Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Θαυμαστές διηγήσεις μέρος 24ο

Την περίμεναν πώς και πώς αυτή την εκδρομή οι κυρίες του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, που έκανε η κυρία Παναγιώτα σε μια ενορία της Πάτρας. Προορισμός τους ήταν η ωραία Λευκάδα. Εκείνο που τις μαγνήτιζε, δεν ήταν τόσο οι σπάνιες φυσικές ομορφιές του νησιού όσο το μοναστήρι της Κυρα-Φανερωμένης. Ύστερα από ένα ευχάριστο ταξίδι οι εκδρομείς ανηφορίζουν ήδη τον καταπράσινο λόφο προς το Μοναστήρι. 

Ευλαβικά ανάβουν σε λίγο τα κεριά τους καθεμιά τους και ατενίζουν με πίστη την ιερή μορφή της Παναγίας στο Εικονοστάσι. Δε χορταίνεις να βλέπεις την ιερή Εικόνα Της. Τι γλυκά, τι στοργικά, τι μητρικά σε κοιτάζει από τον θρόνο Της. Σε μαγνητίζει! Σε απορροφά! Μπροστά στην Εικόνα Της λες και σταματάει ο χρόνος. Δεν τη χορταίνεις! Δεν σε αφήνει απαρηγόρητο! Σε γεμίζει με ελπίδα και Χάρι! 

Αφού έδωσαν ονόματα, για να διαβασθούν στην ιερά Παράκληση που θα τελούσε σε λίγο ο Καθηγούμενος της Μονής, και έψαλαν στη διάρκειά της και οι ίδιες συγκινημένες, ετοιμάσθηκαν για την αναχώρηση. Πήραν μερικά αναμνηστικά και αποφάσισαν να βγουν και μια φωτογραφία όλες μαζί. 

- Κυρία Παναγιώτα, μια στιγμή να μας βγάλετε όλες μαζί εδώ κάτω από το καμπαναριό, με θέα όλη την πόλη, για να θυμόμαστε. Είναι πολύ ωραία. Θέλετε; 

- Βεβαίως, Ελένη. Μαζευτείτε όλες αμέσως. Μερικές προεξέχουν και δεν σας παίρνει όλες ο φακός της μηχανής μου. Ας κάνω λίγο πίσω. 

Κάνοντας όμως λίγο πίσω, χωρίς να προσέξει, το σώμα της έφυγε μετέωρο προς τα εκεί, όπου ήταν ένας βαθύς γκρεμός με μια φιδωτή σκάλα με 70 περίπου σκαλοπάτια. Ένας αλαλαγμός και φωνές ακούγονταν από όλες τις εκδρομείς: "Πάει η κυρία Παναγιώτα! Παναγία μας, σώσε την!". Και το θαύμα της Φανερωμένης έγινε: ενώ το σώμα της γυναίκας έπεφτε προς το κενό, το δεξί της χέρι γαντζώθηκε στην κουπαστή που ήταν στο πρώτο σκαλί και που κράτησε όλο το σώμα από την πτώση στον γκρεμό και τον βέβαιο θάνατο. 

Αυτό ήταν το πρώτο μέχρι εκείνη τη στιγμή θαύμα της Παναγίας. Το χέρι όμως της κυρίας Παναγιώτας έπαθε μεγάλη ζημιά. Η παλάμη κρεμόταν και ο ώμος είχε βγει. Μια γιατρός που ήταν ανάμεσα στους εκδρομείς κατάλαβε αμέσως τη σοβαρότητα της καταστάσεως. Βοήθησε και ο Καθηγούμενος φέρνοντας παγοκύστη και νάρθηκα και αφού ασπάσθηκαν την Εικόνα της Φανερωμένης και πήραν την ευχή του Ηγουμένου, ξεκίνησαν για την Πάτρα.

Η Φανερωμένη όμως δεν ήθελε να φθάσουν λυπημένες οι προσκυνήτριές της στην Πάτρα. Ήθελε να τις βοηθήσει κάπως περισσότερο. Έστειλε λοιπόν, ενώ πήγαιναν προς την Πάτρα, έναν συνταξιούχο ορθοπεδικό που προσπέρασε το λεωφορείο τους και τους έκανε νόημα να τον ακολουθήσουν και να σταματήσουν μαζί του στο πρώτο βενζινάδικο. Αυτό και έγινε. 

- Είμαι συνταξιούχος ορθοπεδικός, είπε ευγενικά μπαίνοντας στο λεωφορείο, αφού χαιρέτησε με χαμόγελο, και με έστειλαν από το Μοναστήρι, διότι έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ποια είναι η τραυματίας; 

- Εγώ, φώναξε με όση δύναμη μπορούσε η κυρία Παναγιώτα. 

- Έρχομαι αμέσως!

Την πλησίασε και με τα έμπειρα χέρια του και με πολύ μαλακές κινήσεις, χωρίς να πονέσει καθόλου την τραυματία, τα τακτοποίησε όλα: και τον ώμο και την παλάμη. 

- Τι οφείλουμε, γιατρέ; ρώτησε η κυρία Παναγιώτα. 

- Τίποτε απολύτως. Θα με πληρώσει Εκείνη που με έστειλε, είπε και μπήκε στο αυτοκίνητό του και χάθηκε στη στιγμή. 

- Λες να ήταν κάποιος Άγγελος, έλεγαν μεταξύ τους οι κυρίες... Μήπως και ο άγιος Νεκτάριος δεν εμφανιζόταν οδηγώντας αυτοκίνητο; ...

Όταν έφθασαν στο Νοσοκομείο του Ρίου, οι ειδικοί θαύμασαν την επέμβαση, που έκανε στον δρόμο άγνωστος συνταξιούχος γιατρός, που δεν είπε ούτε το όνομά του. Δεν χρειαζόταν χειρουργείο. Έβαλαν το χέρι στον γύψο για ενάμιση μήνα. Όλα με τη Χάρι της Φανερωμένης εξελίχθηκαν θαυμάσια και όλες οι κυρίες που πήραν μέρος σ' εκείνη την εκδρομή και θυμούνται το γεγονός, δοξάζουν τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του για τα θαύματα που επιτελεί και στις μέρες μας. 

(Γεωργίου Γ. Ψαλτάκη, ... Κι έγινε το θαύμα, Διπλό θαύμα της Φανερωμένης, Αθήνα 2021, Εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Η Θεομήτωρ ας μας σκεπάζει όλους μας δια των πρεσβειών στον Υιό Της!

Πολύχρονοι όσοι κι όσες γιορτάζουν! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails