Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 76ο μέρος

Ο Κύριος προπορεύεται των μαθητών του. Γνωρίζει τι τον περιμένει εκεί με κάθε λεπτομέρεια. Δεν δειλιάζει, δεν τρέμει. Σπεύδει, βρίσκεται σε έξαρση πνευματική. Να μιμηθούμε κατά το δυνατόν την αποφασιστικότητα του Κυρίου μας. Τις άγιες αυτές ημέρες, να συγκεντρώνουμε τον νου μας στα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Σταυρικής θυσίας του Κυρίου. "Ἐσταυρώθης δι' ἐμέ , ἵνα ἐμοί πηγάσῃς τήν ἄφεσιν " (Σπουδαία σκέψη). 

Λίγο πριν ανηφορίσει στον λόφο του Γολγοθά, για να ανοίξει τα πανάχραντα χέρια Του πάνω στον Τίμιο Σταυρό και να αγκαλιάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ρίχνει ένα βλέμμα και θωπεύει μ' αυτό την ιερή πόλη, την Ιερουσαλήμ. "Ποσάκις", λέει "ἠθέλησα ἐπισυναγαγεῖν τά τέκνα σου....(Ματθ. κγ, 37)". "Ποσάκις", λέει ο Κύριος για τον καθένα μας προσωπικά: πόσες ευεργεσίες.... πόσες ευλογίες... πόσες δοκιμασίες, στις οποίες ήταν δίπλα μας για το καλό της ψυχής μας! Ας ανατρέξουμε, για να ανταποκριθούμε συγκινημένοι στις τόσες επισκέψεις της Χάριτός Του (Σπουδαία σκέψη). 

Εσταυρώθης δι' εμέ... Για μένα, Χριστέ μου! Εσύ στον Σταυρό, στον θάνατο! Για μένα και στον αναστάσιμο θρίαμβο! "Διά ταῦτα με, Κύριε, ἐλέησον! Διά ταῦτα με, Κύριε, οἰκτίρησον. Διά ταῦτα με, Κύριε, σῶσον, τά σωτήρια στίγματα οὐδέν γάρ ἐποίησα, οὐδέ ποιῶ ἐνώπιόν Σου τό ἀγαθόν. Κατά χάριν ζητῶ ἔλεος, κατά χάριν ἐλπίζω σωθῆναι, αφορῶν εἰς τά θεία Σου πάθη ἅ ἑκουσίως ὐπέστης ὑπέρ ἡμῶν" (Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Η Δράση μας, αρ. τεύχους 578/2020). 

Μεγάλη Παρασκευή ο Κύριός μας επάνω στον Σταυρό! Ημέρα του μεγάλου πόνου και της οδύνης του Θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ημέρα πένθους, αλλά και ημέρα θριάμβου και χαράς. Πένθους για την αμέτρητη αμαρτία όλων εμάς των ανθρώπων που ανεβάσαμε στον Σταυρό τον ίδιο τον Θεό μας. Θριάμβου και χαράς, διότι από το πάθος Του πήγασε η λύτρωσή μας. Από τον θάνατό του η ζωή μας! Ας τον ευγνωμονούμε ολόψυχα σε όλη τη ζωή μας (Σπουδαία σκέψη). 

Το Μέγα Σάββατο είναι η ιερή μέρα που γιορτάζουμε με βαθιά σιωπή και ιερό δέος. Ταφή του Χριστού, κάθοδος της ψυχής Του στον Άδη. Το ανθρώπινο γένος ανασταίνεται, έχει πια μεταφερθεί στην αιώνια ζωή. Τώρα πλέον δεν είμαστε αιχμάλωτοι. Έχουμε νικήσει τον θάνατο. Νίκησε ο Χριστός για μας. Τώρα έχουμε γίνει αθάνατοι (Σπουδαία σκέψη). 

"Πορεύεσθε, καὶ σταθέντες λαλεῖτε ἐν τῷ ἱερῷ τῷ λαῷ πάντα τὰ ρήματα τῆς ζωῆς ταύτης (Πράξεις Αποστόλων, ε, 12-20)". Οι άρχοντες του κόσμου τούτου θέλησαν να φιμώσουν τους κήρυκες της Αναστάσεως. Τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν, τη νύχτα όμως ο Άγγελος τους απελευθέρωσε και τους διέταξε να συνεχίζουν να κηρύττουν. Ας μη μας πτοούν τα φόβητρα του κόσμου. Να μεταφέρουμε την αλήθεια του Χριστού στους αδερφούς μας (Σωτήρ, αρ. τεύχους 2174/1.4.2018). 

Ἕως θανάτου ἀγώνισαι περί τῆς ἀληθείας, καί Κύριος ὁ Θεός πολεμήσει ὑπέρ σου: να αγωνίζεσαι για την αλήθεια μέχρι θανάτου και ο Κύριος ο Θεός θα πολεμήσει μαζί σου (Σοφία Σειράχ δ, 28). 

Μή γίνου ταχύς ἐν γλώσσῃ καί νωθρός καί παρειμένος ἐν τοῖς ἔργοις σου: μην είσαι ταχύς στη γλώσσα σου, αυθάδης και αλαζόνας και μη γίνεσαι στα έργα σου αργοκίνητος και παράλυτος (Σοφία Σειράχ δ, 29). 

Μή ἔστω ἡ χείρ σου ἐκτεταμένη εἰς τό λαβεῖν καί ἐν τῷ ἀποδιδόναι συνεσταλμένη: ας μην είναι τεντωμένο και απλωμένο το χέρι σου, για να πάρεις και να είναι συμμαζεμένο, αλλά και σφιχτό, προκειμένου να δώσεις (Σοφία Σειράχ δ, 31).

Μή ἔπεχε ἐπί τοῖς χρήμασί σου καί μή εἴποις· αὐτἀρκη μοί ἐστιν: μη στηρίζεσαι στα χρήματά σου και μην πεις: έχω αρκετά και είμαι εξασφαλισμένος, για να ζήσω άνετα και πλούσια (Σοφία Σειράχ, δ, 1). 

Μή ἔπεχε έπί χρήμασιν ἀδίκοις· οὐδέν γάρ ὠφελήσει σε ἐν ἡμέρᾳ ἐπαγωγῆς: μην προσκολλάσαι και μην ελπίζεις σε άδικα χρήματα, διότι δεν θα σε ωφελήσουν κατά την ημέρα που θα επαχθεί και θα επέλθει επάνω σου η συμφορά και η δυστυχία (Σοφία Σειράχ, ε, 8). 

Ἐν μεγάλῳ καί ἐν μικρῷ μή ἀγνόει: εξέταζε με πολλή  προσοχή, ώστε να μην αγνοείς όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά, για να μη σφάλλεις ούτε σ' αυτά (Σοφία Σειράχ ε, 15). 

Μην περιμένεις και μη βραδύνεις να επιστρέψεις προς τον Κύριο και μην αναβάλλεις από μέρα σε μέρα τη μετάνοιά σου. Διότι θα ξεσπάσει ξαφνικά η οργή του Κυρίου και κατά την ώρα της εκδικήσεώς του θα εξολοθρευθείς. Μην πεις η ευσπλαχνία του Θεού είναι μεγάλη και θα συγχωρήσει το πλήθος των αμαρτιών μου, διότι από τον Θεό έρχονται και το έλεος, αλλά και η οργή και ο θυμός Του θα ξεσπάσει και θα ''ξεθυμάνει'' στους αμαρτωλούς (Σοφία Σειράχ, ε, 6-7). 

Γίνου ταχύς ἐν ἀκροάσει σου καί ἐν μακροθυμίᾳ φθέγγου ἀπόκρισιν. Εἰ ἐστι σοι σύνεσις, ἀποκρίθητι τῷ πλησίον. Εἰ δἐ μή, ἡ χείρ σου ἔστω ἐπί στόματί σου: Να γίνεις γρήγορος στο να ακούς και με υπομονετική βραδύτητα σκέψεως να δίνεις την απάντησή σου. Εάν έχεις συνετή και φρόνιμη γνώμη απάντησε στον πλησίον σου, που σε ρωτά. Αλλιώς, βάλε το χέρι σου στο στόμα σου, για να μην πεις τίποτα (Σοφία Σειράχ ε, 11-12). 

Δεν θέλω εγώ να σε ρωτήσω κι ούτε να ψάξω την πληγή Σου. Μπρος στην απέραντή Σου δόξα τα γόνατά μου θα λυγίσουν. Κι όμοιες με κύμα πελαγίσιο, λατρείες, λαχτάρες που' ναι εντός μου σε μια κραυγή θα ξεχειλίσουν: - Ο Κύριός μου και Θεός μου! (Γ. Βερίτης). 

Καλημέρα σας! 

Καλή και ευλογημένη εβδομάδα δια των πρεσβειών του Αγίου Χριστοφόρου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails