Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Φράσεις για προβληματισμό 114ο μέρος




Χαρίσματα ενός ηγέτη είναι: 1. Συνέπεια στις αρχές που πρεσβεύει και απαιτεί από τους άλλους, 2. Να εμπνέει ενότητα, 3. Να προβλέπει με διορατικότητα μελλοντικά προβλήματα, 4. Να είναι εύστροφος κι ευέλικτος, 5. Ανάλογα με την περίπτωση, άλλοτε να είναι ρηξικέλευθος και άλλοτε συντηρητικός, άλλοτε καινοτόμος κι άλλοτε συνετός, 6. Να παραμένει πρότυπο για την ομάδα στην οποία νοιάζεται για τη διαδοχή του, για την ανάδειξη νέων στελεχών (Περιοδικό "Λυδία"). 

Μή κακολόγει τούς πλησίον, εἰ δέ μή ἀκούσῃ, ἐφ' οἷς λυπηθήσῃ: μην κακολογείς τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Εάν το κάνεις, θα ακούσεις από αυτούς λόγια που θα σε λυπήσουν (Χίλων ο Λακεδαιμόνιος). 

Ο λόγος του Ευαγγελίου δεν είναι βασικά πρακτικός λόγος, ούτε διανοητικός· είναι καρδιακός λόγος. Το μήνυμα πάει κατευθείαν στην καρδιά μας. Δεν είναι κάτι, για να το καταλάβουμε· αυτό γίνεται στα πανεπιστήμια. Ούτε κάτι, για να το πράξουμε· αυτό συμβαίνει στα κοινωνικά έργα. Είναι κάτι, για να το ζήσουμε (Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος).  

Και τα ευχάριστα λόγια και τα αστεία έχουν τη θέση τους στη ζωή του πιστού Χριστιανού. Αρκεί να μη διαλύουν την κατάνυξη και πολύ περισσότερο να μη μολύνουν την ψυχή. Αλλά να είναι χαριτωμένα, να ξεκουράζουν, να ενισχύουν, να τονώνονται. Ὁ λόγος ὑμῶν πάντοτε ἐν χάριτι, ἅλατι ἠρτυμένος [Κολασ. δ,6] (Σπουδαία σκέψη). 

Η ομορφιά αρέσει στα μάτια, η καλοσύνη στην καρδιά, Η πρώτη είναι κόσμημα, η δεύτερη θησαυρός (Σπουδαία σκέψη). 

Ο καθένας μας θερίζει ανάλογα με το τι, πώς και πόσο έσπειρε (Σπουδαία σκέψη). 

Ἐν φρεσί θέσθε αἰδώ καί νέμεσιν: να βάλετε βαθιά στη σκέψη σας την αρετή του σεβασμού (ντροπής) και της δικαιοσύνης (Πίνδαρος). 

Οὐ γάρ τοῖς ψηφίσμασιν, ἀλλά τοῖς ἤθεσιν καλῶς οἰκεῖσθαι τάς πόλεις: οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους, αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών (Ισοκράτης). 

Μη λησμονείς ποτέ η ελεημοσύνη σώζει τον άνθρωπο από τον αιώνιο θάνατο και δεν αφήνει την ψυχή του να βυθιστεί στο σκοτάδι του Άδη. Διότι η ελεημοσύνη για όσους την ασκούν θεάρεστα, είναι δώρο πολύτιμο (Ιώβ, δ, 6-11). 

Θεωρώ βέβαιο πως αν όλοι οι άνθρωποι γνώριζαν αυτά που λένε οι μεν για τους δε, δεν θα υπήρχαν τέσσερις φίλοι μέσα σ' όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται φανερό από τις φιλονικίες που προκαλούν τα αδιάκριτα σχόλια που κάνουμε καμιά φορά (Φανουρίου Γ. Παπαδημητράκη, Μεθοδικό απάνθισμα από τις "Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήνα 2015). 

Δυο μαλώνουν, δυο φταίνε (Λαϊκό δίστιχο). 

Το ψέμα είναι πάντοτε όπλο αδικίας και ατιμίας. Οι άνθρωποι που προσέχουν μόνο το δικό τους συμφέρον, χωρίς να λογαριάζουν το δίκαιο και την ηθική, με το ψέμα ζητούν να πετύχουν τους παράνομους σκοπούς τους, τους οποίους δεν ευνοεί η αλήθεια και η ειλικρίνεια. 

Δεν διστάζουν λοιπόν να διαστρέψουν την αλήθεια, να παρουσιάσουν το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα. Χρησιμοποιούν τόσο πολύ την απάτη του ψεύδους, ώστε στο τέλος το πιστεύουν κι αυτοί. Η κατάσταση αυτή είναι εντελώς ανάρμοστη σε Χριστιανό, στην ψυχή του οποίου κατοικεί η χάρη και η αλήθεια του Θεού. Ο χριστιανός θεωρεί καθήκον και τιμή του να ομιλεί προς όλους τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας (Σπουδαία σκέψη). 

Ἀγρυπνία πλούτου ἐκτήκει σάρκας καί ἡ μέριμνα αύτοῦ ἀφιστᾶ ὕπνον: η αυπνία που προκαλείται από τη φροντίδα για απόκτηση και διατήρηση πλούτου, λιώνει και φθείρει το σώμα και η αγωνιώδης αυτή φροντίδα για τον πλούτο αφαιρεί τον ύπνο (Σοφία Σειράχ, λα, 1). 

Βίος ἀνεόρταστος, μακρά ὁδός ἀπανδόκευτος: ζωή χωρίς τις γιορτές μοιάζει με ταξίδι μακρινό, που ο δρόμος δεν έχει πανδοχείο, για να ξεκουραστεί και να ανεφοδιαστεί ο οδοιπόρος (Αρχαίο ρητό). 

Η άκριτη και ασυγκράτητη διασκέδαση είναι το τέλμα όπου αδειάζει με φυσκότητα η ζωή, όταν δεν έχει πειθαρχία και σκοπό. Τίποτε δεν είναι περισσότερο ανόητο από μια ζωή που πέρασε με διασκεδάσεις. Γιατί να ζει κανείς, αν η ζωή αποτελείται από χορό, τρέλες, αυτοκινητάδες, κινηματογράφο, παρακολούθηση ραδιοφώνου; (Alex Carrel). 

Το Ευαγγέλιο με τον Εκατόνταρχο μας φανερώνει πόσο μεγάλη είναι η πίστη, αλλά και πιο μεγάλη η ταπείνωση. Η πίστη ωθεί προς τον Θεό, ελκύει τη θεία Χάρηκαι επιτελεί έργα υπεράνθρωπα, θεία. Η ταπείνωση στηρίζει την πίστη, την αυξάνει, την καλλιεργεί. Αυτή η βαθιά ταπείνωση και η θερμή πίστη συνοδεύει τον εκατόνταρχο και ο Κύριος ανταποκρίνεται στη θερμή παράκληση για τη θεραπεία του γιου του (Σπουδαία σκέψη). 

"Έχε θάρρος, παιδί μου. Όλα θα πάνε καλά".  Οι παρήγορες αυτές λέξεις του Χριστού προς τον παραλυτικό απευθύνονται και σε μας σήμερα.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μας κάνουν να φοβόμαστε και να απελπιζόμαστε. Ζούμε σε δύσκολες μέρες από κάθε άποψη. Ό, τι και να είναι, μην τα χάνουμε. Όσο καταφεύγουμε στον Χριστό με πίστη και πόθο, ας έχουμε θάρρος. Κάτι πολύ σπουδαίο, ωραίο και μεγάλο ετοιμάζει για μας ο Κύριος. Τώρα ακόμη δεν το βλέπουμε. Θα το δούμε όμως. Κι η καρδιά μας θα νιώσει ανακούφιση, ευτυχία, αγαλλίαση (Σπουδαία σκέψη). 

     Καλημέρα σας! 

                              Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails