Σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ψυχική υγεία των εφήβων συνδέεται άμεσα με τον «ποιοτικό χρόνο» που περνούν μαζί με την οικογένειά τους και συγκεκριμένα με τον αριθμό των οικογενειακών γευμάτων στα οποία συμμετέχουν. Όσο περισσότερο κάθονται οι έφηβοι στο ίδιο τραπέζι με τους γονείς τους, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική κατάσταση της υγείας τους. Αυτό αποδίδεται στο ότι ο χρόνος γύρω από το οικογενειακό τραπέζι (όπως και τις άλλες οικογενειακές δραστηριότητες-γιορτές, εκδρομές) είναι χρόνος ποιότητας και ηρεμίας, κατά τον οποίο τα παιδιά επικοινωνούν με τους γονείς και τα αδέλφια τους! (Σπουδαία σκέψη).
Άλλος ανάφτει τη φωτιά κι άλλος την ανεμίζει (Παροιμία: ο ένας αρχίζει το κακό κι ο άλλος το μεγαλώνει).
Φωτιά δεν άναψε ποτέ χωρίς να βγει καπνός. Ούτε κρυφό και άδικο χωρίς να βγει στο φως (Σπουδαία σκέψη).
Στην ευτυχία εύκολο είναι να βρει κανένας φίλο. Στη δυστυχία όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο (Δημόκριτος).
Ο συνετός άνθρωπος υποφέρει τη φτώχεια με αξιοπρέπεια (Δημόκριτος).
Ἀπ' ἐσθλῶν ἐσθλά μαθήσεαι· ἤν δέ κακοῖσι συμμίσγῃς, ἀπολεῖς καί τόν ἑόντα νόον: από τους καλούς και άξιους θα μάθεις άξια πράγματα. Εάν όμως συναναστρέφεσαι με κακούς, θα χάσεις και το μυαλό που έχεις (Θέογνις ο Μεγαρεύς).
Ο άνθρωπος που δίνει καλή συμβουλή, χτίζει με το ένα χέρι. Ο άνθρωπος που δίνει καλή συμβουλή και καλό παράδειγμα χτίζει και με τα δυο χέρια. Εκείνος όμως που δίνει καλή συμβουλή και κακό παράδειγμα, με το ένα χέρι χτίζει και με το άλλο γκρεμίζει (Βάκων).
Καμιά χαρά δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που νιώθεις, όταν πατάς γερά στο έδαφος της αλήθειας (Βάκων).
Γνώσεσθε τήν ἀλήθεια καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς: να έχετε γνώση της αλήθειας και εκείνη θα σας ελευθερώσει (Ιωάννου η, 32).
Γέλα με να σε γελώ να περνούμε τον καιρό: αναφέρεται σε όσους αλληλοαπατώνται και ξεγελάει ο ένας τον άλλο (Παροιμία).
Με την επιθυμία ελάχιστα πράγματα επιτυγχάνονται, ενώ με την προνοητικότητα πάρα πολλά (Θουκυδίδης).
Η καθαριότητα του σώματος πηγάζει από οφειλόμενο σεβασμό στον Θεό, την κοινωνία κι εμάς τους ίδιους (Βάκων).
Ο κίνδυνος της εποχής μας δεν είναι που υπάρχουν μερικοί αλήτες, τυχοδιώκτες, ληστές, ανώμαλοι. Η λάσπη αυτή υπήρχε στα περιθώρια όλων των πολιτισμών. Ο κίνδυνος είναι που υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι διατείνονται ότι είναι γενναίο να δικαιώνεις την ανηθικότητα, τον νόμο της ζούγκλας (André Maurois).
Γεράματα και φτώχεια πληγές αγιάτρευτες (Παροιμία).
Με την συγγένεια δεν ταιριάζει η δικαιοσύνη (Αισχύλος).
Στα παιδιά, όταν κοιμούνται, να τους κάνεις όλα τα χατίρια. Όταν ξυπνάνε, να τους μαθαίνεις το όχι. Στη ζωή μας δεν είναι όλα ρόδινα (Σπουδαία σκέψη).
Όποιος φροντίζει για τον αδελφό του, φροντίζει για τον εαυτό του (Ξενοφών).
Ποτέ οι γιατροί που συναντιούνται πάνω στον άρρωστο, για να τον εξετάσουν από κοινού, δεν πρέπει να φιλονικούν μεταξύ τους (Ιπποκράτης).
Σκοπός της ζωής είναι η ευθυμία (δηλαδή να ζει κανείς χαρούμενος), όχι όμως ταυτιζόμενη με την ηδονή. Αλλά η ευθυμία να είναι η χαρά, κατά την οποία, γενικά, η ψυχή διάγει με γαλήνη και ηρεμία, χωρίς να ταράσσεται από φόβο ή δεισιδαιμονία ή από κάποιο άλλο πάθος (Δημόκριτος).
Ρώτησαν κάποτε έναν μοναχό: - Τι κάνετε τόσες ώρες στην Εκκλησία; δε βαριέστε; Κι εκείνος απάντησε: - Εσύ, τι έκανες εννιά μήνες στην κοιλιά της μητέρας σου; Τίποτε. Ήσουν εκεί και τρεφόσουν με το μητρικό αίμα. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Είμαστε εκεί και τρεφόμαστε από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Γιατί η Εκκλησία είναι η Μάννα που μας τρέφει... (Αντίδωρο, Μαρίας Μουρζά).
Θείο ζωοποιό δώρο στη βασανισμένη γη μας. Αυτή η θεϊκή φλόγα του Αγίου Πνεύματος που κρύβεται στα βάθη της υπάρξεώς μας και που μας δόθηκε δωρεάν από τον φιλάνθρωπο Κύριο την ημέρα που βαπτισθήκαμε και χρισθήκαμε με το άγιο Χρίσμα, ας μην τη σβήσουμε ποτέ. Ας την αφήσουμε να ενεργεί δραστικά με τη φωτιστική και καθοριστική της δύναμη. "Βασιλεῦ οὐράνιε..... ἐλθέ καί σκήνωσον ἐν ἡμῖν" (Σπουδαία σκέψη).
Το μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής της Θείας πρόνοιας δεν είναι να μη φροντίζουμε για τη συντήρηση της οικογένειάς μας, αλλά να μην ξεχνιόμαστε στα γήινα και να έχουμε σωστό προσανατολισμό: πάνω από όλα να φροντίζουμε για τη σωτηρία της ψυχής μας. Να μην καταλαμβανόμαστε από αγωνιώδη μέριμνα για την επιβίωσή μας. Δεν κερδίζουμε τίποτα με την αγωνία μας. Ο Θεός είναι πατέρας μας. Μας έδωσε τα ανώτερα, τη ζωή και το σώμα, θα μας δώσει και τα κατώτερα, τα αναγκαία για τη συντήρησή μας (Σπουδαία σκέψη).
"Δεῦτε ὀπίσω μου καί ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων (Ματθ. δ, 18-23)". Ο Κύριος ζητούσε μαθητές, εργάτες του Ευαγγελίου, οι οποίοι, απερίσπαστοι από κάθε άλλη μέριμνα, θα εκπαιδεύονταν κοντά Του, για να γίνουν απόστολοι, δηλαδή αυθεντικοί κήρυκες του Ευαγγελίου, αξιόπιστοι μάρτυρες της ζωής και του απολυτρωτικού έργου Του, στύλοι της εκκλησίας Του. και Τον ακολούθησαν οι απλοί ψαράδες της λίμνης Γεννησαρέτ. Αυτή την απλότητα, αυτή την ταπείνωση να ποθήσουμε κι εμείς, για να ζήσουμε τον Θεό, για να αλλάξει η ζωή μας, για να αλλάξει ο κόσμος (Σπουδαία σκέψη).
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου