Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Φράσεις για προβληματισμό 50ο μέρος

 
Η ιστορία είναι ο μάρτυρας των εποχών, η λαμπάδα της αλήθειας, η ζωή της μνήμης, ο δάσκαλος της ζωής, ο αγγελιοφόρος της αρχαιότητας (Σπουδαία σκέψη).
Κανένα ψέμα δεν πρέπει να ακούει η ιστορία, πρέπει να έχει στημένο το αυτί στην αλήθεια (Κικέρων).
Τον ψεύτη δεν τον πιστεύουν, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια (Κικέρων).
Ο μωρός άνθρωπος προσέχει τα σφάλματα των άλλων και ποτέ τα δικά του (Σπουδαία σκέψη).
Ἀνήρ ἄβουλος εἰς κενόν μοχθεῖ τρέχων: άνθρωπος χωρίς πρωτοβουλίες τρέχοντας κοπιάζει μάταια (Αρχαίο ρητό).
Οι γυναίκες, όταν τσακώνονται, δεν αποκρύπτουν τίποτα εκτός από την ηλικία τους (Φοντενέλ).
Η νωθρὀτητα είναι νέκρωση, η απασχόληση (η εργασία) είναι ζωή (Σπουδαία σκέψη).
Η εργασία είναι υγεία και η υγεία είναι ευχαρίστηση (Βιργίλιος).
Μπορούμε να κρίνουμε τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους επαίνους (Σενέκας).
Αν θέλεις να υποτάξεις όλα τα πράγματα στον εαυτό σου, υπόταξε πρώτα τον εαυτό σου στη λογική (Σπουδαία σκέψη).
Πριν από την ώρα να μη μιλάς και να μην παρατραβάς τα λόγια σου (Αισχύλος).
Ἀρρήτων ἐπέων γλώσσῃ σφραγίς ἐπικείσθω: για τα απόρρητα και μυστικά λόγια κλείσε το στόμα σου. Βάλε κλειδί στη γλώσσα σου (Λουκιανός).
Η ομιλία είναι πόνος, αλλά και η σιωπή το ίδιο (Αισχύλος).
Ο χρόνος είναι ο κήρυκας της αλήθειας (Κικέρων).
Δυσθήρατός ἐστιν ὁ τῆς ἀληθείας λόγος: δύσκολα συλλαμβάνεται η αλήθεια (Μέγας Βασίλειος). 
Και ο πιο αγαπητός και καλοδεχούμενος ξένος γίνεται βαρετός, όταν μένει για πολύ καιρό σε ένα φιλικό σπίτι (Δάντης).
Το καλό πρέπει να σκαλίζεται πάνω σε πέτρα και το κακό πάνω σε άμμο (Ανώνυμος).
Δεν γεννηθήκατε για να ζείτε σαν κτήνη, αλλά για να επιδιώκετε τη γνώση και την αρετή (Δάντης).
Το χρέος είναι η χειρότερη φτώχεια (Πλίνιος).
Ο κόσμος δεν έμαθε ακόμη στο χρέος της ολιγάρκειας (Κικέρων).
Χαρακτηριστικό της μεγάλης φυσιογνωμίας είναι η γαλήνη και η αταραξία (Σενέκας).
 Όποιος γνωρίζει να ακούει τους άλλους, σημαίνει ότι μαθαίνει να γνωρίζει πολλά (Πλίνιος).
Άλλο να το δεις κι άλλο να τα ακούσεις (Παροιμία που δείχνει ότι τα μάτια είναι ο αψευδέστερος μάρτυρας).
Η ελπίδα είναι ο καλύτερος γιατρός που έχω γνωρίσει (Δουμάς).
Τίποτε ωραιότερο, τίποτα πιο λαμπρό από το φως της αλήθειας (Κικέρων).
Ευτυχείς είναι εκείνοι που φωτίζονται από τη Θεία χάρη, ώστε η λαιμαργία να μη διεγείρει μέσα τους τον καπνό του πόθου, και που δεν επιθυμούν να τρώγουν περισσότερο από ό, τι πρέπει (Δάντης).
Η ευτυχία πολλές φορές στοιχίζει περισσότερο από όσο αξίζει (Τάκιτος).
Όπου υπάρχει ελευθερία, εκεί είναι η πατρίδα (Κικέρων).
Έθνος που έχει υψηλό πολιτισμό πρέπει να αγωνίζεται μόνο του για την υπεράσπιση της θρησκείας του και της υπάρξεώς του (Κικέρων).
Όσο περισσότερο διεφθαρμένη είναι μια χώρα, τόσο περισσότερους νόμους θεσπίζει (Τάκιτος Γάϊος)
Η κάθε σου γωνιά και κάθε σου άκρη αντιλαλεί το γέλιο μου ή το δάκρυ των τραγουδιών μου ήχο ή στεναγμό, τον πόνο, την ελπίδα, τον καημό. Το σπίτι μου καλό κι αγαπημένο, χίλιες φορές να είσαι ευλογημένο, κι η άγια πάντα του Θεού ματιά στ' αδέλφια μου να δίνει ευλογιά και να μυρώνει αδιάκοπα μ' υγεία τα τίμια των γονέων μας γηρατειά (Γιώργου Στρατήγη, Το σπίτι μου).
Η ζήλια είναι το παράσιτο του έρωτα (Μπέρναρ Σω).
Δεν είναι απρεπές, αν ένας γιατρός, αμφιβάλλοντας για το τι πρέπει να κάνει σε μια περίπτωση αρρώστου του και, βρισκόμενος σε αβεβαιότητα, προσκαλεί και άλλους συναδέλφους του, για να εξετάσουν από κοινού τον ασθενή και να συνεργαστούν για την εφαρμογή της καλύτερης θεραπείας; (Ιπποκράτης).
Ας μη φοβόμαστε τον διάβολο. Τον εαυτό μας να φοβόμαστε και στον Θεό να υποτασσόμαστε, μέχρις ότου μας απαλλάξει ολοκληρωτικά και οριστικά από κάθε δαιμονική τυραννία και ενέργεια και μας χαρίσει τη Βασιλεία Του. Ο Κύριος με ένα πρόσταγμά του απελευθέρωσε τους δαιμονισμένους από τα πονηρά πνεύματα που τους ταλαιπωρούσαν, όχι όμως και τους κατοίκους από τις αμαρτίες τους, διότι δεν το θέλησαν και μάλιστα Του ζήτησαν να φύγει από  την περιοχή τους (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τευχ. 2158/1/7.2017).
Οι άνθρωποι είναι πρέπον να φροντίζουν περισσότερο για την ψυχή παρά για το σώμα. Διότι η τελειότητα της ψυχής επανορθώνει τις αδυναμίες του σώματος, η ισχύς όμως του σώματος, χωρίς τη δύναμη του λογικού (σωφροσύνης και φρονήσεως) κατά κανένα τρόπο δεν βελτιώνει την ψυχή (Δημόκριτος).
Πᾶν τό πολύ τῇ φύσει πολέμιον: οτιδήποτε είναι πολύ, υπερβαίνει δηλαδή την κανονική ποσότητα, είναι ενάντια στη φυσική λειτουργία του ανθρώπου (Ιπποκράτης).
Με τις θλίψεις που δοκιμάζουμε υφιστάμεθα την φιλόστοργη παιδαγωγία του Κυρίου, που μας φέρνει ευεργετικά αποτελέσματα. Ο Κύριος ενεργεί ως σοφός Αμπελουργός, ο οποίος κλαδεύει το κάθε κλήμα της Αμπέλου Του ''ἵνα πλείονα καρπόν φέρῃ (Ιωα. ιε, 2)", για να φέρει περισσότερο καρπό. Μας παιδαγωγεί με θλίψεις, ''ἵνα καρποφορήσωμεν τῷ Θεῷ (Ρωμ. ζ, 4)", για να καρποφορήσουμε καρπούς ενάρετης ζωής προς δόξαν Θεού (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2185/15.10.2018). 
Οι Άγιοι Πατέρες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου μας στέλνουν επείγον και αιώνιο μήνυμα: να φυλάξουμε την πατροπαράδοτη πίστη μας, να ακολουθήσουμε την ασκητική οδό των Αγίων. Θα πλημμυρίζει και τη δική μας ψυχή το φως του Χριστού. Θα βιώνουμε ότι μια είναι η αλήθεια που σώζει, αυτή την οποία φυλάττει και διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μία Εκκλησία του Χριστού (Σωτήρ, αρ. τεύχους 2158/1.7.2017).

Ο Κύριος, μαζί με την ειδική πρόσκληση που κάνει στους μαθητές του, για να συνεχίσουν το έργο του στον κόσμο, μας καλεί κι όλους εμάς, για να ζήσουμε κοντά Του. "Δεῦτε ὀπίσω μου" λέγει σε κάθε βιοπαλαιστή, σε κάθε επιστήμονα, σε κάθε νέο, σε άνδρες και γυναίκες, σοφούς και αγράμματους. Ας Τον ακολουθήσουμε τώρα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που μας κάνει και να βαδίσουμε τον δρόμο των αγίων του εντολών (Κυριακοδρόμιο, Εκδόσεις Σωτήρ, τόμος 2ος). 
 
Καλημέρα σας!  Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!
Ας είναι ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Σεπτέμβριος! 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails