Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 69ο μέρος

Αν ξέραμε ικανοποιημένοι να είμαστε με ό,τι Εκείνος όρισε για τη ζωή μας, με ό, τι διάλεξε να μας χαρίσει, με ό, τι θέλησε να μας στερήσει, με ό,τι μας αρνήθηκε και δεν μας το έδωσε ποτέ, θα' ταν η  καρδιά μας πιο χαρούμενη, θα είμαστε εμείς οι ίδιοι πιο αναπαυμένοι (Περιοδικό Προς τη Νίκη, αρ. τεύχους 8397, Ιανουάριος 2020). 

Το μεγαλύτερο καλό είναι να κάνεις το καλό με κάθε τρόπο (Σπουδαία σκέψη). 

Πλεονεξία μέγιστον ἀνθρώποις κακόν: η πλεονεξία είναι μεγάλο κακό στους ανθρώπους  (Μένανδρος). 

Οὐδείς ἐπλούτισε ταχέως δίκαιος ὤν: κανένας δίκαιος δεν πλούτισε γρήγορα (Μένανδρος). 

Περί χρημάτων λαλεῖν, ἀβεβαίου πράγματος: το να μιλάς για χρήματα, μιλάς για πράγμα αβέβαιο (Μένανδρος).

Κατηγορείς τον άλλο για τον θυμό σου και δεν αντιλαμβάνεσαι την οργή σου (Σπουδαία σκέψη). 

Ο άνθρωπος για να είναι αρεστός στον Θεό πρέπει να είναι δίκαιος και ενάρετος. Να είναι αγνός και σώφρων, να μην κλέβει και να μη σκοτώνει προς χάριν των χρημάτων. Δεν πρέπει ούτε μια ξένη βελόνα να επιθυμήσεις, γιατί ο Θεός στέκεται πλάι σου και βλέπει κάθε σου πράξη (Φιλήμων). 

Μακάριοι είναι οι πράοι, που συγκρατούν τον θυμό τους και δεν παραφέρονται ποτέ. Αυτοί θα κληρονομήσουν από τον Θεό τη Γη της Επαγγελίας και θα απολαύσουν τα αγαθά της ουράνιας κληρονομιάς από αυτή τη ζωή. Δεν είναι αδύνατοι και άνευροι άνθρωποι  οι πράοι, όπως υποστηρίζουν μερικοί, αλλά είναι πολύ δυνατοί χαρακτήρες, προσωπικότητες ισχυρής θελήσεως, ταπεινοί, υπομονετικοί, μακρόθυμοι κι ανεξίκακοι (Περιοδικό Σωτήρ). 

Είναι φως κι είναι μέρα πασίχαρη κι είναι τ’ άνθη που μόλις ανθίζουν κι είναι σαν τώρα μόλις ν’ αρχίζουμε, τραγουδώντας τον ύμνο στον Ένα. Ω, Χριστέ, που ματώθης και πόνεσες και δακρύζει η ψυχή για τους άλλους, ως να βρεις το χαμένο σου πρόβατο που ‘χει μπλέξει στα νύχια του δράκου. Δώσ’ μας δύναμη, θάρρος κι ενότητα, δώσ’ μας φως απ’ το φως που δε σβήνει, να βαδίσουμε αντάμα το δρόμο σου που οδηγεί προς την άσβεστή σου δόξα. Φλόγα να ‘ν’ η ψυχή για το νόμο σου και φωτιά του κακού και του σάπιου και ν’ ανθίζει, λουλούδι στην άνοιξη, για να κάνει καρπούς την αγάπη. Την αγάπη που μένει αμετάβλητη και βιώνει και παίρνει δυνάμεις, για τα έργα που γίνονται αθόρυβα κι όμως έχουν απύθμενο βάθος. Δώσ’ μας δύναμη, θάρρος κι ενότητα...  (Γιώργος Βερίτης)

"Πού είσαι φως μου; Πού είσαι χαρά μου; Διατί με εγκατέλειπες και οδυνάται η καρδιά μου; Διατί εκρύβης απ' εμού και θλίβεται η ψυχή μου;" Πρέπει να αναζητούμε τον Κύριο, για να τον συναντήσουμε με τέτοιου είδους αισθήματα, τα οποία διακατείχαν την Παναγία, όταν αναζητούσε τον Κύριο, όταν ήταν 12 ετών. Με οδύνη σε αναζητούμε. Όπως οι άγιοι Απόστολοι, μετά τον θάνατο του Κυρίου στενοχωριούνταν γιατί χάθηκε η ελπίδα τους. Και χάρηκαν μετά την εμφάνισή Του. Έτσι, να Τον αναζητούμε με την προσευχή, με την τήρηση των εντολών Του, με ειλικρινή και άδολη αγάπη των αδελφών (Σπουδαία σκέψη). 

"Καί ἐκάλεσε τό ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν (Ματθ. α, 1-25)". Ιησούς. Το ένα και μοναδικό όνομα. Ιησούς. Το όνομα που είναι πιο πάνω και πιο πέρα και ψηλά από κάθε άλλο όνομα. Ιησούς. Το όνομα εκείνο που στο άκουσμά του προσπέφτουν δοξολογητικά και λατρευτικά και ικετευτικά όλα τα σύμπαντα και όλοι οι κόσμοι των αγγέλων και των ανθρώπων. Ιησούς. Με αυτό στα χείλη, με αυτό στον νου και την καρδιά, έχε τον παράδεισο μέσα σου, την απόλαυση της παρουσίας Του. Ιησούς. Αυτό το όνομα και μόνον αυτό θα νοηματοδοτήσει και τη δική μας ζωή και κάθε στόχο και όνειρο (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ). 

"Τά σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται Χριστοῦ τεχθέντος ἐκ τῆς Παρθένου". Χριστούγεννα, με τη γέννηση του Χριστού μας γεννήθηκε και πάλι η ελπίδα στην πολυστένακτη γη μας, γεννήθηκε η αγάπη, γεννήθηκε το έλεος, η ευσπλαχνία. Γευθήκαμε πάλι την αληθινή ζωή, το χαμόγελο άνθισε στα χείλη μας, η ελπίδα ζωντάνεψε, τα δάκρυα σταμάτησαν να αυλακώνουν το πρόσωπό μας, ο θάνατος πέθανε για πάντα. Με τη Γέννηση του Χριστού μας στη γη, η ελπίδα έχει όνομα και λέγεται Κύριος Ιησούς Χριστός. Αυτός είναι πλέον η ελπίδα μας (Σπουδαία σκέψη).

Σπουδαίο δίδαγμα αποκομίζουμε από την περιπέτεια της φυγής του Βρέφους Ιησού στην Αίγυπτο και της προστασίας του από την επιβουλή του Ηρώδη. Δυσκολίες και κινδύνους πάντοτε θα συναντάμε στη ζωή μας. Ποτέ δεν πρέπει να δειλιάζουμε και να απελπιζόμαστε. Στον Θεό να καταφεύγουμε πάντοτε με πίστη θερμή, να ζητάμε τη στοργική επέμβασή Του και να λέμε: "Έπί τῷ Θεῷ ἤλπισα, οὐ φοβηθἠσομαι τι ποιήσει μοι ἄνθρωπος (Ψαλμός 55ος, 12)". Και η προστασία του Θεού θα εκδηλώνεται αποτελεσματική και σωτήρια (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος, σελ. 236)

"Ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο (Ιωάννου, α, 14)". Ο Θεός, για να σώσει το πλάσμα των χειρών Του, πήρε την πεσμένη φύση μας, για να την ανεβάσει από το σκοτεινό καταγώγιο του Άδου στα ύψη του ουρανού, στον θρόνο της θεότητας. Να Τον δοξάσουμε όχι μόνο με τα λόγια μας, αλλά πολύ περισσότερο με τις πράξεις μας, με την κατά το άγιο θέλημά Του ζωή μας. "Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ' ὕψους ὁ Σωτήρ ἡμῶν". 

"Αὐτός γάρ σώσει τόν λαόν αὐτοῦ ἀπό τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν (Ματθ. α, 21)". Ο κοσμοπόθητος Σωτήρας και Λυτρωτής έρχεται να εγκαθιδρύσει στη γη τη δικαιοσύνη και την αγάπη, τη συγγνώμη και την ειρήνη. Να εγκολπωθούμε το μεγάλο μήνυμα του ουρανού προς τη γη, όπως το άκουσαν οι Ποιμένες από τους Αγγέλους: "Ἐτέχθη ὐμῖν σήμερον σωτήρ (Λουκά β, 11)". Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ, δώσε να σε πιστέψουν όλοι οι άνθρωποι και να σε ομολογήσουν Κύριο και Θεό τους. Να σε κάνουν οδηγό και κυβερνήτη της ζωής τους (Κυριακοδρόμιο, εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 3ος, σελ. 223). 

Ιησούς! Το μοναδικό όνομα και πρόσωπο που περίμεναν οι αιώνες. Το όνομα που μας αποκαλύπτει τα αληθινά δώρα των Χριστουγέννων, την άφεση των αμαρτιών, τη σωτηρία, την αναγέννηση, τη θέωση. Ας προσπαθήσουμε να περάσουμε αυτές τις άγιες ημέρες με ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Θεό, με βαθύτερη μετάνοια και ιερές αποφάσεις να νιώσουμε τον Κύριο ως "Ἰησοὐν", ως Σωτήρα του κόσμου και προσωπικό μας Σωτήρα (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα δια των πρεσβειών του αγίου Αντωνίου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails