Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο Ρατσισμός μέσα από τα σχολικά μάτια (μέρος 3ο)


Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο η έκφραση ρατσιστικών αντιλήψεων. Ρατσισμός νοούνται κατά βάση στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά και κάθε μορφή δυσμένειας σε μια ομάδα ανθρώπων, σύμφωνα με προσωπικές εμπάθειες και ατομικά συμφέροντα. Παρατηρώντας λοιπόν την οικονομική, αλλά και πολιτική κατάσταση της χώρας μας, δεν είναι λίγες οι φορές που αντιτασσόμεθα ο ένας εναντίον του άλλου. 
Ένα παράδειγμα είναι η διάκριση και ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα ή την καταγωγή τους. Πιο συνηθισμένα και με τις ανάλογες καταστάσεις που ζούμε, τείνουμε όμως ολοένα και περισσότερο να στρεφόμαστε κατά των μεταναστών, πραγματοποιώντας φυλετικό ρατσισμό, κάτι που αποτελεί κοινό τόπο και σε πολλές χώρες, καθώς εκεί παρατηρείται μαζική προσέλευση ατόμων από άλλες χώρες. 
Στην Ελλάδα εξάλλου, όλοι αυτοί οι ξένοι κατηγορούνται για έλλειψη σεβασμού στα πατροπαράδοτα ήθη κι έθιμα, καθώς και για την έξαρση της εγκληματικότητας. Φυσικά, η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των νέων αποδίδεται στους μετανάστες, εφόσον δουλειές του κράτους καλύπτονται με φτηνό εργατικό δυναμικό των ξένων, καλύπτοντας αντίστοιχες ελληνικές θέσεις. 
Πολλοί βέβαια από αυτούς ενοχοποιούνται λόγω των δημοσιογραφικών ειδήσεων για τη ροπή της κοινωνίας προς το έγκλημα. Όμως όλοι από αυτούς πρέπει να στιγματίζονται; Τι σημαίνει ανώτερες και κατώτερες τάξεις; Με ποιο σκεπτικό δεν αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα; 
Το πιο σημαντικό θέμα που αφορά στην ελληνική κοινωνία τελικά είναι η έλλειψη παιδείας, αλλά και κριτικού πνεύματος, εφόσον είναι οφθαλμοφανής η έντονη ειδησεογραφική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ. Με βάση όλα αυτά, δεν δημιουργούνται μόνο κοινωνικά προβλήματα, όσο και απομόνωση πληθυσμών από το χώρο της εκπαίδευσης, ενώ, είναι συνηθισμένη η τάση κατηγοριοποίησης των ανθρώπων, ανάλογα με σοβινιστικές ή εθνικιστικές τάσεις.
Θα χρειαστεί καιρός, ίσως και δεκαετίες, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το κύμα του ρατσισμού. Είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει σεβασμός και ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα των ανθρώπων ή η προώθηση του ανθρωπισμού από τα ΜΜΕ.
Ένας τρόπος θα ήταν η επιβολή κυρώσεων, αλλά μάλλον είναι αναποτελεσματικός στη χώρα, στην οποία ξεγλιστράς από το παραθυράκι. Οι νέοι έτσι μεγαλώνουν σε ένα ρατσιστικό περιβάλλον, το οποίο σπάνια κατορθώνουν να ξεπεράσουν. 
Χρειάζεται παιδεία για αυτό, όχι μόνο μέσα στο χώρο του σχολείου, αλλά και από την ανεξέλεγκτη προβολή των ΜΜΕ, μια και δεν υπάρχει εκεί παρά μόνο συμφέρον κι όχι συνείδηση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ίσως η ενεργοποίηση πνευματικών ανθρώπων, όσο και η υλική ή και ηθική κρατική βοήθεια έκανε τις μειονότητες να υποφέρουν λιγότερο από την εξάπλωση του ρατσισμού.  
Το πιο σπουδαίο όμως είναι η νεολαία να διαπλαστεί με σωστό κριτικό πνεύμα, ώστε να μάθει να μην φανατίζεται ασύστολα από διαφορετικές αξίες και αντιλήψεις. Εμείς οι νέοι πραγματικά πρέπει να αγωνιστούμε για την κατάργηση των όποιων αντιλήψεων, και να απαλείψουμε τις φυλετικές διακρίσεις από την κοινωνία μας, ώστε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

(Μαθητικές σκέψεις)
συνεχίζεται....


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!  
Χρόνια πολλά! Το Άγιο Πνεύμα να σκορπίζει παντού και ευλογημένα τις δωρεές Του! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails