Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Φράσεις για προβληματισμό 72ο μέρος


Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι είναι ο καιρός της αθλήσεως στην αγάπη, στη συγχώρηση, στην αλληλοκατανόηση, στην υποχωρητικότητα, στην παραίτηση από τα δικαιώματά μας, στο ενδιαφέρον μας να αναπαύσουμε κατά Θεόν τον πλησίον μας. 

Όλο το μεγαλείο του ανθρώπου βρίσκεται στη σκέψη. Ώστε από την ίδια τη φύση μας, η σκέψη είναι ένα αξιοθαύμαστο και ασύγκριτο πράγμα (Φανούριος Γ. Παπαδημητράκης, Μεθοδικό απάνθισμα από τις "Σκέψεις" του Blaise Pascal, Αθήναι 2015).

Η Χαναναία δεν είπε "ἐλέησον τήν θυγατέρα μου", αλλά "ἐλέησόν με". Εμένα ελέησε. Ο πόνος του παιδιού μου είναι δικός μου πόνος. Εγώ υποφέρω που το βλέπω δέσμιο του σατανά. Και σου ζητώ να το ελευθερώσεις. Θαυμαστό πρότυπο μητέρας, ιδιαιτέρως για την εποχή μας. Η ζεστή φωλιά της οικογένειας χτίζεται μόνο με τη Χάρη του Θεού. Προσευχή πολλή για τα βλαστάρια μας, για να τα προστατεύει ο Θεός, και η θεία Χάρη να τα σκεπάζει και να τα αγιάζει (Περιοδικό Σωτήρ, αρ. τεύχους 2192/1.2.2019). 

Αποφεύγει τους επαίνους εκείνος που τους αξίζει (Μένανδρος). 

Προσέχετε ἑαυτοῖς ἐπί τοῖς ἀνθρώποις τούτοις τί μέλλετε πράσσειν: Να προσέχετε τους εαυτούς σας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς τι πρόκειται να κάνετε (Πράξεων, ε, 35). 

Πρέπει να διευθύνεστε στις αποφάσεις και ενέργειές σας από το λογικό και να μη σπεύδετε ''ὡς ἵππος καί ἡμίονος οἷς οὐκ ἐστι σύνεσις". Η υπόθεσις η οποία μας απασχολεί δεν είναι τυχαία και για αυτό αντενδείκνυνται οι εσπευσμένες αποφάσεις και τα αμελέτητα μέτρα (Γαμαλιήλ, ο νομοδιδάσκαλος προς τα μέλη του Συνεδρίου). 

Οὐ μόνον διά μεταδόσεως χρημάτων ἡ διάθεσις τῆς ἀγάπης γνωρίζεται, ἀλλά πολλῷ μᾶλλον διά μεταδόσεως λόγου Θεοῦ καί σωματικῆς διακονίας: η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας γίνεται  φανερή όχι μόνον με το δόσιμο χρημάτων, αλλά πολύ περισσότερο με τη μετάδοση του λόγου του Θεού κια με τη σωματική "διακονία", που σημαίνει με πνεύμα θυσίας και αυταπαρνήσεως (Μάξιμος ο Ομολογητής). 

Χειρουργημένοι με βαριά μορφή καρκίνου, με έμφραγμα ή με ημιπληγία, με παραλύσεις... όλα, για τον γιατρό, για την αδελφή είναι μόχθος και κόπος σωματικός και ψυχικός. Πολλές φορές στάθηκα με θαυμασμό στο έργο της αδελφής σε νοσοκομείο. Πρέπει να έχεις γερά νεύρα να αντέξεις, αν είσαι στο χειρουργείο. Πολλές ώρες, βαριές επεμβάσεις που αφαιρούνται πόδια, χέρια, που κολοβώνεται το κορμί. 

Πρέπει να έχεις γλυκιά υπομονή στην αντιμετώπιση δύστροπων αρρώστων, απαιτήσεων, ύβρεων από στόματα αναιδών.. Πρέπει να έχει και σιδερένια καρδιά. Να μιλήσεις αυστηρά, σκληρά, αν χρειασθεί. Να έχεις ακόμα επιστρατευμένη προσοχή, αυξημένη. Είδα αδελφές με την πίστη τους, με την αφοσίωσή τους να προλαβαίνουν αυτοκτονίες, ψυχασθένειες, να βοηθούν για μια αλλαγή πορείας. Είδα αδελφές να βοηθούν αρρώστους, να κλείνουν τα μάτια για τελευταία φορά με ένα "Κύριε ελέησον" (Δέσποινας Τυμπανίδου, Στον δρόμο της αγάπης). 

Η συναίσθηση της παρουσίας του Θεού, η σκέψη ότι είμαστε "ναός Θεοῦ ζῶντος', μας παρέχει θάρρος και μας ενισχύσει στη ζωή μας να αποφεύγουμε την αμαρτία και να ασκούμε την αρετή. Να αγιάζουμε το σώμα μας με την αγιαστική και σωτηριώδη χάρη των ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Το σώμα μας άγιος ναός του αγίου Θεού, ευπρεπισμένος και καλλωπισμένος με κάθε καθαρότητα και ταπεινοφροσύνη (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ). 

Ο Θεός είναι φύσει Παντοδύναμος. Μπορεί να κάνει εκείνα που μας χρειάζονται. "Μέγας ὁ Κύριος καί μεγάλη ἡ ἰσχύς αὐτοῦ".  Ο Θεός είναι Πάνσοφος και γνωρίζει τι μας χρειάζεται. "Οἶδε ὁ Πατήρ ἡμῶν ὧν χρείαν ἔχομεν".  Ο Θεός είναι Πανάγαθος και θέλει πάντοτε το καλό μας. "Οἰκτίρμων καἰ ἐλεήμων ὁ Κύριος, μακρόθυμος καί πολυέλαιος". Λοιπόν, "ἔλπισον ἐπί τόν Θεόν. Ἀποκάλυψον πρός τόν Κύριον τἠν ὁδόν σου καί ἔλπισον ἐπ' αὐτόν καί αὐτός ποιήσει..." (Σπουδαίες σκέψεις). 

Ο Πανάγαθος Θεός μας περιμένει. Η αγκαλιά Του είναι πάντοτε έτοιμη να υποδεχθεί την επιστροφή κάθε αμαρτωλού. Ας γυρίσουμε λοιπόν κοντά του. Είμαστε παιδιά Του κι έχει φυλάξει για τον καθένα μας τα δώρα της υιοθεσίας. Για όλους έχει σφαγεί "ὁ μόσχος ο σιτευτός", ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Η επιστροφή μας και η επιστροφή κάθε αδελφού μας στο σπίτι του Θεού Πατέρα είναι αφορμή για ένα ξεχωριστό πανηγύρι κι εδώ στη γη, αλλά και στον ουρανό. Μακάρι να ζήσουμε όλοι στην επουράνια Βασιλεία Του (Περιοδικό ο Σωτήρ, 2104/2.2015). 

Καθώς πατήσαμε το κατώφλι της Μεγάλης Σαρακοστής, σας εύχομαι να είναι ευλογημένος ο πνευματικός αγώνας σας!

 Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails