Τι είναι ο άνθρωπος; Ο αριθμός των ημερών της ζωής του ανθρώπου που είναι δυνατόν να φθάσει, είναι εκατό χρόνια. Σαν μια σταγόνα νερού από απέραντη θάλασσα ή σαν ένας κόκκος άμμου, έτσι λίγα είναι τα χρόνια αυτά, μπροστά στην ατελείωτη ημέρα της αιωνιότητας. Για την αδυναμία και παροδικότητα αυτή των ανθρώπων ευσπλαχνίζεται και μακροθυμεί ο Κύριος επ' αυτούς και εκχύνει πλούσιο το έλεός του σ' αυτούς (Σοφία Σειράχ, ιη, 8-11).
Χρησιμοποίησε όποια γλώσσα θέλεις. Ποτέ όμως δεν θα καταφέρεις να πεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι. (Σπουδαία σκέψη).
Όταν ήμουν νύφη, δεν είχα καλή πεθερά. Τώρα που είμαι πεθερά, δεν έχω καλή νύφη (Λαϊκή ρήση).
Η αλήθεια είναι η πιο ισχυρή θεά, αυτή που κυβερνάει τους ανθρώπους με τόση αυταρχική κυριαρχία. Γιατί αν και πολλοί την πολεμούν και πολλές φορές το ψέμα κρύβεται έντεχνα κάτω από την αληθοφάνεια, στο τέλος πάντα αυτό θριαμβεύει νικώντας κάθε αντίσταση (Πολύβιος).
Τότε μάλιστα οἱ μαθηταί εἰς τό τῶν ἀγαθῶν ἀνἀγονται ζῆλον, ὅταν παρά τῶν διδασκάλων ἔχωσι το παράδειγμα: οι μαθητές παροτρύνονται περισσότερο στο να επιδιώκουν τα καλά, όταν από τους δασκάλους τους παίρνουν παράδειγμα (Ιωάννης ο Χρυσόστομος).
Το έλεος και η συμπάθεια των ανθρώπων εκτείνεται και εκδηλώνεται προς τον πλησίον και τον όμοιόν του άνθρωπο. Του Θεού όμως το έλεος και η ευσπλαχνία Του εκχύνεται ανεξαιρέτως σε κάθε άνθρωπο. Ελεεί ο Κύριος καθένα, αφού ελέγξει και διαπαιδαγωγήσει και διδάξει και επιστρέψει σε μετάνοια σαν ποιμήν το ποίμνιό του. Ελεεί εκείνους οι οποίοι περιμένουν και δέχονται πρόθυμα την παιδαγωγία Του και οι οπαίοι μετά σπουδής και ζήλου ζητούν τη γνώση και εφαρμογή των εντολών του (Σοφία Σειράχ ιη, 13-14).
Απελπισία, απόγνωση, αποθάρρυνση, λέξεις που πολλές φορές ακούγονται στη ζωή μας. Αφορμές πολλές από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα. Οτιδήποτε κι αν μας συμβαίνει, οι πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε να διώχνουμε μακριά την απελπισία και την απόγνωση. Με την πίστη προς τον παντοδύναμο Κύριό μας και την υπακοή μας στο άγιο θέλημά Του να προχωρούμε με φωτεινή ελπίδα ότι καλύτερο θα φέρει ο Θεός στη ζωή μας μέσα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα (Σπουδαία σκέψη).
Ο Κύριος έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και διέταξε να επιστρέψει σ' αυτήν. Έδωσε σ' αυτούς ορισμένο αριθμό ημερών και χρόνο ζωής μετρημένο και εξουσία επ' όλων των επί της γης. Τους έπλασε κατ' εικόνα Του. Έδωσε στους ανθρώπους ελεύθερη βούληση και γλώσσα και μάτια και αυτιά και καρδιά, για να σκέπτονται. Τους γέμισε με γνώση και σύνεση και τους υπέδειξε με τη συνείδηση ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό. Τους προίκισε με ηθική διάκριση, για να δείχνει σ' αυτούς το μεγαλείο των έργων Του, ώστε να δοξολογούν το άγιο όνομά Του (Σοφία Σειράχ ιζ, 6-9).
Κατά τήν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὐμῖν (Ματθ. θ, 29): Ας μη λησμονούμε ότι το έργο της σωτηρίας μας εξαρτάται από τον βαθμό της πίστεώς μας. Αναμφίβολα, δωρεάν τῇ αὐτοῦ χάριτι ἐσώθημεν (Ρωμ. γ, 24). Από τη σταυρική θυσία και την ένδοξη ανάσταση του Κυρίου ξεπήγασε η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.... Καρπός της πίστεώς μας είναι η σωτηρία μας, της πίστεως που εξωτερικεύεται και συνοδεύεται με τα απαραίτητα έργα της μετανοίας και της αγάπης, όπως έχει καθορίσει η αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία (Σπουδαία σκέψη).
Ο Θεός δεν αφαιρεί τα κύματα από τη ζωή μας, αλλά μας δίνει τη δύναμη να τα υπερπηδάμε ή να περπατάμε πάνω στα κύματα (Σπουδαία σκέψη).
Ένα "ποτήρι" παράδειγμα αξίζει πολλές φορές περισσότερο από ένα "βαρέλι" συμβουλές (Σπουδαία σκέψη).
Ο θυμός είναι ένας αέρας που σβήνει το κερί της λογικής (Σπουδαία σκέψη).
Του ανόητου και απαίδευτου ανθρώπου το πόδι είναι γρήγορο, για να μπει σε ξένο σπίτι, ο άνθρωπος όμως που έχει μεγάλη πείρα θα δοκιμάσει συστολή και ντροπή. Ο άφρων και αμόρφωτος άνθρωπος σκύβει περίεργα από την πόρτα μέσα στο σπίτι, ενώ ο μορφωμένος θα σταθεί απέξω διακριτικά. Είναι αγένεια και έλλειψη καλής ανατροφής το να ακούσει κανείς κρυφά κοντά στην πόρτα του άλλου. Ο φρόνιμος και ευγενής θα αισθανθεί αυτό ως ανυπόφορο βάρος ντροπής και ατιμίας (Σοφία Σειράχ κστ, 22-24).
Γνώρισμα των ζώντων οργανισμών είναι η κίνηση. Προσόν και πλεονέκτημα για κάθε άνθρωπο είναι η δραστηριότητα. Εάν για την απόκτηση υλικών αγαθών απαιτείται εργατικότητα ακαταπόνητη - η οκνηρία και η αδιαφορία δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή θέση- ακόμα περισσότερο απαιτείται δραστηριότητα και κόπος για τα πνευματικά. Στην προθυμία και το ζήλο που απαιτείται για κάθε θεάρεστο έργο να μην είσθε δυσκίνητοι και οκνηροί. "τῇ σπουδῇ μή οκνηροί (Ρωμ ιβ, 11)" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Σε σύναξη αμαρτωλών θα ανάψει φωτιά να τους κάψει και σε έθνος που απειθεί και αποστάτησε από τον Θεό, θα εκσπάσει γρήγορα θεία οργή. Όσο πολύ και μεγάλο είναι το έλεός Του, τόσο μεγάλη είναι η αυστηρότητα και τιμωρία Του. Θα κρίνει κάθε άνθρωπο σύμφωνα με τα έργα Του (Σοφία Σειράχ, ιστ, 6,12).
Το υπερκόσμιο φως μέσα στο οποίο βρέθηκαν οι τρεις Μαθητές του Κυρίου κατά τη Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ, είναι το φως της θείας φύσεως του Χριστού μας. Γι' αυτό και και θεοφιλής ψυχή, εορτάζοντας τη λαμπρή εορτή της Μεταμορφώσεως προσεύχεται με πόθο πολύ με τον θείο υμνωδό: Κύριε, "λάμψον καί ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς τό φῶς Σου τό αΐδιον" (Σπουδαία σκέψη).
Στο θαύμα της διατροφής των πεντακισχιλίων, ο Κύριος εκείνους που Τον αναζητούσαν επίμονα, τους γέμισε με τα αγαθά Του, με τις δωρεές Του: θεράπευσε τους ασθενείς τους και τους έθρεψε με ολική και πνευματική τροφή. Ας θελήσουμε κι εμείς να ανήκουμε σ' εκείνους που συνεχώς αναζητούν το πρόσωπό Του και ποθούν την παρουσία Του (Σπουδαία σκέψη).
Έχουμε ανάγκη κάποτε να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας και με τον Θεό. Να ασκούμε την αυτοκριτική, να μελετούμε τον Λόγο του Θεού, να προσευχόμαστε, να Του ανοίγουμε την καρδιά μας. Να Τον ευχαριστούμε για τις δωρεές Του, να Του ζητούμε βοήθεια και φωτισμό για την πνευματική πρόοδο... Θα γλυκαίνει τότε και θα ειρηνεύει η ψυχή μας (Σπουδαία σκέψη).
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα δια των πρεσβειών της Θεοτόκου, της οποίας τα εννιάμερα εορτάζουμε αύριο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου