Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 75ο

Είναι αλήθεια πως μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής ο Χριστός αποκαλύπτει στους ανθρώπους το πρόσωπό Του. Μέσα εκεί μπορεί πράγματι ο άνθρωπος να γνωρίσει τον Θεό! Ναι..., αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι ο πρώτος δρόμος, για να γνωρίσεις τον Χριστό. Αλλά όχι ο μόνος και ούτε αυτονομημένος. Διότι υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που διαβάζουν την Καινή Διαθήκη, αλλά δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά είναι ο Χριστός. Μια επιφανειακή απροϋπόθετη ανάγνωση της Αγίας Γραφής, από μόνη της δεν μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον Χριστό. Αλλά και μια καλοπροαίρετη μελέτη της Αγίας Γραφής, από μόνη της δεν αρκεί. Γιατί άραγε;

Διότι τον Χριστό δεν μπορούμε να Τον γνωρίσουμε μόνο με το μυαλό μας, μόνο με τα βιβλία που διαβάζουμε γι' Αυτόν. Χρήσιμα βέβαια είναι αυτά. προπαντός το θεόπνευστο βιβλίο της Αγίας Γραφής. Αλλά από μόνα τους δεν βοηθούν να καταλάβουμε σε βάθος ποιος είναι ο Χριστός. Τι άλλο λοιπόν χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να εισδύσουμε στο μυστήριο που λέγεται "Ιησούς Χριστός"; Τον Χριστό μπορούμε να Τον γνωρίσουμε σε βάθος, μόνο αν είμαστε μέλη της Εκκλησίας! Γιατί άραγε; Αρχικά ας δούμε τι σημαίνει να είμαστε μέλη της Εκκλησίας.

Είμαστε μέλη της Εκκλησίας σημαίνει ότι με το άγιο Βάπτισμα και το ιερό Χρίσμα έχουμε ενταχθεί στο σώμα της. Με την ιερή κατήχηση έχουμε αποδεχθεί την πίστη της Εκκλησίας. Και ζούμε τη ζωή της. Προσευχόμαστε όπως προσεύχεται η Εκκλησία. Λατρεύουμε τον Θεό όπως Τον λατρεύει η Εκκλησία. Ζούμε μέσα στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Γιατί όμως δεν μπορεί κάποιος να γνωρίσει τον Χριστό, αν δεν είναι μέλος της Εκκλησίας;

Διότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό από μόνος του, αν δεν του αποκαλυφθεί ο ίδιος ο Θεός. Και για να σου αποκαλυφθεί ο Θεός, πρέπει να έχεις τις προϋποθέσεις να Τον αναγνωρίσεις. Πρέπει να έχεις τη Χάρι και τον φωτισμό του Θεού. Γι' αυτό ο Θεός αποκαλύπτεται σε ανθρώπους είναι μέλη της Εκκλησίας ή έχουν τη διάθεση να μπουν σ' αυτήν. Δεν είναι λοιπόν θέμα υψηλού διανοητικού επιπέδου ή επιστημονικής μελέτης ή θεογνωσίας. Και ένας αγράμματος μπορεί να γνωρίζει τον Χριστό. Γιατί; Γιατί έχει τη Χάρι του Θεού. Αλλά και ότι είμαστε μέλη της Εκκλησίας, κι αυτό από μόνο του δεν μας εξασφαλίζει τη γνώση του Θεού. 

Διότι μπορεί να είμαστε μέλη της και όλα να τα κάνουμε μηχανικά, τυπικά. Πόσοι άνθρωποι βαπτισμένοι, χρισμένοι, εξομολογούνται τυπικά, κοινωνούν από συνήθεια, γι' αυτό και δεν γνωρίζουν τον Χριστό! Συνοψίζοντας, δεν αρκεί το ότι βαπτιστήκαμε, μυρωθήκαμε, εξομολογούμαστε, κοινωνούμε, για να γνωρίσουμε τον Χριστό. Ακόμη κι αν διαβάζουμε την Αγία Γραφή και άλλα πνευματικά βιβλία, δεν είναι βέβαιο πως θα γνωρίσουμε όλοι μας τον Θεό. Πρώτον, διότι δεν έχουμε όλοι μας στον ίδιο βαθμό τη Χάρι του Θεού και δεύτερον, διότι πρέπει να έχουμε κι άλλες προϋποθέσεις. 

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης τονίζει ότι μόνο όποιος αγωνίζεται να τηρεί τις εντολές του Χριστού, μπορεί να έχει επίγνωση του Χριστού, να τον γνωρίσει δηλαδή βαθιά. Κι αντίστροφα, λέει ότι όποιος ισχυρίζεται ότι έχει γνωρίσει τον Χριστό, αλλά δεν τηρεί τις εντολές του, είναι ψεύτης. Γιατί όμως η τήρηση των εντολών αποτελεί προϋπόθεση της θεογνωσίας; Διότι τηρώντας τις εντολές του Θεού, αποκτούμε καθαρά πνευματικά αισθητήρια. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον Χριστό. 

Μα είπε ο Χριστός: "Είναι ευτυχισμένοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί μπορούν να γνωρίσουν και να δουν τον Θεό". Και ο ιερός Χρυσόστομος εξηγεί ότι "καθαροί στην καρδιά δεν είναι αυτοί που έχουν μόνο καθαρότητα ψυχής και αγνότητα σώματος, αλλά αυτοί που έχουν κάθε αρετή ". Όσοι δηλαδή προσπαθούν να ζουν με το θέλημα του Θεού. Αυτοί μπορούν με τα μάτια της ψυχής τους να γνωρίσουν τον Θεό, όσο βέβαια είναι δυνατόν στην ανθρώπινη φύση τους. 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails