστήριο και σύσκεψη αμαρτωλών (Σοφία Σειράχ ια, 8).
Πρίν ἐξετάσῃς μή μέμψῃ· νόησον πρῶτον καί τότε ἐπιτίμα: προτού εξετάσεις καλά τα πράγματα μην κατηγορήσεις κανέναν. Πρώτα να μάθεις και να πληροφορηθείς περί τίνος πρόκειται και τότε να επιτιμήσεις και να επιπλήξεις τον ένοχο (Σοφία Σειράχ, ια, 7).
Μή ὑστέρει ἀπό κλαιόντων καί μετά πενθούντων πένθησον. Μή ὄκνει ἐπισκέπτεσθαι ἄρρωστον, ἐκ γάρ τῶν τοιούτων ἀγαπηθήσῃ. Ἐν πᾶσι τοῖς λόγοις σου μιμνήσκου τά ἔσχατά σου καί εἰς τόν αἰῶνα οὐχ ἁμαρτήσεις: μη λείψεις από εκείνους που κλαίνε και πένθησε και συ με εκείνους που πενθούν. Να μην βαριέσαι και να μην αμελείς να επισκέπτεσαι άρρωστο, διότι από αυτά τα έργα θα γίνεις αγαπητός. Σε όλα τα λόγια σου και τις πράξεις σου να θυμάσαι τα τέλη της ζωής σου και δεν θα αμαρτήσεις ποτέ (Σοφία Σειράχ ζ, 34-36).
Ας ανοίξουμε ταπεινά τις καρδιές μας , όπως ανοίγουμε τα μάτια μας στο ζωογόνο φως του ήλιου, για να έλθει στη ζωή μας ο Αγαθός Παράκλητος. Ας παρακαλούμε θερμά στις προσευχές μας το "Πνεῦμα τῆς Ἀληθείας" να έρθει και να σκηνώσει στις ψυχές μας και να μας δωρίσει τη Χάρη Του, την ανεξάντλητη δύναμή Του (Σπουδαία σκέψη).
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Καλοτάξιδος, ευφρόσυνος και γεμάτος ξεκούραση ο μήνας Ιούλιος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου