Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 61ο μέρος

Η ιστορία είναι η μάρτυρας των εποχών, η λαμπάδα της αλήθειας, η ζωή της μνήμης, ο δάσκαλος της ζωής, ο αγγελιοφόρος της αρχαιότητας (Σπουδαία σκέψη). 

Κανένα ψέμα δεν πρέπει να ακούει η ιστορία, πρέπει να έχει στημένο το αυτί στην αλήθεια (Κικέρων). 

Δυσθήρατος ἐστιν ὁ τῆς ἀληθείας λόγος: δύσκολο είναι να συλλαμβάνεται (να θηρεύεται) η αλήθεα (Μέγας Βασίλειος). 

Όπως η σκουριά είναι αρρώστια του σιδήρου και τα σκουλήκια (τα σαράκια) καταστρέφουν το ξύλο, και όπως οι ουσίες αυτές δεν καταστρέφουν δια μιας, αλλά σιγά-σιγά, για να σαπίσουν τελικά, έτσι συμβαίνει και σε κάθε είδος κυβερνήσεως: η βασιλεία εκφυλίζεται σε τυραννία, η αριστοκρατία σε ολιγαρχία και η δημοκρατία σε θηριώδη βία και αναρχία (Πολύβιος). 

Η προσευχή είναι ένωση ανθρώπων και Θεού, μητέρα των δακρύων, πρόξενος της θεϊκής αγάπης, συγχώρηση των αμαρτιών μας, γέφυρα διαπερώσα τον άνθρωπο άθικτο από τις παγίδες του πονηρού, ουράνιο έργο, τροφή των αγγέλλων, χαρά των δικαίων, βρύση και τράπεζα της ψυχής, προκοπή της καρδιάς, φως του νοός, ράβδος της ελπίδας, πέλεκυς της απελπισίας, πλούτος και θησαυρός όλων των Χριστιανών (Ιωάννης, συγγραφέας της Κλίμακας). 

Η προσευχή είναι ομολογία προς τον Θεό, κάθαρση από τις αμαρτίες, "ιατρείο" παθήσεων, η συνοδεία προς τους δαίμονες. Και πόσα πολλά χρειάζεται να πω για την ομορφιά της; Η προσευχή είναι απαλλαγή από κάθε κακό και λιμάνι όσων αναζητούν καταφύγιο και εκείνος που προσεύχεται μέσω αυτής δεν θα φοβηθεί για κανένα κακό (Συμεών ο Μεταφραστής). 

Καθώς ο ήλιος είναι το φως του σώματος, έτσι και η προσευχή είναι το φως της ψυχής. Εάν λοιπόν είναι μέγιστη ζημιά για έναν τυφλό το να μην βλέπει τον ήλιο, πόση ζημιά θα είναι για έναν Χριστιανό το να μην προσεύχεται συνεχώς και δια της προσευχής να εισάγει μέσα στην ψυχή του το φως του Χριστού (Ιωάννης Χρυσόστομος).  

Για όλους λέγε το καλό κι από όλους να φυλάγεσαι (Παροιμία). 

Είναι  προτιμότερο για μας να σβησθεί ο ήλιος παρά να στερηθούμε από φίλους. Διότι πολλοί, ενώ βλέπουν τον ήλιο, βρίσκονται στο σκοτάδι. Όταν όμως έχουν πολλούς φίλους, δεν θα περιέλθουν ποτέ σε θλίψη. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε, απολύτως τίποτε γλυκύτερο από την αγάπη. Διότι τι δεν θα κάνει ο γνήσιος, ο αληθινός φίλος; Κι αν ακόμη έχει μύριους θησαυρούς, δεν θα βρεις σ' αυτούς αντάξιο του καλού και ειλικρινούς φίλου (Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Μη βιάζεσαι να δημιουργείς φιλία. Όταν όμως δημιουργήσεις, με κάθε τρόπο να προσπαθείς να διατηρείς τον φιλικό δεσμό αδιάλυτο, σηκώνοντας όλο το βάρος του πλησίον, εκτός αν αυτό έχει ως συνέπεια κάποιον κίνδυνο για την ψυχή σου.... Να κάνεις λοιπόν φίλους όχι τους φαύλους, αλλά τους αρίστους. Και να μη ζητάς να ακούς τα ευχάριστα από τους φίλους, αλλά να ζητάς να ακούς τα πρέποντα και αληθινά (Μέγας Φώτιος).

Είναι μεν σπουδαίο αγαθό ο φίλος και πολυτιμότερο από όλα τα πράγματα. Ο κόλακας όμως είναι κακό και από τους κόρακες τους κακοηθέστατους το χειρότερο. Ευχάριστος βεβαίως γίνεται πολλές φορές ο κόλακας, διότι σου χαρίζεται, ο φίλος δε πικρός διότι επιπλήττει (Νεόφυτος Δούκας). 

Φωτιά δεν άναψε ποτέ χωρίς να βγει καπνός, ούτε κρυφό και άδικο, χωρίς να βγει στο φως (Σπουδαία σκέψη). 

Αν αντικρούσει ο άνθρωπος τα θλιβερά και τους πειρασμούς που τον βρίσκουν, εκτός προσευχής και υπομονής, τότε όχι μόνο αυτά δεν υποχωρούν, αλλά επιτίθενται σφοδρότερα και οδυνηρότερα (Σπουδαία σκέψη). 

Οὐκ ἐστιν αἰσχρόν ἀγνοοῦντα μανθάνειν: δηλαδή δεν είναι ντροπή, όταν κάποιος αγνοεί κάτι να ζητεί να το μάθει (Αρχαιοελληνική σκέψη). 

Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που γιόρταζε τα 50 χρόνια των γάμων τους, παρέδωσε σε όλα τα νεαρά ζευγάρια, τα οποία συμμετείχαν στη γιορτή, μαζί με τον αναμνηστικό δωράκι τους κι έναν φάκελο που περιείχε πέντε συμβουλές, απόσταγμα των πέντε δεκαετιών του συζυγικού τους βίου. Έγραφε: 1. Πάρε την απόφαση να μην είσαι ποτέ εσύ που θα αρχίσεις μια διένεξη. 2. Μην ξεχνάς ότι αν ο άνθρωπος που παντρεύτηκες έχει τις αδυναμίες του, δεν λείπουν όμως κι από σένα τα ελαττώματα. 3. Να προτιμήσεις να πεθάνεις καλύτερα παρά να ξεστομίσεις μια λέξη, που θα δείξει ότι μετανόησες για τον γάμο σου. 4. Μη ξεχνάς ότι ο γάμος είναι άμιλλα θυσιών μεταξύ των δυο σας. Όποιος από τους δυο σας κάνει τις πιο πολλές θυσίες, αυτός κερδίζει τα πιο πολλά. 5. Υπόμεινε! Η υπομονή είναι η κορυφαία λέξη της συζυγικής ευτυχίας. 

Βακτηρία ἐστί παιδεία βίου: η μόρφωση είναι το ραβδί που χρειάζεται κάποιος, για να περπατήσει στη ζωή (Μένανδρος). 

Τέσσερα πράγματα, ένα από τα οποία αν έχει ο άνθρωπος δεν μπορεί να μετανοήσει και ο Θεός δεν δέχεται την προσευχή του: υπερηφάνεια, έλλειψη αγάπης, κατάκριση εκείνων που αμαρτάνουν και μνησικακία (να θυμάται το κακό που του έκαναν)(Σπουδαία σκέψη). 

Ένας και μόνος άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη (Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Εσύ μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι ούτε να εξετάζεις πώς και γιατί τα κάνουν. Σκοπός δικός σου να είναι ο εξαγνισμός της ψυχής σου και η τέλεια υποταγή του νου σου στη θεία Χάρη. Για χάρη αυτού του σκοπού να κάνεις τα πάντα, να προσεύχεσαι, να μελετάς, να λες την ευχή του Χριστού μας ταπεινά, συναισθανόμενος ότι έχεις απόλυτη ανάγκη από το έλεος του Θεού και με λίγα λόγια να κοιτάς τα πνευματικά σου (Όσιος Γέρων Παΐσιος).

Πώς πρέπει να περνάμε την Κυριακή; Το πρωί στην εκκλησία, για να λατρεύουμε τον Θεό, να ακούσουμε τον λόγο Του, να αγιασθούμε με τη χάρη των αγίων Μυστηρίων και να δεχθούμε την ευλογία της ειρήνης και του θείου ελέους. Έπειτα, να κάνουμε έργα αγάπης προς τον πλησίον. Πόσοι ασθενείς υπάρχουν και έχουν ανάγκη παρηγοριάς και συντροφιάς. Πόσοι φυλακισμένοι που πρέπει να τους επισκεφθούμε; Πόσες χήρες και απροστάτευτα ορφανά που έχουν ανάγκη βοηθείας, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ζωής; Ας την αγιάζουμε την Κυριακή με τον εκκλησιασμό μας και με έργα αγάπης στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η καλύτερη αξιοποίηση της Κυριακής (Σπουδαία σκέψη). 

Θα δεχθούμε την πρόσκληση που μας κάνει ο Πανάγαθος για το θείο Δείπνο. Αλλά να ετοιμαστούμε πρώτα, να καθαρίσουμε την ψυχή μας από την αμαρτία με την εξομολόγηση και έπειτα να προσέλθουμε στη θεία Μετάληψη. Τότε δεν θα είμαστε απλά οι κλητοί, οι προσκεκλημένοι στο Μέγα Δείπνο, αλλά οι "εκλεκτοί", οι οποίοι εκτίμησαν την αξία του Δείπνου, κατάλαβαν την αμαρτωλότητά τους και κατέφυγαν στο θείο έλεος, ζητώντας την άφεση των αμαρτιών τους. Κοινωνώντας τώρα αυτοί εν μετανοία το μέγα Δείπνο της θείας Ευχαριστίας, θα λάβουν μέρος και στο Μέγα Δείπνο της Βασιλείας των Ουρανών (Σπουδαία σκέψη). 

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στους 120 μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι στο Υπερώο της Ιερουσαλήμ, 50 μέρες μετά την Ανάσταση, συνιστά την ίδρυση της Εκκλησίας στη γη και την αρχή μιας νέας εποχής, της εποχής της χάριτος. Μέσα στην Εκκλησία ζούμε τη μεταμόρφωσή μας "ὀθνείαν ἀλλοίωσιν, εὐπρεπεστάτην", που έχει φιλοτεχνήσει μυστικά η αγάπη του Αγίου Πνεύματος. Ο Αγαθός Παράκλητος (Σπουδαία σκέψη). 

Όλα μέσα στην Εκκλησία διά του Αγίου Πνεύματος τελούνται και με τη Χάρη Του τελούνται τα μυστήρια. Το Πνεύμα το Ἀγιον " ὅλον συγκροτεῖ τόν θεσμόν τῆς Ἐκκλησίας". Ας παρακαλούμε τον Κύριο να μας το χαρίζει, να πλημμυρίζει τις καρδιές μας με τη θεοποιό παρουσία του: "Κύριε, ὁ τό πανάγιόν σου πνεῦμα ἐν τῇ τρίτῃ ὥρᾳ τοῖς Ἀποστόλοις σου καταπέμψας, τοῦτο ἀγαθέ μή ἀντανέλῃς ἀφ ἡμῶν, ἀλλ' ἐγκαίνισον ἡμῖν τοῖς δεομένοις σου" (Σπουδαία σκέψη). 

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails