Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Σεξουαλική αγωγή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών (μέρος 3ο)

Το ξάνοιγμα στη ζωή
Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, απλώνουν φτερά και αφήνουν τη φωλιά τους. Θα πετάξουν μακριά, να φτιάξουν τη δική τους φωλιά, το δικό τους σπίτι. 
Έτσι κι τα παιδιά μας. Τα μεγαλώνουμε με μεγάλη φροντίδα και στοργή, με πολλή χαρά και αγάπη. 
Χαιρόμαστε την αύξηση της ηλικίας και των ικανοτήτων τους, τις καλές επιδόσεις και την προκοπή τους. Θα έλθει η ώρα όμως που τα παιδιά, ώριμα πια, με εφόδια και δυνάμεις, θ' ανοίξουν τα φτερά τους, θ' αφήσουν το πατρικό τους σπίτι, το σπίτι μας. Θα διαλέξουν τη δική τους δουλειά, θ' ανοίξουν το δικό τους σπίτι, θα πορευθούν το δρόμο τους. 
Είναι χαρά για τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά να προχωρούν έτσι, υπεύθυνα κι ανεξάρτητα πια στη ζωή τους· να στέκονται μόνα τους και να δημιουργούν. Είναι και λύπη ο αποχωρισμός.
Φυσικό βέβαια αυτό. Ποιος θέλει ν' απομακρυνθεί το παιδί του; Αλλά και ποιος το θέλει καθηλωμένο δίπλα του, να μένει πάντα παιδί το παιδί του; Η ζωή προχωρά και όλοι τελικά θέλουν να δουν τα παιδιά τους αποκατεστημένα, δημιουργημένα, πετυχημένα στη ζωή. Τότε μόνο ησυχάζουν οι γονείς, όσο κι αν ο αποχωρισμός πονάει. 
Τα πράγματα όμως σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα από χθες. Τα παιδιά σπουδάζουν, μαθαίνουν γλώσσες, παίρνουν πτυχία, κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές..... Ξεκινούν με εφόδια πολλά, αλλά δουλειά δύσκολα βρίσκουν. Μεγάλη η ανεργία, πολύ λίγες οι δουλειές. 
Αργούν πολύ τα παιδιά να βρουν κάτι, μάλιστα ικανοποιητικό, συμβατό με τις σπουδές τους, που να αποφέρει κάποιες απολαβές ικανές να τα στηρίξουν στη ζωή. Αναγκαστικά αργούν και στον γάμο τους. Πώς ν' ανοίξουν σπίτι, πού να στηριχθούν;
Από την άλλη πλευρά η τάση να προχωρούν σε γνωριμίες και επικοινωνίες, που τελικά πρέπει να καταλήξουν στον γάμο, είναι ολοένα πιο ισχυρή, καθώς τα μέσα που τη δημιουργούν και την ενισχύουν γίνονται ολοένα πιο έντονα και προκλητικά και οι ανασχετικοί φραγμοί πέφτουν. 
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος προτρέπει τους γονείς να παντρεύουν έγκαιρα τα παιδιά τους, πριν προχωρήσει αρκετά η ηλικία, ώστε να προλαμβάνονται οι νεανικές εκτροπές, και να φθάνουν καθαρά σ' έναν τίμιο γάμο, που γίνεται λιμάνι μέσα στο οποίο ησυχάζουν οι ψυχές και ασφαλίζονται από τον κίνδυνο του ναυαγίου (Από τις Ομιλίες του ιερού Χρυσοστόμου). Τώρα που και οι εκτροπές έγιναν πολύ πιο εύκολες και η κοινωνική ανοχή πολύ μεγαλύτερη, τι θα έλεγε άραγε ο ιερός Πατήρ;
Ασφαλώς για τους ευσεβείς γονείς, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πίστη και φόβο Θεού, είναι πολύ οδυνηρό να τα βλέπουν να φεύγουν από το σπίτι, να συνάπτουν σχέσεις, να συζούν χωρίς τη χάρη του μυστηρίου του γάμου, χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας, χωρίς να θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, χωρίς οικογένεια. Γι' αυτό έγκαιρα πρέπει να συμβουλεύουν σωστά και να δίνουν την ορθή αγωγή και σ' αυτό το θέμα. 
Η καλύτερη αγωγή ασκείται πρώτα με το δικό τους παράδειγμα. Όταν οι ίδιοι ζουν την οικογένεια "κατ' οἶκον ἐκκλησίαν", όταν μέσα στο σπίτι τους βασιλεύει η βαθιά ειρήνη και η αληθινή χαρά, ὀταν μεταξύ τους υπάρχει πραγματική αγάπη και αφοσίωση, όταν αναπτύσσουν άριστες σχέσεις με τα παιδιά, και όλα αυτά τα στηρίζουν στην πίστη τους στον Θεό, και στη ζωή τους μέσα στην Εκκλησία, τότε δίνουν σιωπηρά και πολύ εκφραστικά την καλύτερη αγωγή στα παιδιά τους για την αξία της οικογένειας, την οποία κανένα άλλο σχήμα συμβιώσεως δεν μπορεί να υποκαταστήσει. 
Επιπλέον θα εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά γιατί κάθε άλλη σχέση έξω από το ιερό περιβάλλον της οικογένειας είναι μεγάλη εκτροπή και βαρύτατη αμαρτία. Όχι βέβαια γιατί το ορίζει έτσι "αυθαίρετα" ο Θεός, αλλά γιατί αυτό δεν ταιριάζει σε μας· καταρρακώνει την αξία μας,κατεβάζει την εικόνα του Θεού μέσα μας, μάς οδηγεί στη διαφθορά και στην εξαχρείωση, δεν εξασφαλίζει αυτό που πραγματικά έχουμε ως άνθρωποι ανάγκη: ποιότητα στη χαρά, γνησιότητα και διάρκεια στην αγάπη, σεβασμό στην ιερότητα του μυστηρίου της ζωής, στο οποίο πρέπει να είναι ανοικτή κάθε τέτοια σχέση.

Γι' αυτό είναι αμαρτία. Αμαρτία απέναντι στον Θεό, που μας έπλασε, για να ζούμε αληθινά ελεύθεροι κοντά Του, και εμείς προτιμούμε τη δουλεία στα πάθη μας, που μας κρατούν μακριά Του. Αμαρτία και απέναντι στον εαυτό μας, που δικαιούται να ζει την πραγματική ευτυχία, και εμείς του τη τη στερούμε για χάρη μιας κατώτερης ηδονής και μιας πρόσκαιρης και αμφίβολης σε ποιότητα σχέσεως. 
Οι σχέσεις αυτές ονομάζονται τελευταία με τον πολύ αθώο και εξευγενισμένο όρο "ολοκληρωμένες σχέσεις". Αλλά ούτε αθώες είναι ούτε βέβαια ολοκληρωμένες. Διότι οι πραγματικά ολοκληρωμένες σχέσεις ικανοποιούν βαθιά τον άνθρωπο και γι' αυτό δεν είναι προσωρινές, δεν αντικαθίστανται σε λίγο από άλλες και ύστερα από άλλες, όπως συνήθως συμβαίνει. Και επιπλέον, αν είναι πράγματι ολοκληρωμένες, μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση ενός παιδιού, πράγμα το οποίο κατά κανόνα στις περιπτώσεις αυτές αποφεύγεται. 
Μόνο μέσα στον γάμο οι σχέσεις είναι ολοκληρωμένες: σχέσεις όχι μόνο σωμάτων, αλλά και σχέσεις τελείας αφοσιώσεως ψυχών. Γι' αυτό όσοι προχωρούν στο ιερό μυστήριο, το κάνουν με χαρά και ελεύθερα δεσμεύονται ισόβια, χωρίς να αναζητούν κάτι άλλο, αφού ζουν κάτι μεγάλο, πλήρες και ολοκληρωμένο. Και ως καρπός της αγάπης τους έρχονται στη ζωή νέοι άνθρωποι που αυξάνουν την αγάπη τους και τη χαρά τους και ολοκληρώνουν την οικογένειά τους. 
Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά τους, ώστε το πραγματικά δύσκολο θέμα της δημιουργίας της δικής τους οικογένειας να το αντιμετωπίζουν με σύνεση και υπομονή. Να αγωνίζονται να διατηρούν την αγνότητά τους, όσες κι αν είναι σήμερα οι δυσκολίες. Και να προχωρούν, ίσως και με κάποια δουλειά απλούστερη στην αρχή. Εφόσον αναθέτουν τη ζωή τους με πίστη στον Θεό και ζουν κατά το θέλημά Του, δεν θα αφήσει Εκείνος. Θα ευλογήσει και θα στηρίξει τη νέα οικογένεια. 
Γιατί αυτό έχει ανάγκη ο άνθρωπος και αυτό βαθιά τον ικανοποιεί. Όταν αυτό ζουν αυθεντικά οι γονείς, αυτό διδάσκουν με αγάπη στα παιδιά και γι'' αυτό προσεύχονται θερμά και με πίστη στον Θεό, δικαιούνται να έχουν σταθερή την ελπίδα ότι το ξάνοιγμα των παιδιών τους στη ζωή θα τα οδηγήσει σε ξέφωτο αληθινής χαράς και ευτυχίας· όχι σε βάραθρα αμαρτίας και δυστυχίας.
(Αρχιμανδρίτου Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια,Το ξάνοιγμα στη ζωή, Αθήνα, 2016)
συνεχίζεται....
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails