Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Σεξουαλική αγωγή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών (μέρος 2ο)

Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών
Είναι σημαντικό και πολύ βοηθητικό για τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι καταλαβαίνουμε τις απορίες τους για τις σχέσεις των δυο φύλων και κατανοούμε τις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να τις αντιμετωπίσουν σωστά. Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους, όταν βλέπουν πως δεν απορούμε και δεν αντιδρούμε, αλλά στεκόμαστε με σεβασμό και φόβο Θεού μπροστά σ' αυτό το καινούργιο, σ' αυτή την έλξη που δημιουργείται στη νεανική τους ψυχή.
Καταλαβαίνουμε ότι η περιέργεια τούς κεντρίζει, η φαντασία δουλεύει ασταμάτητα, το συναίσθημα ενεργεί ανεξέλεγκτα, χάνουν εύκολα τον έλεγχο του εαυτού τους. Καταλαβαίνουμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, χωρίς να παρεξηγούμε. 
Γι' αυτό με ήρεμη διάθεση και ψυχραιμία πρέπει να εξηγήσουμε ότι όλο αυτό που αυθόρμητα ξεπηδά από την ψυχή τους, πρέπει να το δαμάσουν και να το κυβερνήσουν σωστά, ώστε να μην τους εκτρέψει σε λάθη σοβαρά που θα τους πληγώσουν, αλλά να τους προετοιμάσει για το μεγάλο, για το οποίο είναι προορισμένοι: για τη δική τους οικογένεια. 
Αν θέλουν να τη σκέπτονται επιτυχημένη και ευτυχισμένη, πρέπει να παλέψουν στα χρόνια της προετοιμασίας τους. Για να διατηρήσουν άθικτο αυτό που θα ζήσουν αργότερα και να το σεβαστούν, αφού γίνει, πρέπει να το σέβονται από πριν. Γιατί είναι γνωστό ότι συχνά οι πριν από τον γάμο απροσεξίες διευκολύνουν τις μετά τον γάμο συμφορές. 
Να εξηγήσουμε ακόμη στα παιδιά, ότι η αγάπη, όπως την προβάλλει ο κόσμος με διάφορους τρόπους, είναι συνήθως εφήμερη, αμφίβολη, ρηχή και επιπόλαιη συναισθηματική εκδήλωση. Γι' αυτό και οι σύντροφοι αλλάζουν πολύ εύκολα. 
Η αγάπη αυτή σύντομα μπορεί να σβήσει και εύκολα να μετατραπεί σε ζήλια, αδιαφορία, αντιπάθεια, κακία, μίσος, εκδικητικότητα. Και στο τέλος να αφήσει στην ψυχή μια απέραντη πίκρα, μια βαθιά απογοήτευση και την αίσθηση της οριστικής αποτυχίας. Μπορεί δε να προκαλέσει και ψυχολογικά προβλήματα,να οδηγήσει σε ασθένειες, κάποτε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, που αντιμετωπίζονται συνήθως με επιπολαιότητα και βαρύτερα λάθη. 
Η αληθινή αγάπη εμπνέει τον βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο του άλλου, που είναι εικόνα του Θεού, που η ψυχή του έχει απέραντη αξία, που το σώμα του είναι έμψυχος ναός του Θεού. Ο σεβασμός όμως προϋποθέτει την εγκράτεια, η εγκράτεια απαιτεί αγώνα, ο αγώνας δεν επιτυγχάνει χωρίς την ενίσχυση της χάριτος του Θεού, η δε χάρις δίνεται άφθονη σ' όσους καταφεύγουν με πίστη στον Θεό. Δεν υπάρχει επομένως αγάπη χωρίς την πίστη, χωρίς τον Θεό. 
Η αληθινή αγάπη δεν είναι κάτι ανθρώπινο,  είναι κάτι θεϊκό. Και μόνο "κατά Θεόν" και "διά τόν Θεόν" μπορεί κανείς αληθινά να αγαπά. Οι άνθρωποι πλησιάζουν μεταξύ τους, μόνο όταν πλησιάζουν τον Θεό. Μέσα στην Εκκλησία βρίσκουμε τον Θεό της αγάπης, ζούμε μεταξύ μας την τέλεια κοινωνία της αγάπης, απολαμβάνουμε την αληθινή ευτυχία και χαρά. Εκεί πρέπει να οδηγούμε τα παιδιά μας, διότι εκεί θα έχουν ουσιαστική βοήθεια για τη ζωή τους στο παρόν και στο μέλλον τους. 
Τα παιδιά δεν τα βοηθεί η ατμόσφαιρα του σχολείου, η σύγχρονη αγωγή, που δεν κάνει κανέναν λόγο για την αθάνατη ψυχή, που επιτρέπει κάθε είδους ελεύθερες σχέσεις, και το μόνο που δείχνει να την ενδιαφέρει είναι το να γίνονται όλα έτσι, ώστε να μη βλάπτεται η υγεία του σώματος. Δεν βοηθεί η σημερινή κοινωνία, που τη διακρίνει η ελευθεριότητα και η ασυδοσία. 

Δεν βοηθούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, που ακόμη και με τις παιδικές τους εκπομπές - πολλές φορές δεν είναι καθαρές- ξυπνούν πολύ πρόωρα το σχετικό ενδιαφέρον των παιδιών, αφαιρούν την αθωότητά τους και τούς στερούν το δικαίωμα να ζήσουν αγνά και χαρούμενα τα παιδικά τους χρόνια. 
Δυστυχώς τα μέσα αυτά, που σημείωσαν εκπληκτική ανάπτυξη στην εποχή μας, έχουν κάνει πολύ εύκολη την πρόσβαση στο κακό και παρουσιάζουν με δελεαστικούς τρόπους ελκυστική και σχεδόν υποχρεωτική την αμαρτία. Ο μοντέρνος τρόπος ζωής προβάλλεται έτσι, που να φαίνεται αδύνατο το να πορευθεί κάποιος αντίθετα στο ρεύμα του κακού, το οποίο παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του και θέλει να επιβάλει ολοκληρωτική την κυριαρχία του παντού. 
Θεωρείται εξωπραγματικός σήμερα όποιος μιλά για την εγκράτεια και την αγνότητα. Είναι λέξεις "άγνωστες" αυτές, που όταν κάποτε ακουσθούν, αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους με περιφρόνηση και χλεύη. 
Εδώ είναι το χρέος μας: με νηφαλιότητα και πειστικότητα να δείξουμε στα παιδιά τη χρησιμότητα της εγκράτειας και τη ζηλευτή ομορφιά της αγνότητας· να τους κάνουμε αγαπητή και ελκυστική τη μεγάλη αυτή αρετή. Είναι χρέος μας να μιλήσουμε για το μεγαλείο του χριστιανικού γάμου, για την ιερότητα της σχέσεως που εκφράζει την αγάπη δυο ανθρώπων και υπηρετεί τη ζωή ενός τρίτου, όταν ο Θεός το θελήσει. 
Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά πως μέσα από αυτή τη σχέση μπορεί ο άνθρωπος να καταξιώνει τη θεοειδή ύπαρξή του, να καλλιεργεί την πνευματικότητά του και όχι να οδηγείται στην αποκτήνωση, στην καταρράκωση και στη διαστροφή. 
Να σταθούμε κοντά στα παιδιά μας στα δύσκολα νεανικά τους χρόνια. Να τους πούμε ότι όλα είναι ευλογημένα, όταν γίνονται στην ώρα τους, όταν ο Θεός τα ευλογήσει και ο Θεός τα θελήσει. "καιρός τῷ παντί πράγματι" διδάσκει ο αιώνιος λόγος του Θεού (Εκκλ. γ, 1, 17). 
Για το καθετί υπάρχει ο κατάλληλος καιρός. Τώρα πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή προετοιμασία τους, να προσπαθούν για τη μόρφωση και την αρετή, τα εφόδια εκείνα που θα συντελέσουν στην αυριανή επιτυχία τους στη ζωή. Τώρα να αγωνίζονται για την αγνότητα, που δεν πρέπει να τη ζουν ως παθητική, αλλά ως δυναμική κατάσταση· όχι ως στέρηση, αλλά ως απολαβή. 
Πολύτιμος σύμμαχος στην αγωγή των παιδιών μας και στο θέμα αυτό είναι ο πεπειραμένος Πνευματικός. Στον ιερέα του Θεού τα παιδιά μπορούν να ανοίξουν πιο εύκολα την ψυχή τους, να διατυπώσουν απορίες, να ζητήσουν βοήθεια στον αγώνα τους και να πουν τα σφάλματά τους. Εκεί θα βρουν αγάπη, στοργή, άφεση αμαρτιών, σωστή καθοδήγηση σ' αυτό το πολύ δύσκολο και καίριο ζήτημα της ζωής τους. Εκεί θα πάρουν πλούσια τη χάρη του Θεού, που θα τα ενισχύει στον αγώνα τους. 
Αυτή τη χάρη θα επικαλούνται, και στον παντοδύναμο Θεό θα καταφεύγουν οι γονείς με τη θερμή προσευχή τους. Για να στηρίζει Εκείνος τα παιδιά τους και να τα αναδεικνύει λευκά και ευωδιαστά κρίνα μέσα στον βούρκο της σύγχρονης αμαρτωλής κοινωνίας· τέκνα δικά Του, ''αμώμητα", αστέρια φωτεινά που θα λάμπουν στο σκοτάδι της πονηρής και διεστραμμένης γενιάς μας (Φιλ. β, 15).

(Αρχιμανδρίτου Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών, Αθήνα, 2016)

συνεχίζεται....
  Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails