Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 57ο μέρος

Ελάτε όλοι οι χριστιανοί και όλες οι μανάδες να πάμε εις την Παναγιά να κάνουμε μετάνοιες (Κρητικό).

Μόνο ο Χριστός που' ναι άξιος να κάνει ό, τι θέλει, τις πίκρες και τα βάσανα να μας τα κάνει μέλι (Κρητικό).

Δόξαν και πλούτον περισσόν είχες εις την ζωήν σου, ό, τι κι  αν έχεις άνθρωπε, δώσ' τα για την ψυχή σου (Δημοτικό). 

Τό διοικεῖν ἐστι προβλέπειν καί προνοεῖν καί οὐχί καταστέλειν: η διοίκηση σημαίνει πρόβλεψη και πρόνοια και όχι καταστολή. 

Η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική δουλεία και για τα άτομα και για την πολιτεία (Πλάτων). 

Εἷς εὐ φρονῶν μυρίων μή φρονούντων κρείττων ἐστί: ένας άνθρωπος που σκέπτεται σωστά, είναι προτιμότερος από πολλούς άλλους απερίσκεπτους (Πλάτων). 

Των άλλων τα παθήματα γίνονται μαθήματα (Παροιμία). 

Έφαγες το μέλι, σειρά να πιείς το ξίδι: δηλαδή η ζωή δεν είναι μόνο χαρές, αλλά έχει και λύπες (Παροιμία). 

Τοὐς βουλομένους ἀθανάτους εἶναι, δεῖ ζῆν εὐσεβῶς καί δικαίως: εκείνοι που θέλουν να είναι αθάνατοι και να τους θυμούνται οι μεταγενέστεροι, πρέπει να ζουν με ευσέβεια και δικαιοσύνη (Αντισθένης). 

Οι νεκροί είναι αθέατοι, αλλά δεν είναι απόντες (Βίκτωρ Ουγκώ). 

Η Χαναναία της ευαγγελικής περικοπής είχε δυνατή πίστη χάρη στην οποία ο Κύριος ικανοποίησε το αίτημά της. Εμείς είμαστε Ορθόδοξοι χριστιανοί, ζούμε μέσα στην Εκκλησία Του και απολαμβάνουμε τόσες ευεργεσίες. Ας δώσουμε όλη μας την εμπιστοσύνη στον Θεό. Να προσευχόμαστε με πίστη, να Τον λατρεύουμε με πίστη. Ας ζούμε με ακλόνητη πίστη στο έλεος και την αγάπη του Θεού. Με τέτοια πίστη θα ελκύουμε τη χάρη του Θεού. 

Η Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου ανοίγει μπροστά μας την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου, καθώς ο αγώνας είναι εντονότερος και η μετάνοια βαθύτερη. Είναι καιρός κατά τον οποίο πρέπει να δείξουμε πνευματική εγρήγορση και σύνεση. Διότι είναι πολύ εύκολο να ολισθήσει κάποιος στην οδό που οδηγεί στην απώλεια, καθώς αυτή δεν παρασύρει μόνον όποιον έχει αδύναμη προαίρεση, αλλά και όποιον φαίνεται ότι πνευματικά είναι όρθιος και στερεωμένος (Σπουδαία σκέψη). 

Στην παραβολή του Ασώτου Υιού, καταλαβαίνουμε τη χάρη και τη δύναμη της μετανοίας, αλλά περισσότερο θαυμάζουμε την αγάπη του Θεού. Έχουμε Πατέρα Φιλάνθρωπο και στοργικό. Χαίρεται για την μετάνοια του αμαρτωλού. Ας μετανοήσουμε βαθύτερα και ας επιστρέψουμε στο σπίτι του Πατέρα μας με μια ειλικρινή εξομολόγηση στο Μυστήριο της εξομολογήσεως. Ας μη διστάζουμε. Ο Θεός θα μας τα συγχωρήσει όλα και θα μας χαρίσει μια καινούργια ζωή. Χαίρεται με τη μετάνοιά μας και μας στεφανώνει με πολύ πλούσιο έλεος (Σπουδαία σκέψη). 

Καί ἰδού ἐγώ μεθ'ὑμῶν εἰμι (Ματθ. κη, 16-20). Είμαι μαζί σας. θα είμαι μαζί σας βοηθός και συμπαραστάτης σας, οδηγός και φρουρός και προστάτης σας, όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνος, μέχρι το τέλος της ιστορίας. Αίσθημα απόλυτης ασφάλειας και σιγουριάς δίνουν τα λόγια του αναστάντος Διδασκάλου. Ένας Θεός με απόλυτη εξουσία, "Παντοδύναμος" και με τρυφερή στοργή, "Πανάγαθος". Αυτός τα πάντα κυβερνά και δεν υπάρχει τίποτε που να ξεφεύγει τον έλεγχό του. "Ίδού ἐγώ μεθ'ὑμῶν εἰμι πάσας τάς ἡμέρας". Εγώ θα είμαι κοντά σας. Αισιοδοξία και δύναμη, προκειμένου να ξεπερνάμε όλες τις δυσκολίες (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, "Μίλησέ μου, Χριστέ", εκδόσεις Σωτήρ). 
Κάθε μέρα που περνάει, προσθέτει ανομία στην ανομία, ασέβεια στην ασέβεια, αποστασία στην αποστασία.... Θα φθάσει και θα ξεπεράσει εκείνη των ανθρώπων προ του κατακλυσμού. Ας πενθήσουμε με μετάνοια οι πιστοί. Μήπως μας λυπηθεί ο Κύριος και ματαιώσει τις άφρονες ενέργειές μας. Τώρα να μετανοήσουμε όλοι μας. Αύριο θα είναι πολύ αργά (Σπουδαία σκέψη). 
Το Ευαγγέλιο για τη φοβερή εκείνη μέρα της Κρίσεως είναι ένα ξύπνημα από τον λήθαργο της ραθυμίας και της φιλαυτίας μας, ένα κάλεσμα να γίνουμε όλοι μας άνθρωποι ελέους και αγάπης, για να κληρονομήσουμε την υπέροχη Βασιλεία του Θεού. Η αγάπη προς τον αδελφό είναι αγάπη προς τον Χριστό (Σπουδαία σκέψη). 

                      Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails