Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Η έλευση του Χριστού και η Δευτέρα Παρουσία


 - Θα έρθει πάλι ο Χριστός... Θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία;

Μετά την πρώτη ερώτηση πέφτουν βροχή οι άλλες:

- Πώς το γνωρίζουμε;

- Και πώς θα γίνει;

- Και πότε;  
Ποτέ κανείς σας δεν είχε αντίρρηση να αφιερώσουμε ένα μάθημά μας στη φοβερή αυτή ώρα.

"Θα έρθει πάλι ο Χριστός..."

Τη μεγάλη αυτή υπόσχεση έλαβαν πρώτα οι δώδεκα μαθητές Του. Δεν άντεχαν ούτε να ακούσουν ότι θα αποχωριστούν τον Διδάσκαλό τους. Όταν Εκείνος προσπαθούσε να τους προετοιμάσει, βαριά συννεφιά κάλυπτε τον ορίζοντα της ψυχής τους. Στη Γεσθημανή τα χέρια του άνομου όχλου, οπλισμένα με μαχαίρια και ρόπαλα. Τον πήραν από κοντά τους. Τότε η βαριά συννεφιά έφερε καταιγίδα θλίψης κι απογοήτευσης στην ψυχή τους. Η λύπη τους όμως γρήγορα έγινε χαρά, όπως ακριβώς τους το έλεγε.

Ο Χριστός αναστήθηκε. Τον βλέπουν πάλι και πάλι κοντά τους οι μαθητές, αναστημένο, ολοζώντανο, και Τον ακούν να τους μιλάει για τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού. Πέρασαν έτσι 40 μέρες. Τότε τους συγκέντρωσε έξω από τα Ιεροσόλυμα, στη Βηθανία, κι υψώνοντας τα χέρια Του, τους ευλόγησε, κι ενώ τους ευλογούσε, άρχισε ν' απομακρύνεται απ' αυτούς και να ανυψώνεται στον ουρανό.
Εκείνοι ατενίζουν το θαύμα εκστατικοί, ώσπου μια νεφέλη ολόφωτη Τον έκρυψε από τα μάτια τους. Πώς Τον έχασαν έτσι από μπροστά τους; Θα Τον ξαναδούν τον Διδάσκαλο; Η έκπληξη δεν πρόλαβε να γίνει απορία, και δυο λαμπροφορεμένοι άγγελοι τους δίνουν τη μεγάλη υπόσχεση: '' Ο Ιησούς, που αναλήφθηκε στον ουρανό, θα έρθει πάλι, με τον ίδιο τρόπο που Τον είδατε να πηγαίνει εκεί".
Οι Ένδεκα, που όταν άκουγαν πως θα φύγει ο Διδάσκαλος βυθίζονταν στη θλίψη, τώρα επιστρέφουν στα Ιεροσόλυμα πλημμυρισμένοι από χαρά. Περιμένουν τον "άλλο Παράκλητο", το Πανάγιο Πνεύμα, κι ακόμη περιμένουν πως: Θα έρθει πάλι ο Χριστός, όπως ακριβώς το είπαν οι άγγελοι θυμίζοντάς τους και τα δικά Του λόγια.... Τότε..... ''ὄψονται τόν Υἱόν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπί τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετά δυνάμεως καί δόξης πολλῆς". Οι πρώτοι εκείνοι μαθητές κι όλοι οι κατοπινοί μες στους αιώνες που πιστεύουμε "εἰς ἕνα Θεόν", πιστεύουμε και "εἰς ἕναν Κύριον Ἰησοῦν....πάλιν ἐρχόμενον μετά δόξης". - ''Πώς θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία;''
Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού δεν θα είναι ταπεινή κι αθόρυβη κι άγνωστη στους πολλούς. Θα είναι ένδοξη και φοβερή, γεμάτη μεγαλείο και λαμπρότητα. Θα είναι ακόμη αιφνίδια και παντού κι άμεσα και σ' όλους αισθητή, ''σαν την αστραπή που βγαίνει στην ανατολή και φαίνεται στη δύση''. Θα σημάνει το τέλος του υλικού κόσμου, την κοινή ανάσταση των ανθρώπων και τη Μέλλουσα Κρίση. Κριτήριο σ’ αυτήν θα είναι η έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο, που είναι καρπός κι άρα απόδειξη της αγάπης στον ίδιο τον Κύριο, όπως Εκείνος φανέρωσε. 
Πιστεύουμε στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, αναρωτιόμαστε όμως μαζί με τους μαθητές του: «Πότε θα γίνουν αυτά; Κάποιοι λένε ότι ξέρουν την ημερομηνία....»
«Οὐδείς οἶδεν...εἰ μή ὁ πατήρ μου μόνος» ήταν η απάντηση του Κυρίου, κι απέκλειε κάθε προσπάθεια προσδιορισμού της χρονολογίας ή της ημερομηνίας της ενδόξου επιφανείας Του. Όσοι από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τις μέρες μας το επιχείρησαν, αστόχησαν, και το μόνο που κατάφεραν είναι να δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Βέβαια η Αγία Γραφή μας πληροφορεί πως της Δευτέρας Παρουσίας θα προηγηθούν «σημεία», που θα
προετοιμάζουν τους πιστούς:

1. Το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο.

2. Ο Ισραήλ θα επιστρέψει στην ορθή πίστη. 

3. Θα κυριαρχήσει ο Αντίχριστος, αλλά σύντομα θα ηττηθεί από τον Χριστό.

4. Συμπαντικές αναστατώσεις θα σκοτεινιάσουν τον ήλιο και τη Σελήνη και θα μετακινήσουν από τη θέση τους  τα αστέρια.

5. Όλα τα φωτεινά σώματα του στερεώματος θα νικηθούν από το φως της Παρουσίας του Δημιουργού τους.

6. Παγκόσμια θλίψη κι αγωνία θα απλωθεί στη γη, οι αγγελικές δυνάμεις θα σαλευτούν, και το «Σημεῖο τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου», ο τίμιος Σταυρός, στον ουρανό θα προαναγγέλλει ότι ο Κύριος έρχεται μέσα σε ουράνια νεφέλη, με δύναμη και δόξα μεγάλη. Ο Χριστός θα έρθει και πάλι. Μας το έχει υποσχεθεί, όλοι οι μαθητές του το προσδοκούμε....και ξέρουμε πως ανάμεσα στην πρώτη και τη Δευτέρα Παρουσία του, δεν είναι απών από την ιστορία του κόσμου.

Υπάρχει «παρατεινόμενος εἰς τούς αἰῶνας», αφού υπάρχει το σώμα Του, η Εκκλησία.  Όσοι είναι μέλη της, νιώθουν στη ζωή τους να πραγματώνεται κι η άλλη υπόσχεσή Του: «Θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες της ζωής σας, έως της συντελείας του αιώνος».

Περνούν έτσι μέσα από την καθημερινότητα με εγρήγορση, αγώνα και μετάνοια και πορεύονται χωρίς φόβο κι αγωνία για τη μεγάλη συνάντηση. Στα βάθη τους ακούν παρήγορη τη φωνή του Κυρίου: «Ἰδού ἔρχομαι ταχύ». Κι Εκείνος ακούει νοσταλγική, χαρούμενη τη δική τους: «Ἔρχου, Κύριε Ἰησοῦ».

(Μαρίας Δ.Παναγοπούλου, 8:15 π.μ., Μαθήματα εκτός ύλης, Θα έρθει πάλι ο Χριστός...., Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2016)      

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Το Πανάγιο Πνεύμα ας σκηνώνει στο νου και την καρδιά μας φωτοβόλα, καθοδηγώντας για πάντα τη ζωή μας !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails