Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 70ο μέρος

Ευλογημένη πολυφίλητη πατρίδα, θύμηση του Παραδείσου, ζήσε, ευαγγελίζου και συγχώρα. Ζήσε και λάμψε και φώτισε με το ειρηνικό φως του Χριστού, το φως που "φαίνει πᾶσιν"! (Ε. Βερονίκη, Η Δράση μας, αρ. τεύχους 577, Μάρτιος 2020). 

Ελλάδα! Μια χώρα μοναδική. Μια χώρα ιστορική, πλούσια σε πολιτισμό, γεμάτη από σπάνιες ομορφιές φυσικές και αξιόλογους ανθρώπους. Μια χώρα που γέννησε μέσα στην ιστορία σοφούς και ήρωες, πνευματικές ιδέες, εκφραστική ποίηση, απαράμιλλη τέχνη.... Εδώ συναντήθηκαν το ωραίο με την αλήθεια, η ακρότητα με το μέτρο, η δωρική αυστηρότητα με την ιωνική κομψότητα, η φιλοσοφία με την αρετή, η γνώση με την εμπειρία, η επιστήμη με την ποίηση, η καθημερινότητα με το όραμα, το φυσικό χάρισμα με τη δημιουργία, η παράδοση με την πρωτοτυπία, το ανθρώπινο με το θείο (Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, Η Δράση μας, αρ. τεύχους  572, Οκτώβριος 2019). 

Τα δικά σου τα βάσανα με το δάχτυλο να τα γράφεις στο νερό, της πατρίδας όμως τα βάσανα με πυρωμένα σίδερο να' ναι γραμμένα στην καρδιά. Γιατί είναι της φυλής κληρονομιά και πρέπει να την παραδώσεις στα παιδιά σου (Σπουδαία σκέψη).

Χιόνι πέφτει τον Γενάρη, χαρές θα' ναι τον Αλωνάρη (Παροιμία).

Να ακούς ευγενικά και με σιωπή. Να απαντάς συνετά. Να σκέπτεσαι σοβαρά και να αποφασίζεις αμερόληπτα (Σπουδαία σκέψη). 

Κατά τη Βάπτιση του Κυρίου συνέβη κάτι το μοναδικό: "Ἡ Τριάς, ὁ Θεός ἡμῶν, ἑαυτήν ἡμῖν σήμερον, ἀδιαιρέτως πεφανέρωκεν". Φανερώθηκε ο Μεσσίας, αρχίζει η εποχή της χάριτος. Σκιρτούν τα βουνά, τα νερά αγιάζονται, η φύση όλη πανηγυρίζει, οι άγγελοι διακονούν, ο κόσμος αγάλλεται. Ας πανηγυρίσουμε θεοπρεπώς προσκυνώντας τον Λυτρωτή  και μιμούμενοι την υπακοή Του. Δοξάζοντας την Αγία Τριάδα, κρατώντας ακέραιη την Ορθόδοξη πίστη και ζώντας ζωή αντάξια της θείας αποκαλύψεως της οποίας σήμερα αξιωθήκαμε (Σπουδαία σκέψη). 

Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε τα άγια Θεοφάνια και λάβαμε όλοι οι πιστοί τη σωτήρια Θεία Χάρη στην αρχή του νέου έτους. Ο Απόστολος Παύλος μας πληροφορεί ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός διανέμει σε κάθε μέλος της Εκκλησίας Του τα ποικίλα χαρίσματα με σοφία και δικαιοσύνη. "Ἑνί ἑκάστω ἐδόθη ἡ χάρις κατά τό μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ". Ας μην περιεργαζόμαστε την απόφαση του Θεού, αλλά αλλά εκείνο που μας έδωσε ας το προσέχουμε, είτε μικρό είναι είτε το πιο ασήμαντο και οπωσδήποτε θα προκόψουμε (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τευχ. 2212/1.1.2020). 

Έχω αγωνισθεί τον αγώνα τον καλό για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Έχω φθάσει στο τέλος του δρόμου της αρετής και της εκπληρώσεως  της αποστολής μου. Έχω διαφυλάξει την πίστη. Λοιπόν τώρα πια με περιμένει το στεφάνι που ανήκει ως βραβείο στη δικαιοσύνη και την αρετή. Το στεφάνι αυτό θα μου το δώσει ως ανταμοιβή ο Κύριος κατά την ένδοξη εκείνη ημέρα της Κρίσεως, ο δίκαιος κριτής. Θα το δώσει μάλιστα όχι μόνο σε μένα, αλλά και σ' όλους όσοι έχουν αγαπήσει και με πόθο περιμένουν την ένδοξη εμφάνισή Του. Ο Κύριος ας μας ελεήσει όλους (Απόστολος Παύλος). 

Τῆς εὐποιΐας καί κοινωνίας μή ἐπιλανθάνεσθε· τοιαύταις γάρ θυσίαις εὐαρεστεῖται ὁ Θεός (Εβρ., ιγ, 16): Μη λησμονείτε τις αγαθοεργίες και τη μεταδοτικότητα, με τις οποίες συμμετέχουν και οι άλλοι στα αγαθά σας. <μη λησμονείτε αυτές, γιατί ο Θεός ευχαριστείται σε τέτοιες θυσίες και όχι σε θυσίες αλόγων ζώων (Σπουδαία σκέψη). 

Οι δέκα λεπροί άνδρες απήλαυσαν από τον πολυεύσπλαχνο Σωτήρα τη θεραπεία τους θαυματουργικώς. Δικαιολογημένα η μεγάλη και απερίγραπτη χαρά τους. Ασυγκρίτως μεγαλύτερη από τη χαρά έπρεπε να είναι η ευγνωμοσύνη προς τον φιλάνθρωπο ευεργέτης τους. Ένας μόνος από τους δέκα επέστρεψε με φωνή μεγάλη δοξάζοντας τον Θεό. Ευγνώμων αυτός, ο ένας, ο Σαμαρείτης. Οφείλουμε να προσέξουμε όλοι μας το καθήκον της ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας μαςπρος τον Άγιο Θεό. Απολαμβάνουμε συνεχώς πλήθος από τις δωρεές του. Να μιμούμεθα τον ένα ευγνώμονα θεραπευθέντα λεπρό (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 5ος, σελ.160). 

"Ναζωραῖος" ήταν το υποτιμητικό επίθετο, το παρωνύμιο - κοινώς παρατσούκλι- που είχαν κολλήσει οι σύγχρονοι του Κυρίου δίπλα στο Θεόσδοτο όνομά Του, "Ἰησοῦς".Επειδή η Ναζαρέτ ήταν ένα άσημο και κακόφημο χωριό και στον Σταυρό η αναρτημένη πινακίδα του Πιλάτου περιείχε και τον τίτλο αυτό. Ο Κύριος τον μετέτρεψε σε τιμητικό τίτλο για τον εαυτό Του. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τέτοια επίθετα (ο θρήσκος, η θεούσα... ) και χαρακτηρισμοί να ξεστομίζονται για τους ανθρώπους του Θεού. Την αληθινή αξία δεν τη δίνει στον άνθρωπο ο κόσμος, αλλά ο Ιησούς Χριστός, ο Ναζωραίος! (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

"Ἑτοιμάσατε τήν ὁδόν τοῦ Κυρίου". Ετοιμάστε τον δρόμο από τον οποίο θα έλθει ο Κύριος, κάντε ίσιες και ομαλές τις διαβάσεις από τις οποίες θα περάσει. "Φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ". Στην έρημο του αποστατημένου κόσμου μας ας ακουστεί και πάλι η προδρομική φωνή: "ἑτοιμάστε τἠν ὁδόν Κυρίου"! Για να γεμίσουν με φως τα σκοτάδια μας. Και για να ζήσει ο κόσμος μας μέσα στο φως του Χριστού μας (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Ξένια μου, η ανάρτηση αυτή είναι δώρο για την ονομαστική σου εορτή! 

Πολύχρονη, καρδούλα μου! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails