Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 68ο μέρος

Ὁ νομοθέτης διδάσκει τιμᾶν τό γῆρας, εἰς ὅ πάντες ἀφιξόμεθα: ο νομοθέτης διδάσκει να τιμάμε τα γεράματα, τους ηλικιωμένους, διότι κάποτε όλοι θα φθάσουμε σ' αυτά, θα γεράσουμε (Αισχίνης).

Κρεῖσσον ἀνδρός, ἔλεγχος ὑπέρ ἄλλου κολακεύοντος: καλύτερα να σε ελέγχουν παρά να σε κολακεύουν (Αισχίνης). 

Η φιλία μεγαλώνει τη χαρά, ελαττώνει τις λύπες και μετριάζει την αθλιότητα αυτής της ζωής (Κικέρων). 

Κανένα ψέμα δεν πρέπει ν' ακούει η ιστορία, πρέπει να έχει στημένο το αυτί στην αλήθεια (Κικέρων). 

Η λογική είναι κυρία και βασίλισσα όλων των πραγμάτων (Κικέρων). 

Η φρόνηση είναι η μητέρα και τροφός κάθε αρετής (Αριστοτέλης). 

Είναι αδύνατον εκείνος που δεν κάνει τίποτε να κάνει πολλά (Αριστοτέλης). 

Τα πάθη της ψυχής διαφθείρουν κι αυτούς ακόμα τους άριστους άνδρες, όταν γίνουν κυβερνήτες (Αριστοτέλης). 

Όποιος συνήθισε να αντιμετωπίζει με ηρεμία, με καλοσύνη, με ευγένεια τα πράγματα της ζωής, εύκολα μπορεί να συναναστρέφεται τους ανθρώπους με ευγένεια και πραότητα (Πλούταρχος). 

Ούτε στις καλοτυχίες να είμαστε περιχαρείς, ούτε στις δυστυχίες περίλυποι. Ούτε στις ηδονές έκλυτοι, ούτε στους θυμούς ασυγκράτητοι και θηριώδεις (Πλούταρχος). 

Ἀναρχίας δέ μεῖζον οὐκ ἐστι κακόν: δεν υπάρχει πιο μεγάλο κακό από την αναρχία (Σοφοκλής). 

Μην το πεις πουθενά. Μην το μάθει κανείς. Μην το ακούσει κανένας. Πολλές φορές τα λόγια μας, οι πράξεις μας είναι τέτοια που δεν θέλουμε να δημοσιοποιηθούν, να γίνουν γνωστά σε όλους. Υπάρχει όμως ο Θεός που ως Πατέρας στοργικός παρακολουθεί τα πάντα. Γι' αυτό "μή εἴπῃς ὅτι ἀπό Κυρίου κρυβήσομαι". Να θέλεις να ζεις κάτω από το στοργικό βλέμμα του Θεού. Να ζεις κατά το άγιο θέλημά Του, για να μην φοβάσαι το βλέμμα Του. Θα είσαι τότε χαρούμενος, ειρηνικός, ευτυχισμένος (Σπουδαία σκέψη). 

"Γυναίκα, αυτή τη στιγμή σε λύνω και σε ελευθερώνω από την αρρώστια σου (Λουκά ιγ, 10-17)". Αυτό που έπαθε η γυναίκα του Ευαγγελίου το έπαθε χωρίς το θέλημά της, γι' αυτό και δεν είχε και ευθύνη. Το χειρότερο είναι εμείς να δίνουμε άδεια στον πονηρό και να μας δένει με τα σατανικά σκοινιά. Κάθε υποχώρηση στον πειρασμό, στην αμαρτία, σημαίνει μια στροφή πάνω μας του σκοινιού του. Ο διάβολος δένει, ο Χριστός λύνει. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Ο Υιός του ανθρώπου ήρθε στον κόσμο "ἵνα λύσῃ τά ἔργα τοῦ διαβόλου (Α Ιωα. γ, 8)"(Αρχιμ. Αποστ. Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

"Τά ἀδύνατα παρά ἀνθρώποις δυνατά παρά τῷ Θεῷ ἐστιν (Λουκά ιη 18-27)". Εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με τις ασθενείς ανθρώπινες δυνάμεις, γίνονται δυνατά και κατορθωτά με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού. Αυτό που εγώ δεν έχω τη δύναμη να νικήσω, μπορεί να το νικήσει η παντοδύναμη χάρη του Θεού. - Κύριε, απάλλαξέ με από αυτή τη φρικτή δύναμη που με καταβάλλει. Κάνε ό, τι περνά από το χέρι σου και δεν θα σε αφήσει ο Θεός, που θέλει να σε βοηθήσει. Τα αδύνατα δυνατά! (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

"Καί ἤρξαντο ἀπό μιᾶς παραιτεῖσθαι πάντες (Λουκά ιδ, 16-24)". Τι προτίμησαν! Τι έχασαν! Δεν δέχθηκαν το συμπόσιο του άρχοντα. Την τιμή που τους έκανε, τη λαμπρότητα του τραπεζιού. Προτίμησαν ο ένας το χώμα! Ο άλλος τα βόδια του! Ο τρίτος "πνιγόταν", λέει, στις υποχρεώσεις του, τα τρεξίματά του για το σπίτι. Καταλαβαίνεις τον παραλογισμό. Προτού είναι αργά, κάνε τη σωστή επιλογή, κινήσου έξυπνα. Πιάσε τη μεγάλη ευκαιρία για τον εκκλησιασμό, τη μελέτη του Λόγου του Θεού, προσευχή κ.λπ. (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

Με πολλά ονόματα Τον αποκαλούμε τον Σωτήρα Χριστό, αλλά ένας είναι ο Κύριος. Ένας ο Σωτήρας μας, "ἑκάστῳ  ποικίλος γίνεται πρός τό συμφέρον". Σε εκείνους που χρειάζονται ευφροσύνη γίνεται άμπελος (Ιω. ιε, 1). Σε εκείνους που χρειάζονται να εισέλθουν στέκεται θύρα (Ιω. ι,7) και σε εκείνους που έχουν ανάγκη να προσφέρουν τις ευχές παραστέκεται ως μεσίτης Αρχιερεύς (Α Τιμοθ. β, 5, Εβρ. ζ, 26). Σε όλους γίνεται τα πάντα (Α Κορινθ. θ, 22), παραμένοντας ο ίδιος κατά φύσιν αυτό που είναι. Συμπαρίσταται στην κάθε ανάγκη μας ως ο πιο καλός ιατρός και συμπαθής Διδάσκαλος (Σπουδαία σκέψη). 

Γιορτάσαμε αυτές τις μέρες τα Χριστούγεννα, την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, την οποία τόσο πόθησαν οι δίκαιοι Προπάτορες. Να γιορτάσουμε πάντα κι εμείς με ιερό πόθο και βαθιά ταπείνωση. Να ετοιμάσουμε την ψυχή μας. Να προσευχηθούμε περισσότερο. Να εξομολογηθούμε. Να ετοιμασθούμε να κοινωνήσουμε. Έτσι θα ζήσουμε την πνευματικότητα της εορτής και θα ανανεωθούμε πνευματικά (Περιοδικό ο Σωτήρ). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

Καλή σχολική χρονιά 2022!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails