Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών




Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίτσε, από όλες τις ανθρώπινες φυλές η τελειότερη, ωραιότερη, η αξιοζήλευτη και γοητευτική, αυτή που σε συνεπαίρνει περισσότερο προς τη ζωή είναι η Ελληνική. Άλλωστε οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού είναι οι Έλληνες, εφόσον γεννήθηκαν και διαμόρφωσαν την πρωτοπόρα σκέψη τους στην Ελλάδα, την κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Εδώ, στη χώρα μας, γεννήθηκε η δημοκρατία, η φιλοσοφία,η τέχνη, η παιδεία. 

Μάλιστα, ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης είχε αναφέρει για το μέλλον της Ελλάδας: «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει». 
Παράδοση και μεταλαμπάδευση αξιών σημαίνει ότι αγαπάμε τις ρίζες μας,την ταυτότητά μας, αλλά και ότι εμείς, η νέα γενιά συνεχίζει να δημιουργεί τη δική της Ελληνική εθνική προσωπικότητα. 
Δεν είναι άλλωστε δύσκολο να αγαπήσεις τη χώρα με την οποία έχεις βιωματική σχέση, όχι μόνο λόγω ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και επειδή η μοναδική ομορφιά της ελληνικής φύσης σε κάνουν να νιώθεις πλούσιος, ακόμα κι αν η χώρα σου είναι φτωχή! Η σημερινή Ελλάδα ωστόσο δεν είναι μόνο ένας από τους πρώτους σε επιλογή θερινούς προορισμούς, αλλά και μια φιλόξενη χώρα, με περιποιημένα ξενοδοχεία, ηλιόλουστες παραλίες, αλλά και εκσυγχρονισμένα κτίρια, καθώς το διαχρονικό (αρχαία ελληνικά μνημεία) συμπορεύεται με το νέο (τεχνολογικά αναβαθμισμένη ζωή). 

Δυστυχώς όμως ο τόπος αυτός διέρχεται μια οικονομική κρίση, την οποία χαρακτηρίζει ο θεσμός της ευνοιοκρατίας, του νεποτισμού, της έλλειψης αξιοκρατίας, καθότι όσο προηγμένοι είναι οι Έλληνες, άλλο τόσο διέπονται από τις έννοιες της καχυποψίας και του ατομικισμού, ώστε να εκτρέπουν την ομορφιά της ψυχής από τη φυσική ομορφιά.
Είναι οξύμωρο να ζητάμε ή να απαιτούμε από τους επισκέπτες μας να κρατούν καθαρή τη χώρα μας, όταν εμείς δεν τη φροντίζουμε, αφού είμαστε οι καθ' ύλιν αρμόδιοι. Εξίσου αντιφατικό είναι να επιλέγουμε μόνο ξένη γλώσσα στις συνεννοήσεις μας με τους τουρίστες, αντί να ανακαλύψουμε ενδελεχώς πόση μεγάλη τιμή είναι να μιλάς την Ελληνική γλώσσα. Επιπροσθέτως οι Έλληνες μαστίζονται από κρίση αξιών, φόβου, ανασφάλειας, ξενομανίας, αλλά και απομάκρυνσης από την Ορθοδοξία, αφού χωρίς Σωτήρα, πώς να αναζητήσουμε τη σωτηρία μας; 

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η Ελλάδα διαπρέπει στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό η χώρα εμφανίζει φαινόμενα προχειρότητας, ευθυνοφοβίας, αλλά και καιροσκοπισμού. Κι ενώ η Ελλάδα "τρώει" τα παιδιά της, ακόμα κι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι κουρασμένοι από τη δουλειά σε όλη τους τη ζωή, είναι αναγκασμένοι να υποστούν αμέτρητες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και στα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Βλέποντας ένας μαθητής μια τέτοια κατάσταση, από τη μια χαίρεται που γεννήθηκε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, από την άλλη όμως τρομοκρατείται και ανησυχεί για το μέλλον του. Μπορεί σήμερα στους νέους ανθρώπους να είναι διάχυτη μια απογοήτευση, αλλά όπως έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος: "ετούτος δω ο λαός δεν γονατίζει, παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του".
Αποστολή της νέας γενιάς είναι να οικοδομήσει την παράδοση, να διασφαλίσει την ιστορική μας ταυτότητα, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αλματώδεις προκλήσεις της νέας χιλιετίας. Άλλωστε, η νεολαία επιτίθεται με το ισχυρότερο όπλο: τα όνειρά της. 
  (Μαθητικές Σκέψεις)

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails