Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 64ο

 

Ο χρόνος της δοκιμασίας, όσο μεγάλος κι αν φαίνεται στα μάτια μας, είναι μετρημένος. Όπως δεν είναι όλες οι μέρες του χρόνου συννεφιασμένες, αλλά μετά τη συννεφιά έρχεται κι η λιακάδα, έτσι δεν είναι και όλες οι ημέρες της ζωής μας με θλίψεις. "Ὁ χειμών τῶν θλίψεων μικρόν μικρόν διαλύεται". Ακολουθεί η θεϊκή λιακάδα, η θεία παράκληση! Πολλές φορές η ευσπλαχνία του Θεού δεν εξαντλεί ούτε τον προβλεπόμενο χρόνο της δοκιμασίας μας. Οι παιδαγωγικές θλίψεις, που επιτρέπει να μας έρχονται, είναι πολύ πιο μικρές σε διάρκεια και λιγότερες αριθμητικά σε σχέση με τα περισσότερα και χειρότερα που κάνουμε. 

Ο προφήτης Γαδ ως απεσταλμένος του Θεού ανήγγειλε στον βασιλιά Δαβίδ ότι θα έρθει χτύπημα λοιμικής ασθένειας στον Ισραήλ που θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Πράγματι "ἔδωκε Κύριος θάνατον ἐν Ἰσραήλ (Β Βασιλ. κδ, 15)". Αλλά η δοκιμασία τους δεν κράτησε τρεις ημέρες. Στις έξι ώρες της πρώτης ημέρας τους λυπήθηκε ο Θεός και είπε στον εξολοθρευτή άγγελο: Αρκετά ως τώρα. Τράβηξε το χέρι σου. Μη συνεχίσεις την τιμωρία (στ. 16). Από τα τρία εικοσιτετράωρα τη μείωσε την τιμωρία στις έξι ώρες. 

Επίσης, ο Κύριος, όταν προανήγγειλε ότι στους έσχατους χρόνους θα δοκιμασθούν πιστοί Χριστιανοί περισσότερο από κάθε άλλη εποχή διωγμών, πρόσθεσε ότι για χάρη των εκλεκτών θα κολοβωθούν οι ημέρες εκείνες: "Διά δέ τούς ἐκλεκτούς κολοβωθήσονται αἱ ἡμέραι ἐκεῖναι (Ματθ. κδ, 22)". Δεν μας ξεχνάει λοιπόν ο Θεός. Όλα βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχό Του. 

Οι ισχυροί της γης καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια, αλλά τελικά όλα υπηρετούν το σχέδιο του Θεού. Έχουν την αλαζονική πεποίθηση ότι ελέγχουν τα πάντα, ενώ ουσιαστικά ενώ ουσιαστικά ελέγχει και εξουσιάζει τα πάντα ο Κύριος της ιστορίας και του κόσμου, ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός. Δεύτερον: Οι θλίψεις που επιτρέπει ο Θεός δεν υπερβαίνουν το όριο της αντοχής μας. 

"Πειρασμός ὑμᾶς οὐκ εἴληφεν εἰ μή ἀνθρώπινος", γράφει ο απόστολος Παύλος στην Α Προς Κορινθίους επιστολή. Κάθε πειρασμός που αντιμετωπίσατε ήταν προσωρινός και ανάλογος με τις ανθρώπινες δυνάμεις σας. Κι όσο για τους πειρασμούς που ενδέχεται να σας βρουν στο μέλλον, ο Κύριος δεν θα σας αφήσει να πειρασθείτε παραπάνω από τη δύναμή σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα φέρει και το τέλος του, ώστε να μπορείτε να τον αντέξετε. Θα δώσει "σύν τῷ πειρασμῷ καί τήν ἔκβασιν τοῦ δύνασθαι ὑμᾶς ὑπενεγεκεῖν (ι, 13)". 

Τρίτον: Στον αγώνα που κάνουμε, δεν παλεύουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά έχουμε πανίσχυρο σύμμαχο την πανσθενουργό Χάρι του Παναγίου Πνεύματος. Προηγείται η Χάρις του Θεού, για να μας ετοιμάσει, κατόπιν συστέλλεται, για να φανεί και το δικό μας αγώνισμα, αλλά επανέρχεται, για να ενισχύσει τους πιστούς, που αγωνίζονται με πόθο. Ο όσιος Δωρόθεος εν Γάζη λέει ότι τίποτα δεν ελκύει τόσο το έλεος και τη Χάρι του Θεού στην ψυχή, όσο οι πειρασμοί και μάλιστα όταν έρχονται σε περιόδους διωγμών και θλίψεων: "Οὐδέν οὕτως τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ ἐπί τήν ψυχήν φέρειν ὡς οἱ πειρασμοί". 

Και τέλος: Όσο μεγαλύτεροι είναι οι πειρασμοί που αντιμετωπίζουμε, τόσο ισχυρότερη είναι και η θεία παράκληση που δοκιμάζουμε. "Κατά τήν λύπην καί ἠ παράκλησις", σημειώνει ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος. Και ο ιερός Ψαλμωδός, που αντιμετώπισε πολλές θλίψεις στη ζωή του, καταθέτει την προσωπική εμπειρία του: ''Κατά τό πλῆθος τῶν ὀδυνῶν μου ἐν τῇ καρδίᾳ μου, αἱ παρακλήσεις σου εὔφραναν τἠν ψυχήν μου (Ψαλμ. 93, 19). 

συνεχίζεται....

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails