Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Γλωσσομάθεια: γνώση ή ανάγκη;




Η γλώσσα είναι ένα σημαντικό μορφωτικό στοιχείο που αντιπροσωπεύει την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας. Στη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι Έλληνες και όχι μόνο δεν περιορίζονται απλώς και μόνο στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή έστω της μητρικής τους, αλλά δείχνουν ενδιαφέρον και για άλλες γλώσσες, οι οποίες μπορεί ακόμα να είναι και σπάνιες στη χώρα μας. Λόγου χάρη, πόσοι Έλληνες γνωρίζουν κινέζικα;
Παλιότερα, οι ξένοι με δυσκολία μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους στον χώρο εργασίας ή όταν κατέφευγαν σε ταξίδια, καθώς δεν υπήρχε αυτή η ευχέρεια για τη γνώση μιας ξένης γλώσσας. Σε αντίθεση με σήμερα, που η γλωσσομάθεια αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ειδικά, σε μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, οι ξένες γλώσσες είναι ένα βασικό στοιχείο, για να επικοινωνήσει κάποιος με έναν ξένο. Παρόλα αυτά, η άπταιστη γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών ανοίγουν τις πύλες για ανώτερη μόρφωση, όπως σπουδές ή μεταπτυχιακό σε μια ξένη χώρα.
Τώρα πια οι εργοδότες ψάχνουν άτομα με πλούσιο βιογραφικό, κυρίως στα πτυχία των ξένων γλωσσών. Ωστόσο, ένας άλλος λόγος ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός είναι η δυνατότητα κάποιου να ταξιδέψει, για να γνωρίσει μια ξένη χώρα. Πέρα από τη διεθνή γλώσσα, την αγγλική, η γνωριμία με μια άλλη γλώσσα είναι "εκμαίευση πληροφοριών" για την κουλτούρα της χώρας, ενώ μπορούμε να αναρωτηθούμε για τις ομοιότητες ή διαφορές των ξένων γλωσσών, καθώς και να μυηθούμε στις παραδόσεις της κάθε χώρας. 
Φυσικά, άλλος ένας λόγος που ωθεί τους ανθρώπους στη γλωσσομάθεια είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η ξενομανία, αφού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και στα βιντεοπαιχνίδια η βασική γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Ακόμα, ένα διαδεδομένο για την Ελλάδα φαινόμενο είναι η αναζήτηση επαγγελματικής στέγης στο εξωτερικό, εφόσον λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, οι περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, ώστε να συντηρήσουν την οικογένεια ή τους εαυτούς τους.
Πολλές φορές ένα παιδί αναγκάζεται να μάθει δυο ξένες γλώσσες λόγω της διαφορετικής εθνικότητας των γονιών του. Για αυτό, κανένας νέος στην εποχή μας δεν περιορίζεται στη μητρική του γλώσσα.  Άλλωστε, κάθε γλώσσα κρύβει μια παράδοση και μια ιστορία πίσω της, πράγματα που αξίζει να μάθει ή να μελετήσει κάποιος, γνωρίζοντας τα ήθη και έθιμα των άλλων λαών. 
(Μαθητικές σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails