Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 13ο μέρος

Ο χρόνος είναι νόμισμα της ζωής σου. Είναι το μοναδικό νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πώς θα το ξοδέψεις. Πρόσεχε μόνο μην αφήνεις άλλους ανθρώπους να το ξοδεύουν αυτοί για σένα (Carl Sandburg, 1878-1967, Αμερικανός ποιητής).
Αν αγαπάς τη ζωή σου, μη χάνεις τον καιρό σου, γιατί ο καιρός είναι το νήμα από το οποίο υφαίνεται η ζωή (Μάρκος Αυρήλιος).
Χιόνι πέφτει τον Γενάρη, χαρές θα’ν’ τον Αλωνάρη (Παροιμία).
Μη λες τίποτε άλλο παρά μόνο ό, τι μπορεί να ωφελήσει τους άλλους και τον εαυτό σου. Απόφευγε την αργολογία (Βενιαμίν Φραγκλίνος, μέλος της Επιτροπής που συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).
Πολιτεία που δεν έχει ως βάση της τη χριστιανική παιδεία, είναι οικοδομή που χτίζεται χωρίς ασβέστη και νερό (Σκέψη ιεράρχη).
Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξένα αναστυλώματα δεμένο. Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω (Γ. Δροσίνης).
Καλύτερο από τις συμβουλές είναι το παράδειγμα (Αίσωπος).
Το να είσαι ικανός να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ευφυώς είναι το τελευταίο προϊόν του πολιτισμού και, προς το παρόν, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο (Σκέψη ιεράρχη).
Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ δεν γνώριζα ότι αυτός είναι ο Μεσσίας. Αλλά ο Θεός που με έστειλε να βαπτίζω με απλό νερό, εκείνος μου είπε: «Σ’ όποιον δεις το Άγιο Πνεύμα να κατεβαίνει και να μένει μόνιμα πάνω του, αυτός είναι που βαπτίζει με Πνεύμα Άγιο και αυτός χορηγεί τις δωρεές και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος σ’ όσους βαπτίζονται με το βάπτισμά Του (Κατά Ιωάννη, α,33).
Προσέχετε μήπως σας εξαπατήσει κανείς με την ψευδοφιλοσοφία και την απάτη που είναι άδεια από ωφέλιμο περιεχόμενο και στηρίζεται όχι σε θεία αποκάλυψη, αλλά στην παράδοση των ανθρώπων. Αυτή είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τη στοιχειώδη και παιδαριώδη θρησκευτική διδασκαλία του πλανεμένου κόσμου, κι όχι σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού (Προς Κολασσαείς, β, 8)
Συγκλονισμένος από την πρόταση που του έκανε ο Κύριος, ο Ζακχαίος κατέβηκε γρήγορα, πήγε στο σπίτι του και γεμάτος χαρά υποδέχθηκε τον Χριστό. Ας μην κατακρίνουμε κανέναν, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε τα βάθη της ψυχής του ούτε τη μελλοντική του εξέλιξη. Αυτά τα γνωρίζει μόνον ο Παντογνώστης Κύριος, ο οποίος θέλει τη σωτηρία όλων των ανθρώπων και δεν παύει να δίνει ευκαιρίες στον καθένα για μετάνοια. Και ο Ζακχαίος μετανόησε πραγματικά και τον εορτάζουμε ως Άγιο στις 20 Απριλίου (Περιοδικό Σωτήρ, 2103/15.1.2015).
Η Κυριακή του τελώνου και Φαρισαίου μας εισάγει στην ιερή και κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου. Μς καλεί η Εκκλησία σε μετάνοια και προσευχή, για να ετοιμασθούμε για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Ο δρόμος που μας υπέδειξε ο τελώνης της παραβολής είναι ο δρόμος της ταπείνωσης. Η καταδίκη του εαυτού μας θα γίνει η αρχή της σωτηρίας μας. Αν καταδικάζουμε εδώ τον εαυτό μας, δεν θα μας καταδικάσει ο Θεός την ημέρα της Κρίσεως. Να στραφούμε με ελπίδα στο έλεος του Θεού και να πούμε από τα βάθη της ψυχής μας, όπως ο τελώνης:" Ὁ Θεός, ἰλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ" (Περιοδικό Σωτήρ, 2103/15.1.2015)
Ο Γρηγόριος Θεολόγος, όταν ήταν άρρωστος, απευθυνόμενος στον σατανά, έγραφε: "Χτύπα το σώμα, η ψυχή μένει αλώβητη, τη θεϊκή εικόνα θα την παρουσιάσω στον Χριστό, όπως την έλαβα, ανθρωποκτόνε. Και παλαιά έδεσες τον μεγάλο Ιώβ, αλλά νικήθηκες". Και αλλού: "Η δική μου δόξα είναι οι πόνοι μου... Άλλος Ιώβ είμαι". Ἀνεπαύθη ἐν Κυρίῳ εντελώς εξασθενημένος σε ηλικία περίπου 63 ετών (Περιοδικό Σωτήρ, 2103/15.1.2015)
Το μυστικό να σ΄ αγαπούν είναι να αγαπάς και να ξέρεις τη δουλειά σου καλύτερα από τον καθένα (G. Courtois)
Ο Χριστός είναι το αληθινό φως! Με την αξεπέραστη διδασκαλία Του, την απύθμενη αγάπη Του και την πανσθενουργό Χάρη Του μας φωτίζει, μας εμπνέει, μας ζωογονεί. Μέσα στην Εκκλησία Του λάμπει αυτό το γλυκό και υπερκόσμιο φως και μεταδίδει ειρήνη και χαρά σ’ όσους το δέχονται. Ας αγωνιζόμαστε κι εμείς να διατηρούμε την καρδιά μας καθαρή, ώστε να δέχεται μέσα της τις ακτίνες του Θείου Φωτός (Περιοδικό Σωτήρ, 2102, 1/1/2025).

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ
Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ 
Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails