Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 74ο


Όταν θέλουμε να γνωρίσουμε κάποιο ιστορικό πρόσωπο, όταν θέλουμε, για παράδειγμα, να γνωρίσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Σωκράτη, έναν στρατηγό, έναν άνθρωπο ξεχωριστό στην ιστορία, ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάσουμε βιβλία που αναφέρονται σ' αυτόν. Βιβλία κυρίως της εποχής του. Τι είπαν γι' αυτόν οι θαυμαστές του, τι είπαν γι' αυτόν οι επικριτές του. και μέσα από τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, προσπαθούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Τι ήταν αυτός; Τι ρόλο έπαιξε; Ποια ήταν η ζωή του, ποια ήταν η φιλοσοφία που είχε, οι ιδέες του, η συμπεριφορά του; 

Όταν όμως αναφερόμαστε στον Θεό, που έγινε άνθρωπος για εμάς, δεν μπορούμε να τον προσεγγίσουμε μόνο ως ιστορικό πρόσωπο που ήρθε και έφυγε. Διότι ένα άλλο οποιοδήποτε πρόσωπο της ιστορίας το γνωρίζεις με βάση αυτά που βλέπεις, διαβάζεις ή ακούς, ή με βάση αυτά που είδαν, άκουσαν, διάβασαν οι άλλοι γι' αυτόν. Ή προσπαθώντας να εξιχνιάσεις τα μυστικά που  μπορεί να κρύβει το ιστορικό αυτό πρόσωπο: διαθέσεις, κίνητρα, σκοπιμότητες... Όταν όμως θέλεις να γνωρίσεις τον Θεό, που κρύβεται μέσα στην ανθρώπινη φύση, τότε ο τρόπος που μπορείς να Τον γνωρίσεις, δεν μπορεί να είναι ανθρώπινος, ιστορικός, δημοσιογραφικός. Γι' αυτό ακριβώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίσεις σε βάθος τον Χριστό. 

Για να γνωρίσεις τον Χριστό, δεν είναι απαραίτητο να έχεις υψηλά διανοητικά χαρίσματα, να είσαι μορφωμένος. Ούτε υποχρεωτικά θα πρέπει να έχεις έχεις διαβάσει τα πάντα γι' Αυτόν. Δεν προσεγγίζεται ο Χριστός κυρίως διανοητικά. Δυστυχώς όμως, πολλοί Χριστιανοί νομίζουν ότι γνωρίζουν τον Χριστό, επειδή ξέρουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής του: πότε και πού γεννήθηκε, πώς έζησε, ποια τα βασικά στοιχεία της διδασκαλίας Του, των θαυμάτων Του και της προσωπικότητάς Του....

Η αναζήτηση του Θεού διαφέρει ακόμη από όλες τις άλλες αναζητήσεις, διότι η αναζήτηση αυτή δεν είναι αναζήτηση λίγων "ψαγμένων" ανθρώπων, αλλά όλων των ανθρώπων, είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ο μεγαλύτερος πόθος της ανθρωπότητας. Ένας πόθος που τον φύτεψε μέσα μας ο ίδιος ο Θεός. Μας έπλασε  έτσι ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε μακριά Του. Αυτό ακριβώς εξήγησε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους, στον Άρειο Πάγο. Ο Θεός, είπε, έπλασε εμάς τους ανθρώπους έτσι, ώστε να Τον αναζητούμε και να Τον βρούμε. Διαφορετικά, μακριά Του δεν μπορούμε να ζήσουμε. 

Γι' αυτό σ' όλη την προ Χριστού εποχή η ανθρωπότητα που δεν γνώριζε τον αληθινό Θεό, υπέφερε μακριά Του, ασφυκτιούσε, αργοπέθαινε. Κι έψαχνε παντού να βρει θεούς, έφτιαχνε είδωλα, βωμούς, θεοποιούσε ακόμη και τα ζώα και τα ανθρώπινα πάθη. Και έτσι εξέφραζε με λάθος τρόπο τη λαχτάρα της αναζήτησης του Θεού. Γι' αυτό ο Θεός έγινε άνθρωπος κι έζησε ανάμεσά μας, για να μπορούμε να Τον γνωρίσουμε, να Τον αγαπήσουμε. να Τον ακολουθήσουμε, να ενωθούμε μαζί Του. 

Όταν όμως ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος, οι άνθρωποι δεν Τον κατάλαβαν. Ένα μυστήριο ακατάληπτο ήταν ο Χριστός για τους πάντες. Και γι' αυτούς που Τον μισούσαν και γι' αυτούς που Τον λάτρευαν. Γι' αυτό και κάποιοι Ιουδαίοι έλεγαν στον Κύριό μας: "Μη μας βασανίζεις άλλο! Πες μας ποιος είσαι.....". Όλοι οι Ιουδαίοι περίμεναν με λαχτάρα τον Μεσσία, διάβαζαν προφητείες γι' Αυτόν. όταν όμως ο Μεσσίας ήρθε, δεν Τον αναγνώρισαν. Δεν τους βοήθησε ούτε η κοινή εθνικότητα, ούτε η μελέτη των Γραφών, ούτε η προσδοκία, που φλόγιζε τις καρδιές τους. Κι ενώ επί τρία χρόνια έβλεπαν θαύματα εκπληκτικά, δεν κατάλαβαν ότι Αυτός ήταν ο Μεσσίας! "Ήλθε από τον ουρανό στη δική Του γη, μα οι δικοί Του άνθρωποι, οι Ιουδαίοι, Τον αρνήθηκαν!".

Αλλά κι αυτοί που Τον αποδέχθηκαν ως Κύριό τους, οι μαθητές, κι αυτοί επί τρία χρόνια δεν καταλάβαιναν ποιος ήταν Αυτός που αγάπησαν τόσο πολύ και του πρόσφεραν τον εαυτό τους. Κι ο Πέτρος, ακόμη, όταν είπε στον Χριστό: "Εσύ είσαι ο υιός του Θεού", δεν καταλάβαινε πλήρως τι έλεγε. Βέβαια οι μαθητές του Χριστού ήταν δικαιολογημένοι. Δεν είχαν δεχθεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Μετά την Πεντηκοστή κατάλαβαν σε βάθος ποιον είχαν δίπλα τους και επί τρία χρόνια δεν είχαν πάρει είδηση. Εμείς όμως σήμερα που είμαστε μέλη της Εκκλησίας Του, που ζούμε μέσα στη Χάρι του Αγίου Πνεύματος, πώς θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε αληθινά τον Χριστό;

Καλημέρα σας! Καλή κι ευλογημένη εβδομάδα!

                         Ευφρόσυνος και δημιουργικός ο μήνας Ιούνιος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails