Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Πανδημία: πόσο πιστεύουμε στον Θεό; (μέρος 1ο)

Κορωνοϊός! Μια τελείως άγνωστη λέξη στους περισσότερους από μας μέχρι λίγο καιρό πριν. Η πιο γνωστή ίσως λέξη τώρα πια που όλος ο κόσμος ζει κάτω από την απειλή του. Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού έγινε μια παγκόσμια απειλή, ένας παγκόσμιος φόβος. Και καθώς τα μέσα ενημερώσεως μας βομβαρδίζουν συνεχώς με τις σχετικές ειδήσεις, με ατελείωτες ενημερώσεις και στατιστικά στοιχεία, μας προειδοποιούν για κινδύνους και υποδεικνύουν τρόπους άμυνας, η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη εκεί, στον μικροσκοπικό αόρατο εχθρό που απειλεί τους πάντες. Ποια είναι η αιτία αυτής  της παγκόσμιας δοκιμασίας; Ποια είναι η θεραπεία της; Πού θα στηρίξουμε τις ελπίδες μας για τη διάσωσή μας; Ποια αξία έχει η υγεία μας και πώς θα την υπερασπισθούμε; 

Ένας αδιόρατος μικροοργανισμός, που έχει μέγεθος μερικά εκατομμυριοστά του χιλιοστομέτρου, έ­κανε την εμφάνισή του τους πρώτους μήνες του 2020 σε μεγάλη χώρα της Ασίας. Από εκεί διαδόθηκε αστραπιαία σ’ όλη τη γη. Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική μολύνθηκαν. Όλη η γη μολύνθηκε από αυτόν τον ιό, που, δυστυχώς, προσέβαλε εκατομμύρια συνανθρώπων μας και για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς αποδείχθηκε θανατηφόρος.

Παγκόσμιοι οργανισμοί, ειδικοί γιατροί, υπεύθυνοι υγείας, νοσοκομεία, νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι επί ποδός πολέμου, για να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτα επεκτεινόμενη απειλή. Μέτρα ­ολοένα πιο αυστηρά για την αναχαίτιση και συγ­κράτηση του κακού. Φόβος και τρόμος σ’ όλη την οικουμένη. 

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίσταση ακούγονται τόσο επίκαιρα τα λόγια που ο μεγαλοφωνότατος προφήτης Ησαΐας έγραψε για την εποχή του, οκτακόσια περίπου χρόνια προ Χριστού (βλ. Ἡσ. ιδ΄ 1-16): «Ἰδού Κύριος καταφθείρει τήν οἰκουμένην καί ἐρημώσει αὐτήν». Να, ο Κύριος καταστρέφει τη γη και θα την ερημώσει. Το κακό θα προσβάλει αδιά­κριτα όλους, τους λαϊκούς και τους ιερείς, τους δούλους και τους κυρίους, τις υπηρέτριες και τις κυρίες τους, αυτούς που αγοράζουν και αὐτούς που πουλούν, αὐτούς που δανείζουν και αυτούς που δανείζονται. «Φθορᾷ φθαρήσεται ἡ γῆ», με μεγάλη καταστροφή θα φθαρεί η γη, «τό γάρ στόμα Κυρίου ἐλάλησε ταῦτα». 

Έτσι είπε ο Θεός, αυτή είναι η απόφασή Του. «Ἐπένθησεν ἡ γῆ, καί ἐφθάρη ἡ οἰκουμένη, ἐπένθησαν οἱ ὑψηλοί τῆς γῆς». Όλη η γη βυθίσθηκε σε πένθος. Υφίσταται μεγάλη καταστροφή. Πενθούν και οι «ὑψηλοί τῆς γῆς», αυτοί που στηρίζονται στη δύναμη του πλούτου και υπερηφανεύονται γι’ αυτήν. «Πτωχοί  ἔσονται οἱ ἐνοικοῦντες ἐν τῇ γῇ, καί καταλειφθήσονται ἄνθρωποι ὀλίγοι», συνεχίζει ὁ προφήτης. Θα γίνουν φτωχοί οι κάτοικοι της γης, θα πεθάνουν πολλοί και θα απομείνουν λίγοι.

Στη συνέχεια ὁ προφήτης περιγράφει λεπτομερέστερα το πένθος που θα επικρατήσει: «Πέπαυται εὐφροσύνη τυμ­πάνων, πέπαυται αὐθάδεια καί πλοῦτος ἀσεβῶν, πέπαυται φωνή κιθάρας». Δεν θα υπάρχει ευφροσύνη, θα σταματήσουν τα τραγούδια και οι χαρές, τα τύμ­πανα και οι κιθάρες, η αυθάδεια που στηρίζεται στον πλούτο εκείνων που δεν φοβούνται τον Θεό. «Ἠρημώθη πᾶ­σα πόλις, κλείσει οἰκίαν τοῦ μή εἰσελθεῖν». Ἐρημώθηκε κάθε πόλη. Και θα κλείσει κάθε σπίτι, ώστε να μην μπορεί κάποιος να μπει σ’ αυτό.

Σαν να περιγράφει ο θεόπνευστος προφήτης αυτά που συμβαίνουν σήμερα με τον φόβο, τους περιορισμούς, τον εγκλεισμό στα σπίτια μας, τη θλίψη και την αγωνία που προκαλεί σ’ όλο τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι τους πρώτους μήνες που εκδηλώθηκε η ασθένεια, τεσσεράμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη ήταν ταυτόχρονα κλεισμένοι στα σπίτια τους!  

Η προφητεία δεν αναφέρεται μόνο στη δύσκολη περίσταση που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα αυτόν τον καιρό. Οι λόγοι των προφητών για τα ποικίλα δεινά του κόσμου βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορες εποχές δοκιμασιών και ειδικότερα στις μεγάλες θλίψεις που θα έλθουν στους έσχατους χρόνους. Κάθε όμως δοκιμασία είναι μια μερική κρίση της ανθρωπότητος που προηγείται και κατευθύνει στην τελική παγ­κόσμια Κρίση.

συνεχίζεται .........

(Αρχιμ. Αστερίου Χ. Χατζηνικολάου, Με πίστη στον καιρό της πανδημίας, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2020)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails