Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 18ο (α μέρος)

 

Χρόνια είχε να κοινωνήσει η Δήμητρα. Θυμόταν πότε-πότε τότε που ήταν παιδούλα και την έπαιρναν μαζί τους στην εκκλησία άλλοτε η μάνα της, άλλοτε η γιαγιά της, άλλοτε η νουνά της και κοινωνούσε μαζί τους και πετούσε από τη χαρά της. Ένιωθε ευτυχισμένη! Τώρα όμως όλα άλλαξαν. Πέθανε η μάνα, σε λίγο και η γιαγιά, και η νουνά μετακόμισε με τα παιδιά της στην Αθήνα. Δεν είχε κανέναν στενό συγγενή της στο χωριό. Στην εκκλησία πήγαινε και κοινωνούσε, μέχρι που ήλθε η μέρα του γάμου της. 

Τη συνόδεψε στον Ναό ο μακαρίτης τώρα πατέρας της και μια θεία της, εξαδέλφη της μάνας της. Ο άνδρας της, ο Αλέξης, γνωστός ενός θείου της, όλη την ώρα στο Μυστήριο του Γάμου ήταν σοβαρός και αμίλητος. Από τότε άρχισε ζωή δύσκολη για τη Δήμητρα. Δουλειά συνεχώς στα χωράφια τους όλη την εβδομάδα και την Κυριακή ατελείωτες δουλειές στο σπίτι. 

- Αλέξη, ας πάμε κι εμείς ως άνθρωποι, όπως όλοι οι χωριανοί μας, στην εκκλησία, να ευχαριστήσουμε τον Θεό, να Τον παρακαλέσουμε για την υγεία μας, για τόσα πράγματα στη ζωή μας. 

- Μη μου ξαναπείς τέτοιες κουβέντες, γιατί θα γίνουμε από δυο χωριά. Εγώ δεν πιστεύω. Κάτσε στ' αυγά σου. Τ' άκουσες; Άσε με ήσυχο. 

- Καλά, Αλέξη μου, με συγχωρείς. 

Μέσα της πόνεσε βαθιά η ψυχή της για τον άνδρα που της έτυχε. Και πήρε απόφαση να κάνει υπομονή, χωρίς να παύσει όμως να διψά να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει. Κάποτε που κατέβηκε ο Αλέξης στην πόλη για δουλειές, βρήκε την ευκαιρία και πήγε στον Ναό του χωριού, άναψε κεριά στα μανουάλια και προσκύνησε ευλαβικά τις ιερές εικόνες. Παρακάλεσε έπειτα τον ιερέα να ακούσει τον πόνο της ψυχής της. Εκείνος φόρεσε πετραχήλι κι άρχισε η Δήμητρα να λέει ό, τι βασάνιζε την ψυχή της, όλα τα κρίματά της και πόσο εκείνη ήθελε να εκκλησιάζεται και να κοινωνεί, ενώ την εμπόδιζε με απειλές ο άνδρας της. 

Ο ιερέας την άκουγε με προσοχή, τη συμβούλεψε να κάνει υπομονή και να μην παύσει να τον αγαπά και στο τέλος της διάβασε την Ευχή. "Μένε σταθερή στην πίστη και στην αγάπη", της είπε. "Τελικά θα σε βοηθήσει ο Θεός". Η Δήμητρα ασπάσθηκε το χέρι του, πήρε την ευχή του κι έφυγε βιαστική, φοβούμενη μήπως επιστρέψει ο Αλέξης. Όμως παρακαλούσε τον Θεό να φέρει την ευκαιρία, ώστε να εκπληρωθεί ο πόθος της να κοινωνήσει. Και η ποθητή ευκαιρία δεν άργησε να παρουσιασθεί. 

συνεχίζεται....

(Γεωργίου Γ. Ψαλτάκη, ... Κι έγινε το θαύμα, Θεέ μου, Σε ευχαριστώ που κοινώνησα!, Αθήνα 2021, Εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails