Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Φράσεις για προβληματισμό 55ο μέρος

Η φιλοδοξία θα σε βασανίζει. Να' χεις υπ' όψιν σου πόσο γρήγορα τα σκεπάζει η λήθη (λησμονιά), σαν το απέραντο χάος που γύρω σου εκτείνεται. Πόσο μάταιες είναι οι ζητωκραυγές, πόσο ευμετάβλητη η γνώμη του πλήθους (Μάρκος Αυρήλιος).
Ο κυβερνήτης ενός λαού πρέπει να αποβλέπει όχι στο δικό του καλό, αλλά στο καλό του λαού του (Κικέρων). 
Ο μικρός άνθρωπος προσέχει τα σφάλματα των άλλων και ποτέ τα δικά του (Κικέρων). 

Ο καλός κριτής πρέπει να κρίνει τους συγγραφείς όχι από τα παραλειπόμενα, αλλά από όσα έγραψαν (Πολύβιος). 
Παιδεία τοῖς μέν νέοις σωφροσύνην, τοῖς δέ πρεσβυτέροις παραμυθίαν, τοῖς δέ πένησι πλοῦτος, τοῖς πλουσίοις κόσμος εἶναι: η μόρφωση είναι για τους νέους σωφροσύνη, για τους ηλικιωμένους παρηγοριά, για τους φτωχούς πλούτος και για τους πλούσιους στόλισμα  (Διογένης). 
Πολλά παιδιά, πολλές φροντίδες, κανένα παιδί, καμιά χαρά (Σπουδαία σκέψη). 
Να μην προσπαθείς να καλλωπίζεις την σκέψη σου με ψιμμύθια. Να μην είσαι πολύλογος και να μην ανακατώνεσαι παντού και πάντα σε όλα (Μάρκος Αυρήλιος). 
Για κάθε πράξη η επιμέλεια που θα αφιερώσεις πρέπει να είναι ανάλογη και σύμμετρη με την αξία του εγχειρήματος (Μάρκος Αυρήλιος). 
Τον ψεύτη δεν τον πιστεύουν, ακόμα κι όταν λέει αλήθεια (Κικέρων). 
"Ψυχή...φάε...πίε...ευφραίνου (Λουκά ιβ, 16-21)". Πώς μπορεί να καταντήσει ο φίλαυτος εγωιστής, σαρκικός άνθρωπος! Σε τι τραγική κατάπτωση! Να λέει στην ψυχή του "φάε". Πώς ένας τέτοιος άνθρωπος να σηκώσει την ψυχή του προς τον Θεό, που είναι στραμμένη προς τη γη, το χώμα, όπως τα ζώα, πώς να εκτιμήσει τον συνάνθρωπό του ως εικόνα του Θεού. Πώς να ζήσει με σωφροσύνη, τιμιότητα, δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη. Ας παρέχουμε στην ψυχή μας ό, τι τη ζωοποιεί και την κρατά σε υγεία πνευματική, για να μη χάσουμε τον ουρανό από τον ορίζοντά μας (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, "Μίλησέ μου, Χριστέ", εκδόσεις Σωτήρ). 
Δεν είναι ανδρείος εκείνος που υποχωρεί στους παροξυσμούς της οργής, αλλά εκείνος που ακολουθεί πιστά την ηρεμία και την καλοκαγαθία σε κάθε περίπτωση (Μάρκος Αυρήλιος). 
Προσπαθώ να κρατώ τα ηνία της κοιλιάς μου και όποιος δεν ξέρει να τα κρατεί, ας περιμένει πολλά κακά (Κράτης). 
Και στον γέροντα και στον νέο πολύτιμο είναι να κρατούν σε σιωπή τη γλώσσα τους (Κράτης). 
Αν το να μιλάς γρήγορα και να λες πολλά είναι δείγμα φρονήσεως, τότε τα χελιδόνια θα ήταν πολύ σοφότερα από εμάς (Νικόστρατος). 
Να θλίβεσαι, όταν βλέπεις ανθρώπους να κάνουν το κακό. Όμως να πιστεύεις πάντα και να προσδοκάς τη βελτίωση των ανθρώπων (Απολλόδωρος). 
Δεν υπάρχει στο ανθρώπινο γένος υψηλό ανάστημα που να μην το συνέτριψε ο φθόνος ή ο χρόνος (Απολλόδωρος). 
Ούτε πλούσιος να θέλεις να είσαι ούτε φτωχός. Ο μέσος όρος είναι ο καλύτερος. Γιατί αν πέσεις από χαμηλά, η δυσπραγία μπορεί να καλυφθεί. Ο μεγάλος όμως όγκος, πέφτοντας από ψηλά, γίνεται μεγάλο πτώμα (Απολλόδωρος). 
Παρά μέν τῶν θεῶν ὑγείαν εὔχονται, πάντα δέ πλεῖστοι τἀναντία τῇ ὑγείᾳ πράττουσιν: δηλαδή, οι άνθρωποι προσεύχονται και ζητούν από τους θεούς υγεία, όμως οι περισσότεροι κάνουν όλα τα αντίθετα για την υγεία τους (Διογένης). 
Αν δεν επιτυγχάνεις γενικά σε όλες σου τις πράξεις, μην αηδιάζεις και μην αποθαρρύνεσαι. Αλλά πάλι να ξαναρχίζεις και να χαίρεσαι, αν οι περισσότερες από τις πράξεις σου είναι αντάξιες του ανθρώπου (Μάρκος Αυρήλιος). 
Ο βαθύς ποταμός τρέχει, μα δεν ακούγεται (Σπουδαία σκέψη). 
Να πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός και να Τον λατρεύεις, αλλά μην ψάχνεις να Τον βρεις, γιατί δεν θα κατορθώσεις τίποτε άλλο από το να κουραστείς ψάχνοντας. Μη ζητάς να μάθεις αν υπάρχει ή όχι. Να Τον λατρεύεις σαν να υπήρχε, σαν να είναι πάντα παρών (Φιλήμων).
Το λάθος του πλούσιου νεανίσκου δεν ήταν τόσο ότι δεν νίκησε τη φιλαργυρία του, όσο το ότι δεν ζήτησε τη βοήθεια του Κυρίου. Δεν είπε: "Δυσκολεύομαι να κάνω αυτό που ζητάς, θέλω όμως να το κάνω. Βοήθησέ με, Κύριε, Σε παρακαλώ". Ας μη μας φοβίζει η κλήση μας για την τελειότητα, αλλά μάλλον να μας ενθουσιάζει. Ας αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με ακράδαντη πίστη στη βοήθεια του Κυρίου, ο οποίος, ό, τι μας φαίνεται αδύνατο, θα το κάνει δυνατό με την παντοδύναμη Χάρι Του (Σπουδαία σκέψη).  
Η δίψα είναι η άμεση ανάγκη του ανθρώπου. Ιδιαίτερα, όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο κατά τους θερινούς μήνες. Εάν υπάρχει η σωματική δίψα έντονη, υπάρχει και δίψα για ζωή, δίψα για αιώνιο ζωή. Δεν μπορεί να συμβιβασθεί με τη γήρανση και τον θάνατο. Να διψούμε τον Θείο Λόγο, να διψούμε τη Θεία Λατρεία, τη συμμετοχή μας στο ζωοπάροχο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Να διψούμε την επικοινωνία μας με τον άγιο Θεό στην καθημερινή μας προσευχή. Ο Χριστός ξεδιψά. "Ἐάν τις διψᾷ, ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω" (Σπουδαία σκέψη). 
Ο γιατρός πρέπει να φροντίζει για την καλή φήμη του περισσότερο και λιγότερο για την αμοιβή του (Ιπποκράτης). 
"Ποιος με ακούμπησε", τη στιγμή που όλοι κυριολεκτικά έπεφταν επάνω Του! Μια γυναίκα Τον ακούμπησε, οι άλλοι δεν τον είχαν καν αγγίξει. Γεμίζουν οι εκκλησίες τις μεγάλες γιορτές. Πόσοι από αυτούς που παρευρίσκονται προσεύχονται αληθινά; Πόσοι σωματικά μόνο είναι παρόντες; Ο Χριστός προσεγγίζεται με τον τρόπο που τον πλησίασε η αιμορροούσα: με ταπείνωση, με πίστη, με ευλάβεια, ειρήνη, κατάνυξη, φόβο Θεού. Τότε θα έχουμε την ευλογία Του! (Αρχιμ. Αποστόλου Τσολάκη, "Μίλησέ μου, Χριστέ", εκδόσεις Σωτήρ). 
Ο Κύριος προέτρεψε τον νομικό να μιμηθεί τον καλό Σαμαρείτη. Αυτό προτρέπει και όλους μας, Να δείχνουμε έλεος σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε δυσκολία. Να έχουμε ανθρώπινη, ευσπλαχνική καρδιά. Να εκδηλώνουμε έμπρακτα τη συμπάθειά μας, να έχουμε αληθινή αγάπη, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, κατά το παράδειγμα του πανελεήμονος Θεού, ο οποίος ενανθρώπισε και σταυρώθηκε για τη σωτηρία μας (Σπουδαία σκέψη). 
Όπως ο Ιωσήφ έλεγε στα αδέλφια του "Του Θεού είμαι εγώ", έτσι κι εμείς να αγωνιζόμαστε να ζούμε όπως θέλει ο Θεός, όσο δύσκολο κι αν είναι. Να αφιερώνουμε χρόνο για προσευχή και να μελετούμε καθημερινά τον λόγο του Θεού. Να εκκλησιαζόμαστε τακτικά και συνειδητά και να ενωνόμαστε αληθινά δια των σωστικών Μυστηρίων μαζί Του. Και κυρίως να μάθουμε να συγχωρούμε (Σπουδαία σκέψη). 
Η πιο απλή αριθμητική πράξη. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Η πιο αποτελεσματική ενέργεια. Το ένα γίνεται δύο. Μόνον έναν ο καθένας. Αυτό ήταν το σύνθημα που δονούσε τις καρδιές των πρώτων Χριστιανών: "Εἶς πρός ἔναν εἰς Χριστόν". Ο καθένας να φέρει έναν ακόμη στον Χριστό .Έτσι προχώρησε η Εκκλησία του Χριστού, η Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων. Να φθάσουμε στον Θεό τουλάχιστον μ' άλλον ένα. Φρόντισε να γνωρίσει κι άλλος ένας τον λόγο του Θεού (Σπουδαία σκέψη). 
Για να ανατείλει στην καρδιά μας ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δεν αρκούν οι ευχές που ανταλλάξαμε και η αλλαγή της χρονολογίας, αλλά χρειάζεται και η αλλαγή του νου και ο προσωπικός μας αγώνας. Απαιτείται απόφαση μετανοίας. Ας το ζητήσουμε αυτό από τον Κύριό μας και τότε θα ζήσουμε νέο έτος, θα βάλουμε καινούργια αρχή στη ζωή μας. Θα ζούμε από αυτή τη ζωή τη βασιλεία του Θεού (Σπουδαία σκέψη). 
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα δια των πρεσβειών του μακαριστού Γέροντος Νεκταρίου Βιτάλη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails