Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Φράσεις για προβληματισμό 111ο μέρος

Η Πόλη μας δεν έπεσε. Σαν σπόρος θάφτηκε στη γη, σαν πετρωμένο χώμα, που κάποτε θα έρθει βροχή στης Παναγιάς το δάκρυ. Και θα φυτρώσει πιο τρανή, θα ζήσει στους αιώνες και με φωνή πιο δυνατή μαζί με τους αγγέλους θα ψάλλουμε στην Εκκλησιά την Άγια, τη Μεγάλη, το "Χαίρε" στην Παντάνασσα, την ένδοξη Κυρά μας (Μπαλογιάννης Σταύρος). 

Στο δικαστήριο δεν οδηγούνται όλοι οι ένοχοι και εγκληματίες. Πολλοί από αυτούς, με την πανουργία τους και με τη βοήθεια διαφόρων προσώπων, κατορθώνουν να ξεφύγουν τη δίκη, να αποφύγουν την τιμωρία των ανθρώπων. Αλλά από το δικαστήριο του Χριστού δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, όσο πανούργος και δυνατός κι αν είναι. Είναι ο παντοδύναμος Κριτής που θα αποδώσει με δικαιοσύνη στον καθένα κατά τα έργα αυτού. Ενώπιόν Του θα λογοδοτήσουν και θα απολογηθούν όλοι ανεξαιρέτως. Και η κρίση εκείνη θα σημάνει την αιώνια ζωή και ευτυχία του ανθρώπου ή, αντιθέτως, την αιώνια καταδίκη και δυστυχία (Σπουδαία σκέψη). 

Ύψη δεν ξέρω δίχως κόπους να ανεβαίνουν ξεκούραστα, μονάχα κατεβαίνουν (Σπουδαία σκέψη).

Λάρυγξ γλυκύς πληθυνεῖ φίλους αὐτοῦ: ο άνθρωπος που είναι γλυκός στα λόγια του θα πληθύνει τους φίλους του (Σοφία Σειράχ, στ. 5). 

Φίλος πιστός σκέπη κραταιά, ὁ δέ εὑρών αὐτόν εὗρε θησαυρόν: ο πιστός φίλος είναι σκεπή και προστασία ισχυρή, αυτός δε που βρήκε τέτοιον φίλο, βρήκε πολύτιμο θησαυρό (Σοφία Σειράχ, στ.14). 

Μή ἀστόχει γυναικός σοφῆς καί ἀγαθῆς, ἡ γάρ χάρις αὐτῆς ὑπέρ τό χρυσίον: μην παρατρέξεις και μην αστοχήσεις να εκλέξεις ως σύζυγό σου γυναίκα συνετή κι ενάρετη, διότι η χάρη και η γοητεία των αρετών της είναι μεγαλύτερη από την αξία του χρυσού (Σοφία Σειράχ, ζ, 15). 

Να παντρέψεις με προσοχή τη θυγατέρα σου και με ιδιαίτερη φροντίδα και θα έχεις τακτοποιήσει τότε μεγάλη υπόθεση και σοβαρό ζήτημα του οίκου σου και χάρισέ την σε άνδρα συνετό και φρόνιμο (Σοφία Σειράχ ζ, 25). 

Όταν οι πολλοί λένε ψέματα, εμείς να προσπαθούμε να λέμε πάντα την αλήθεια. Όταν οι πολλοί βλέπουν  ή διαβάζουν τις ειδήσεις, εμείς να διαβάζουμε κάτι από την Αγία Γραφή. Όταν οι πολλοί δηλώνουν ανήσυχοι, εμείς να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε (Σπουδαίες σκέψεις). 

1) Γέροντα, ποιος πρέπει να κάνει τις δουλειές στο σπίτι; Όποιος προλάβει πρώτος! 2) Εσείς να ζητάτε να γίνεται το θέλημα του Θεού και όλα θα πάνε καλά. 3) Να προσέχεις στη ζωή σου και να διαλέγεις ως φίλους σου τους ενάρετους. 4) Φρόντισε να σε φωνάζουν όλοι με το όνομα που σε βάπτισε ο ιερέας. 5) Αν διαβάζεις μισή ώρα την Αγία Γραφή και δεν προσεύχεσαι, μισή ώρα την ημέρα θα αφομοιώνεις και θα μαθαίνεις καλύτερα τα μαθήματά σου. Έτσι θα επιτύχεις. 6) Συνέστησε, πριν από τις εξετάσεις, να λένε οι διαγωνιζόμενοι " Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε..." (Σοφές συμβουλές Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου). 

Ἀχάριστον εὐεργετεῖν καί νεκρόν μυρίζειν, ὄφιν τρέφειν καί πονηρόν εὐεργετεῖν, ταὐτόν ἐστιν: το να ευεργετεί κάποιος αχάριστος και να αλείφει με μύρα νεκρό, είναι το ίδιο πράγμα με το να τρέφει φίδι και να ευεργετεί πονηρό (Πλούταρχος). 

Ἀτυχοῦντι μή ἐπιγέλα: να μην γελάς με άνθρωπο που του συμβαίνουν διάφορες ατυχίες (Πλούταρχος). 

Τίποτε άλλο δεν χαρακτηρίζει τη φιλοσοφημένη ζωή σου όσο η απλότητα, η λιτότητα και η κατά το δυνατόν απουσία κάθε ανάγκης (Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Η λιτότητα ακόμα και στην τροφή είναι μητέρα της υγείας και της ευχαρίστησης, επειδή και την επιθυμία ικανοποιεί, χωρίς να προξενεί κορεσμό και διάφορες διαταραχές. Μετρίασε τις απολαύσεις σου με φρόνηση, για να μη δεις γραμμένη πάνω στην καρδιά σου τη λέξη "κορεσμός". "Ἔχοντες διατροφάς καί σκεπάσματα τούτοις ἀρκεσθησόμεθα (Α Τιμ. στ, 8)". (Σπουδαία σκέψη). 

Όπως το ίδιο νερό της βροχής στον μεν κρίνο δίνει το ωραίο λευκό χρώμα, ενώ στο τριαντάφυλλο το ωραίο κόκκινο και γενικά σε όλα τα άνθη το διαφορετικό τους χρώμα, κατά τον ίδιο τρόπο το Άγιο Πνεύμα "διαιρεῖ τά χαρίσματα καθώς βούλεται", αρκεί ο άνθρωπος "νά δίνει ἑαυτόν καί τά "ἑαυτοῦ πάντα τῷ Πνεύματι". Τότε η ψυχή του ανθρώπου μεταβάλλεται σε "κῆπον μεθύοντα παντείοις ἄνθεσι", δηλαδή στολισμένος με όλες τις αρετές (Σπουδαία σκέψη). 

Άχρηστα και σκοτεινά καταντούν τα ανθρώπινα μάτια, όταν δεν υπάρχει απ' έξω το φως· άχρηστος και σκοτεινός ο νους, όταν δεν έχει τον φωτισμό του Θεού. Ο ανθρώπινος βίος είναι μια πορεία· πορεία σε άγνωστα και επικίνδυνα μέρη, πορεία γεμάτη κόπους, ανησυχίες, πειρασμούς, κινδύνους και θλίψεις. Για να βαδίσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση· έχουμε ανάγκη από ανάλογο φως. Το φως λοιπόν αυτό μόνο ο Θεός είναι σε θέση να μας το δώσει. Πρέπει όμως να θέλουμε και να ζητάμε το φως και την καθοδήγηση του Θεού. Όπως μας στέλνει καθημερινά το φως της ημέρας, παρόμοια πρέπει να Του ζητάμε να μας στέλνει και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, για να γνωρίζουμε το θέλημά Του, για να διακρίνουμε το καλό και το κακό, για να προφυλασσόμαστε από την αμαρτία και για να κάνουμε το καλό (Σπουδαία σκέψη). 

Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν κατάμαυρα στον ουρανό και καθώς προδοτικά χέρια ανοίγουν από μέσα τις πύλες, και τα κάστρα πέφτουν ένα-ένα, είναι καιρός να αφυπνισθούμε κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε "ἑσχάτη ὥρα". Το κακό αυθαδιάζει υβριστικά πάνω στα ερείπια του καλού, ισοπεδώνοντας παραδόσεις αιώνων. "Ἑσχάτη ὥρα" θα είναι η ώρα κατά την οποία ο Κύριος θα επανέλθει στη "ἐν δόξῃ", για να κρίνει τον κόσμο. Τότε θα τελειώσουν τα πάντα. Τότε θα αρχίσει η μέρα που δεν πρόκειται να δύσει ποτέ (Σπουδαία σκέψη). 

Σε νιώθω στης ζωής το κάθε βήμα στην ανθοστόλιστη του Απρίλη γη, μες στο αφρογάλανο το κύμα μες στη ροδολουσμένη αυγή. Σε νιώθω στις νυχτερινές μου ώρες, όταν των άστρων τα μυστήρια μελετά, όταν μες στις ουράνιες τις χώρες τον φωτεινό Σου θρόνο αναζητώ. Σε κάθε επίσημη στο σπίτι μας ημέρα ή σε γιορτές ή σε χαρές ή σε σκηνές του πένθους θλιβερές, Σε νιώθουμε ανάμεσά μας σαν πατέρα (Αριστομένης Προβελέγγιος, Προς τον Θεό). 

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails