Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Πανδημία: πόσο πιστεύουμε στον Θεό; (μέρος 3ο)

Ήταν ένα πλάσμα υπέροχο, πλάσμα της αγάπης του Θεού, αποτέλεσμα αμέσου επεμβάσεως και ειδικής δημιουργικής ενεργείας του. Ήταν το κόσμημα του κόσμου, ο βασιλιάς της ορατής κτίσεως, ο στολισμένος με κάθε αρετή και προικισμένος με έξοχα χαρίσματα και ιδιαίτερη χάρη. Ο άνθρωπος!

Τέτοιος ήταν όταν βγήκε από τα χέρια του Θεού. Όταν όμως έπεσε στα νύχια του διαβόλου και έδωσε σε εκείνον την εμπιστοσύνη του, χάθηκε η πρώτη ομορφιά, σκορπίσθηκε ο πλούτος, έσβησε το φως που φώτιζε την ψυχή του. Ο άνθρωπος έφυγε από τον παράδεισο του Θεού, απομακρύνθηκε από τον πανάγαθο Δημιουργό Του. Όλη η ανθρωπότητα από τότε κινείται σε τροχιά αποστασίας. Και αυτός ακόμη ο εκλεκτός λαός του Θεού, ο ευλογημένος Ισραήλ, συχνά αποστατεί, εγκαταλείπει τον ευεργέτη του Θεό, προσκυνεί τα είδωλα, πέφτει σε ζωή αμαρτίας και υποδουλώσεως σε πλήθος ανόμων παθών. 

Αλλά ο Θεός δεν παύει να ενδιαφέρεται και να προσπαθεί. Στέλνει τους προφήτες Του, ανθρώπους με θαυμαστό ζήλο και ακλόνητη πίστη, αφοσιωμένους σ' Αυτόν και στην τήρηση του Νόμου Του. Τους στέλνει να μεταφέρουν στον αποστατημένο λαό την πρόσκλησή του: "Ἐπιστράφηθι Ἰσραήλ, πρός Κύριον, τόν Θεόν σου". "Τάδε λέγει Κύριος παντοκράτωρ· ἐπιστρέψατε πρός με, λέγει Κύριος τῶν δυνάμεων (Ωσηέ ιδ, 2, Ζαχ. α, 3, Μαλαχ. γ, 7)". Ο Κύριος των αγγελικών δυνάμεων, ο Θεός του ουρανού, ο παντοκράτωρ, καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν ζωή, να παύσουν τη διαρκή και ολοένα μεγαλύτερη απομάκρυνσή τους από Αυτόν που είναι η πηγή της ζωής, να εγκαταλείψουν την κίνησή τους στην τροχιά του θανάτου

Να κάνουν επιτέλους τη μεγάλη στροφή, να επιστρέψουν με ειλικρινή μετάνοια στον Θεό. "Ἐπιστρέψατε πρός με". Γυρίστε κοντά μου. Ελάτε και πάλι στον Πατέρα που σας περιμένει. Αλλά γιατί με τόση επιμονή ζητεί επανειλημμένα ο Θεός την επιστροφή μας σ' Εκείνον; Γιατί στέλνει τους προφήτες τον ένα μετά τον άλλον να κηρύττουν στον λαό Του και να τον καλούν να μεταβάλει την πορεία του, να αλλάξει τη ζωή του; Τι ανάγκη μας έχει ο Θεός;

Δεν έχει ανάγκη ο Θεός. Αγάπη έχει και από αγάπη απέραντη απευθύνεται στους ανθρώπους και τους καλεί: ''ἐπιστρέψατε πρός με''. Από αγάπη πονεί όταν μας βλέπει να απομακρυνόμαστε και να χανόμαστε στα σκοτάδια της αμαρτίας και του θανάτου. Μας παιδαγωγεί τότε με θλίψεις και δοκιμασίες, με πόνους και ταλαιπωρίες,  με κτυπήματα ισχυρά, για να ξυπνήσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά το συμφέρον μας. Και να επιστρέψουμε. 

Και τότε δεν θα έλθει με πρόσωπο αυστηρό να μας συναντήσει, αλλά θα μας επισκεφθεί με δώρα και ευλογίες, με την αναγεννητική, τη σωτήρια και χαροποιό Χάρι Του. "Ἐπιστρέψατε πρός με καί ἐπιστραφήσομαι πρός ὑμᾶς, λέγει Κύριος παντοκράτωρ". Επιστρέψτε με μετάνοια σε μένα και εγώ θα αποσύρω την οργή μου και θα έλθω σε σας με ελεήμονα και σπλαχνική διάθεση. Μια κίνηση επιστροφής, ένα βήμα να κάνετε εσείς, και εγώ θα κάνω εκατό. Δεν θα αποστρέψω το πρόσωπό μου, όπως όταν αμαρτάνετε και πέφτετε στο κακό, αλλά "ἐπιστραφήσομαι πρός ὑμᾶς", θα έλθω με αγάπη να συγχωρήσω τα λάθη σας, να σβήσω τις αμαρτίες σας, να θεραπεύσω τις πληγές σας. Να δώσω χαρά και ειρήνη στις ψυχές σας, δύναμη και ζωή. 

Η επιστροφή του ανθρώπου! Η επιστροφή του Θεού! Ο γυρισμός του ασώτου υιού στην πατρική οικία. Και η έξοδος του οικτίρμονος πατρός για την υποδοχή του επιστρέφοντος αμαρτωλού. Η μεγάλη συνάντηση, η συμφιλίωση, η αποκατάσταση. Ο καθένας μας, η πατρίδα μας, όλος ο κόσμος, όλοι πρέπει να επιστρέψουμε. Περίσσεψε το κακό. Πλήθυνε η αμαρτία. Μας πνίγει το σκοτάδι της αποστασίας. 

συνεχίζεται .........

(Αρχιμ. Αστερίου Χ. Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails