Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Φράσεις για προβληματισμό 48ο μέρος

Όποιος δεν βρίσκει ανάπαυση στη συνείδησή του, άδικα κοπιάζει ψάχνοντάς την αλλού (Σπουδαία σκέψη).
Φασί τούς γέροντας παλίμπαιδας γίγνεσθαι: δεύτερη φορά οι γέροντες γίνονται παιδιά (Παροιμία).
Φήσεις νομίζεσθαι σύ παιδός τοῦτο τοὔργον εἶναι· ἐγώ δέ γ' ἀντείποιμι ἄν ὡς δίς παῖδες οἱ γέροντες: Θα ισχυριστείς ότι αυτό το έργο δεν θεωρείται έργο του παιδιού. Εγώ δε θα αντιλέξω ότι δυο φορές παιδιά είναι οι γέροντες (Αριστοφάνης).
Δεν υπάρχει βιβλίο τόσο ευανάγνωστο όσο ο βίος του ανθρώπου (Γκαίτε).
Όταν το 1930-32 ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε Υπουργός Παιδείας, μια επιτροπή φοιτητών της Νομικής τον επισκέφθηκε και ζήτησε την κατάργηση ορισμένων μαθημάτων. Τότε ο υπουργός και μέγας φιλόλογος, αλλά και πολιτικός τους απάντησε: "Σας καταλαβαίνω. Δεν θέλετε να κουράζεσθε. Όμως δεν πρόκειται να μεταβάλω το Υπουργείον Παιδείας εις Υπουργείον Αμαθείας και Αγραμμάτων" (Σπουδαία ιστορική στιγμή).
Όταν τα παιδιά είναι τραυματισμένα και πληγωμένα από κάποιο σοβαρό ζήτημα, να μην επηρεάζεσθε που αντιδρούν και μιλούν άσχημα. Στην πραγματικότητα δεν το θέλουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς στις δύσκολες στιγμές. Μετά μετανιώνουν. Αν όμως εσείς εκνευρισθείτε και θυμώσετε, γίνεσθε ένα με τον πονηρό και σας παίζει όλους (Όσιος Πορφύριος, Βίος και Λόγοι).
Ο καλύτερος γιατρός είναι η ευθυμία, η δίαιτα και η ησυχία (Βάκων).
Ἐγκράτεια καί ἄσκησις καί τῆς τροφῆς λιτότης, καί ἔγερσις ἑωθινή, ἐστί μακροβιότης (Σπουδαίο ρητό).
Ἐν οἴνῳ ἡ ἀλήθεια (αρχαίο ρητό): Δώσε κρασί να βγει η αλήθεια λέει ο λαός μας.
Πρέπει να λέμε την αλήθεια χωρίς πολυλογίες (Δημόκριτος).
Ο άνθρωπος είναι συνήθως πιο πρόθυμος να ανταποδώσει το κακό παρά να ξεπληρώσει το καλό που του έκαναν (Σπουδαία σκέψη).
Τῶν εὐτυχούντων πάντες φίλοι, τῶν δυστυχούντων μηδέ ὁ γεννήτωρ: όταν κανείς ευτυχεί, όλοι τον περιτριγυρίζουν φιλικά. Όταν όμως δυστυχήσει, κανείς δεν τον πλησιάζει, ούτε ακόμη κι ο γονιός (Αρχαίο ελληνικό ρητό).
Είναι προτιμότερο να κινδυνεύσουμε, για να σώσουμε έναν ένοχο παρά να καταδικάσουμε έναν αθώο (Βολταίρος).
Μερικοί επικρίνουν την Εκκλησία γιατί ανακήρυξε άγιο τον Μέγα Κωνσταντίνο, μετά από πολλούς πολέμους και φόνους. Ξεχνούν όμως ότι πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας ήταν πρώην μεγάλοι αμαρτωλοί. Η μετάνοιά τους και η αλλαγή της ζωής τους είναι που μετρά και όχι τα αμαρτήματα της άγνοιάς τους. Έτσι, ο Απόστολος Παύλος, μεγάλος διώκτης των χριστιανών, ο ληστής με τα πολλά εγκλήματα, η Μαρία η Αιγυπτία, μεγάλη πρώην πόρνη, χάριν στη μετάνοιά τους ευαρέστησαν τον Θεό και τιμώνται ως Άγιοι (Σπουδαία σκέψη).
Αν κανείς ζητά να ζει εύκολα, θα πεθάνει δύσκολα (Σπουδαία σκέψη).
Το μεγαλύτερο ελάττωμα των ανθρώπων είναι η αναίδεια (Ευριπίδης). 
Η υποκρισία είναι ο σεβασμός που προσφέρει η κακία στην αρετή (Λούθηρος).
Εσταυρωμένε Κύριε, Θεού δύναμις και και Θεού σοφία, κατανίκησε Συ την σκληρότητά μας, φώτισε Συ τη διάνοιά μας, τιθάσευσε Συ το εσωτερικό μας και πρόσδεσέ μας στο άρμα του Σταυρού Σου, ίνα δι' αυτού οδηγηθούμε πλησίον του θρόνου σου (Π. Ν. Τρεμπέλα, Από το πάθος του Κυρίου, Εκδόσεις Σωτήρ).
Ἤκουσεν ὁ Ἰησοῦς ὄτι ἐξέβαλον αὐτόν (τον εκ γενετής τυφλό) ἔξω καί εὗρεν αὐτόν (Ιωα. θ, 1-58):άκουσε ο Κύριος ότι τον πέταξαν έξω και τότε τον συνάντησε και τον ρώτησε: - Εσύ πιστεύεις στον Υιό του Θεού; - Πιστεύω, Κύριε! Και τον προσκύνησε. Ο Χριστός παρακολουθεί τον αγώνα σου, την καθημερινή σου πάλη μέσα στον αποστατημένο κόσμο. Παρακολουθεί με τεταμένο ενδιαφέρον την ομολογία που δίνεις γι' αυτόν στο περιβάλλον σου. Τρέχει κοντά σου ο Χριστός (Αρχιμανδρίτη Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου Χριστέ, εκδόσεις Σωτήρ).
Όποιος πιστεύει σε μένα, θα του συμβεί κάτι εκπληκτικό... Ποτάμια ολόκληρα θα αναβλύσουν από το εσωτερικό του, ποτάμια με νερό ζωντανό, τρεχούμενο, δροσιστικό, αναζωογονητικό, που θα χαρίζει και στον ίδιο και στους άλλους γύρω του αναψυχή, υγεία, ζωή (Ιωάννου ζ, 37-52). Το ζωντανό νερό είναι το Άγιον Πνεύμα με τη χάρη Του τη ζωτική και την ανακαινιστική. Αυτό χαρίζει στον άνθρωπο βαθιά ξεκούραση, υπερκόσμια αναψυχή κάτι σαν διαρκή μόνιμη αύρα, δροσιά, θαλερότητα. "Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τό πνεῦμα τῆς ἀληθείας....ἐλθέ καί σκήνωσον ἐν ἡμῖν" (Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου Χριστέ, Εκδόσεις Σωτήρ).
"Τό ἔργον ἐτελείωσα ὅ δέδωκάς μοι ἵνα ποιήσω (Ιωα. ιζ, 1-13)". Εγώ σε δόξασα πάνω στη γη, ολοκλήρωσα το έργο που μου έδωσες να επιτελέσω. Κι εσύ κι εγώ έχουμε να επιτελέσουμε ένα πολύ σπουδαίο και υπεύθυνο έργο εδώ πάνω στη γη που μας έφερε η αγάπη του Θεού. Και το έργο αυτό δεν είναι άλλο από τον αγιασμό μας· να γίνουμε άγιοι,να γίνουμε "κατά χάριν θεοί". Αυτό σημαίνει αγώνα, δουλειά, προσπάθεια καθημερινή. Έλα να αγωνιστούμε καθημερινά μέσα στον κόσμο με σπουδή και ευθύνη (Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Τσολάκη, Μίλησέ μου, Χριστέ, εκδόσεις Σωτήρ).

    Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails