Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Πανδημία: πόσο πιστεύουμε στον Θεό; (μέρος 2ο)

 


Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ὁ προφήτης καθορίζει με σαφήνεια την αιτία των δεινών που κατά καιρούς πλήττουν την ανθρωπότητα: «Ἡ γῆ ἠνόμησε διά τούς κατοικοῦντας αὐτήν, διότι παρήλθοσαν τόν νόμον καί ἤλλαξαν τά προστάγματα, διαθήκην αἰώνιον. διά τοῦτο ἀρά ἔδεται τήν γῆν, ὅτι ἡμάρτοσαν οἱ κατοικοῦντες αὐτήν» (στίχ. 5). Δηλαδή: Η γη γέμισε με τις ανομίες και  αμαρτίες εκείνων που κατοικούν σ’ αυτήν, διότι αυτοί περιφρόνησαν τον Νόμο του Θεού και άλλαξαν τα θεία προστάγματα και κατήργησαν αυτά που αποτελούν διαθήκη παλιά και αιώνια. Γι’ αυτό η κατάρα θα καταφάει τη γη, διότι αμάρτησαν οι κάτοικοί της.

Κάθε θλίψη που αντιμετωπίζουμε, οφείλεται στην πτώση μας στην αμαρτία. Κάθε γενική δοκιμασία, μάλιστα μια παγκόσμια, όπως αυτή που περνούμε τώρα, οφείλεται στη γενική αποστασία του κόσμου. Εγκαταλείπει ο κόσμος τον Θεό και τις εντολές Του. Πορεύεται περιφρονώντας το άγιο θέλημά Του. Ψηφίζει νόμους αντίθετους προς τον άγιο Νόμο Του. Σ’ όλη την οικουμένη επικρατεί το άνομο συμφέρον, η εγκληματικότητα, η ανηθικότητα, ἡ διαστροφή, η βαριά αμαρτία με πολλές μορφές.

Όμως ο πανάγαθος Πατέρας Θεός δεν μας εγκαταλείπει. Έρχεται με αυστηρές κάποτε παιδαγωγίες, με θλίψεις και ταλαιπωρίες, να μας ξυπνήσει, εμάς τα δύστροπα παιδιά Του, από τον λήθαργο. Προσπαθεί με τις διάφορες δοκιμασίες της ζωής να μας συνετίσει και να μας οδηγήσει στη μετάνοια και σωτηρία. Επιτρέπει δηλαδή κάτι κακό ο Θεός, για να δώσει τελικά ένα μεγάλο καλό. 

Γι΄ αυτό συμβαίνουν, λέει ο Μέγας Βασίλειος, οι ασθένειες των πόλεων και των εθνών, η ξηρασία των ανέμων και η ακαρπία της γης και οι ακόμη πιο δύσκολες περιστάσεις στη ζωή του καθενός, οι οποίες περικόπτουν την αύξηση της κακίας. Ώστε όλα αυτά από τον θεό έρχονται, για να αποτρέπουν τη δημιουργία των αληθινά κακών. Διότι και οι κακώσεις του σώματος και οι ταλαιπωρίες που περνούμε από εξωτερικές αιτίες, "πρός άποχήν τῆς ἁμαρτίας ἐπινενόηνται". Όλα γίνονται, για να αποφύγουμε την αμαρτία..... 

Οι αφανισμοί δε των πόλεων και οι σεισμοί και οι πλημμύρες και οι απώλειες των στρατευμάτων και τα ναυάγια και όλες οι πολυάνθρωπες καταστροφές, είτε από τη γη, είτε από τη θάλασσα, είτε από τον αέρα ή από τη φωτιά, ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία προκαλούνται, γίνονται για τον σωφρονισμό εκείνων που επιζούν, καθώς ο Θεός με γενικές μάστιγες σωφρονίζει την κακία του λαού. Η κακία μας λοιπόν απαιτεί τον σωφρονισμό μας. Η αμαρτία φέρνει τη δοκιμασία. 

Αλλά ο προφήτης Ησαΐας με λόγους του οποίου αρχίσαμε, τονίζει και κάτι ακόμη (στίχ. 14-16): ότι οι ευσεβείς που θα απομείνουν στη γη, θα ευφρανθούν με τη δόξα του Κυρίου, που θα φανερωθεί, καθώς τελικά θα επικρατήσει το θέλημά Του, θα λάμψει η δικαιοσύνη Του και θα δοξασθεί η αγιότητά Του. «Ἐλπίς τῷ εὐσεβεῖ». Μέσα στη μεγάλη δοκιμασία υπάρχει ελπίδα για τον ευσεβή άνθρωπο. «Οὐαί τοῖς ἀθετοῦσιν, οἱ ἀθετοῦντες τόν νόμον», προειδοποιεί ὁ θεόπνευστος προφήτης. Αλίμονο σ’ εκείνους που παραβαίνουν· ναι, δυστυχία σ’ εσάς που αθετείτε τον Νόμο. Η αθέτηση του θείου Νόμου έχει συνέπεια τη δυστυχία. Η αμαρτία είναι η αιτία της δοκιμασίας.......

Στους δίσεκτους καιρούς μας, που τα πάντα αμφισβητούνται, μετακινούνται από τα αιώνια βάθρα τους και ανατρέπονται, που ο Θεός λησμονείται, το πνεύμα χάνεται και μόνη η ύλη φαίνεται να κυριαρχεί, με συνέπεια και ο άνθρωπος να υποβιβάζεται σε ένα εξελιγμένο ζώο χωρίς αιώνια προοπτική και αξία, "ψυχή και Χριστός μας χρειάζονται", όπως έχει πει ο ισαπόστολος και εθναπόστολος άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 

Είναι ανάγκη να υπερασπισθούμε με κάθε τρόπο την αθάνατη ψυχή μας, να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα τα δικαιώματά της, να ικανοποιήσουμε τους πόθους και τις ανώτερες αναζητήσεις της, προπάντων τον πόθο τη λυτρώσεως και αιωνίου χαράς και ευτυχίας. Γι' αυτό μας χρειάζεται ο Χριστός, ο ενανθρωπήσας Θεός, ο μόνος Σωτήρ και Λυτρωτής του γένους των ανθρώπων. 

Μας χρειάζεται η Εκκλησία Του, που δεν είναι ένας πρόσκαιρος ανθρώπινος οργανισμός, αλλά το αιώνιο, το ακατάλυτο και ιερό καθίδρυμα της σωτηρίας, το μόνο ασφαλές καταφύγιο των ασθενών, το ιατρείο των ψυχών και των σωμάτων, ο τόπος ο άγιος στον οποίο ο άνθρωπος συναντά τον Θεό, καθαίρεται, φωτίζεται, αγιάζεται και αναδεικνύεται Θεός κατά Χάριν. 

συνεχίζεται .........

(Αρχιμ. Αστερίου Χ. Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails