Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Τα γκρίκλις ως ψηφιακή απειλή για την Ελληνική γλώσσα



Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και έχει προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο των φιλολόγων. Πρόκειται για τη γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα γνωστά greeklish. 
Τη συναντάμε από τους εφήβους στην ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά και σε τομείς που αφορούν κυρίως στην τεχνολογία και την ψυχαγωγία. Εδώ κυριαρχεί το λατινοελληνικό αλφάβητο, δηλαδή η ανάμειξη ξένων γλωσσικών όρων ή οι ελλιπείς διατυπώσεις στα ελληνικά, η (ταχύτατη) συνθηματολογία ή συντομογραφία, αλλά και η χρήση περιορισμένου λεξιλογίου. 
Πολλοί λοιπόν νέοι υιοθετούν λέξεις, εκφράσεις και όρους από την αγγλική γλώσσα. Συχνά, ακόμα κι άμα υπάρχει αντίστοιχη ελληνική λέξη, παρατηρείται η άκριτη συνήθεια λατινοελληνικών όρων, με ευρεία χρήση στην καθημερινή επικοινωνία. Άραγε, η γλώσσα αυτή, το κράμα ελληνικών με αγγλικά, συνιστά απειλή για την ελληνική γλώσσα;
Οι μεγαλύτερες γενιές συνήθως έχουν την άποψη πως οι νέοι καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα με το να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες, για να εκφράσουν ή να γράψουν ελληνικές φράσεις. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η χρήση αυτών των χαρακτήρων απαξιώνει τη γλώσσα, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, για να δημιουργηθεί. 
Τέλος, υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που πιστεύουν πως η γραφή αυτή θα αντικαταστήσει τα ελληνικά από το χώρο του διαδικτύου, ωθώντας σταδιακά στην εξαφάνισή τους.
Ιδιαίτερα, η υιοθέτηση λέξεων γραμμένων με άλλους χαρακτήρες από την ελληνική γραφή υποτιμά τις γλωσσοπλαστικές ικανότητες της γλώσσας μας, επιφέρει μια αισθητική υπονόμευση της εκφραστικής ικανότητας των εφήβων, που δυσκολεύονται πλέον να συντάξουν ένα κείμενο με καθαρό κι ολοκληρωμένο λόγο, χωρίς να καταφύγουν σε συνηθισμένο ή και τετριμμένο λεξιλόγιο. 
Ακόμα, η γλώσσα αυτή περιορίζει στη λεξιπενία το νεανικό λεξιλόγιο, λόγω της περιορισμένης απόδοσης εκφράσεων, αλλά και ολέθριες συνέπειες στην ορθογραφία. Αρκετά ισχυρό όπλο φυσικά στην επιθετικότητα αυτής της γραφής αποτελεί η εξοικείωση των νέων με το λογοτεχνικό βιβλίο, κάτι που θα διευρύνει τόσο τη γλωσσική όσο και την πνευματική τους καλλιέργεια.
Από την άλλη πλευρά η νέα γενιά πιστεύει πως τα greeklish είναι ένας νέος κώδικας επικοινωνίας που ξεκίνησε να είναι καθαρά καινούργιος, μια διάλεκτος, για να κρυφθούν πράγματα από τους μεγαλύτερους. Η ανορθογραφία εδώ δεν θεωρείται παράπτωμα, ενώ δεν ενοχλείται κάποιος, όταν για λόγους συντομίας ή γρήγορης κωδικοποίησης συντομογραφούμε τη γλώσσα. 
Η κάθε μια γενιά μπορεί να έχει την άποψή της. Σίγουρα τα greeklish είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Έτσι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε πέρα από την κατάργηση ή έστω τον περιορισμό αυτού του είδους γραφής είναι να εκτιμήσουμε την ελληνική γλώσσα και να αρχίσουμε να εξερευνούμε τους γλωσσικούς θησαυρούς της. 

(Μαθητικές σκέψεις) 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails