Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 41ο

Ο άνθρωπος δεν πείθεται εύκολα ότι όλα τα δεινά προέρχονται από τον διάβολο. Θέλετε διότι έχουμε παρεκκλίνει από την ευθεία οδό εντολών του Θεού, θέλετε, διότι ο διάβολος έχει μεγάλη τέχνη να καμουφλάρεται, γεγονός πάντως είναι ότι ο αποστάτης άνθρωπος ευκολότερα λέει: "Γιατί, Θεέ μου, ξέσπασε καταπάνω μου αυτή η συμφορά;", και σπανιότερα κακίζει τον διάβολο. Ενώ έχει πολέμιο που τον πολεμά ημέρα και νύκτα, λησμονεί την πολεμική του και θεωρεί κύριο αίτιο του κακού και της θλίψης του τον Θεό, που μας ευεργετεί ημέρα και νύκτα. Θέλει να πάθει περισσότερα και χειρότερα, για να πεισθεί ότι όλα τα κακά προέρχονται από τον διάβολο; 

Αλλά και περισσότερα να πάθει, κι αυτά θα τα λησμονήσει, εφόσον με την ελεύθερη θέλησή του αμαρτάνει. Ώσπου η μεγάλη αποστασία της ανθρωπότητας θα φέρει τον Αντίχριστο. Τότε οι άνθρωποι θα πονέσουν πολύ. Αλλά από τη μεγάλη εκείνη θλίψη θα προέλθει πολύ μεγάλη ωφέλεια. Διότι θα πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι άνθρωποι ότι  διάβολος είναι "ο πλάνος που πλανά την οικουμένη" και θα δώσουν δόξα στον άγιο Θεό. 

Όπως οι άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν πει, μετά τη μεγάλη θλίψη θα περπατάς χιλιόμετρα και άπιστο άνθρωπο δεν θα συναντάς στον δρόμο σου. Όταν θα εκδηλωθεί το αποκορύφωμα της κακίας του σατανά, τότε θα αναζητήσουν και οι αδιάφοροι άνθρωποι με πίστη στον Θεό. Όταν οι αντίθετες δυνάμεις θα πιστέψουν ότι κυριάρχησαν, τότε θα περπατούν χιλιόμετρα οι Χριστιανοί και θα είναι δυσεύρετοι οι άπιστοι στον δρόμο τους! Επιτρέπει ο Θεός ακόμη τις θλίψεις, για να φαίνεται η ανθρώπινη αδυναμία μας και να μην νομίζουν οι άλλοι ότι είμαστε ανώτερα όντα. Είμαστε αδύναμοι άνθρωποι. Ό, τι καλό το επιτυγχάνουμε, το οφείλουμε στη δύναμη του Θεού: "Οὐκ ἐξ' ἡμῶν Θεοῦ τό δῶρον (Εβρ. β, 8)", "ἡ ἱκανότης ἡμῶν ἐκ τοῦ Θεοῦ (Β Κορινθ. γ,5)". 

Αυτό όμως δεν το εννοούν εύκολα οι κοσμικοί άνθρωποι και ηρωοποιούν ή θεοποιούν όσους διακρίνονται στη ζωή. Στον αρχαίο ειδωλολατρικό κόσμο τους σπουδαίους άντρες τους τιμούσαν ως ημίθεους ή θεούς. Τους αφιέρωναν ναούς και αγάλματα. Η ίδια τακτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πόσες φορές οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα μέσα μαζικής ενημερώσεως αποκαλούν ημίθεους ή θεούς ικανούς ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, πολιτικούς! 

Για να μη χρησιμοποιούν παρόμοιους πηχυαίους τίτλους και για τους χαρισματούχους πιστούς, επιτρέπει ο Θεός να δοκιμάζονται οι δικοί Του άνθρωποι με θλίψεις, να αρρωσταίνουν, να διώκονται, για να πείθονται οι συνάνθρωποί τους "ἀπό τῆς σωματικῆς ἀρρωστἰας τήν ὐπερβολήν καί τῶν πειρασμῶν τό πλῆθος" ότι είναι άνθρωποι "οἱ τά τοιαῦτα θαυματουργοῦντες καί οὐδέν παρ' ἑαυτῶν εἰσφέρουσι". Δεν προσφέρουν τίποτε από τον εαυτό τους, ἀλλά "γυμνή (μόνη) ἡ Χάρις δι' ἐκείνων τά πάντα ἐργάζεται", σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος. Για να αποδείξει ο χρυσορρήμων πατήρ του λόγου το αληθές, διηγείται δυο αγιογραφικά παραδείγματα από τις Πράξεις των Αποστόλων. 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη Μεγάλη εβδομάδα!

Ας πορευθούμε προς το Αναστάσιμο Φως! Καλή Ανάσταση! 

Θερμές ευχές!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails