Τα τελευταία χρόνια συνηθισμένη στη χώρα μας είναι η έκφραση ρατσιστικών αντιλήψεων. Το φαινόμενο αυτό στηρίζεται στη διαφορετικότητα. Άραγε έχετε βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίζεστε από τους γύρω σας σαν να είστε κατώτερός τους;
Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί βέβαια πάντοτε υπήρχαν στη χώρα μας και εκφράζονταν κυρίως κατά των μουσουλμανικών πληθυσμών, αλλά προσφάτως το φαινόμενο έγινε εντονότερο για πρώτη φορά εναντίον οικονομικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται είναι αύξηση της εγκληματικότητας, ακόμη και ανεργίας.
Οι άνθρωποι αυτοί ενοχοποιούνται σήμερα με διάκριση κι αυτό για να δικαιολογηθούν τα οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα. Κανείς δεν βλέπει το χαμηλό ποσοστό παιδείας, την έλλειψη κριτικού πνεύματος, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν την ειρηνική συμβίωση.
Ο ρατσισμός είναι πλέον μια συνήθεια. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κατακρίνουν άτομα λόγω του ότι έχουν διαφορετικό χρώμα, είναι άλλης φυλής, ακόμη και για τη θρησκεία τους και για τον σωματότυπο του καθενός.
Δυστυχώς υπάρχουν στερεότυπα μεταξύ των ανθρώπων, τα οποία δεν μας αφήνουν να σκεφτόμαστε λογικά και να έχουμε τη δική μας γνώμη. Είναι πραγματικά εκνευριστική η ρατσιστική συμπεριφορά κάποιων, γιατί η κοινωνία μας αποτελείται από προκατειλημμένα άτομα. Συμπεριφορά διακρίσεων συνιστά ανεπίτρεπτη στάση, καθώς στερεί σε ορισμένους το δικαίωμα να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Τελικά ποιος είναι ο απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος;
Πολλά και ποικίλα είναι τα περιστατικά ρατσισμού. Δεν μιλάμε με ξένους ανθρώπους, δεν καθόμαστε ποτέ δίπλα τους μην μας κολλήσουν κάποια αρρώστια και δεν νιώθουμε λύπη για τον εαυτό μας, όταν προσβάλουμε κάποιον, ο οποίος δεν μας ενοχλεί. Το να λέμε σε κάποιον "φύγε βρομιάρη, πήγαινε στη χώρα σου", δεν συνιστά πολιτισμό στην Ελλάδα του 2018.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ Προσωπικά έχω ζήσει τον ρατσισμό και δεν θα έλεγα πως είναι και το καλύτερο συναίσθημα. Από τις αρχές του δημοτικού δεχόμουν ρατσιστικές επιθέσεις για τα κιλά μου. Μπορεί για την ηλικία μου να είμαι ψηλή, αλλά είχα και κάποια παραπανίσια κιλά. Τα αγόρια της τάξης μου μού έβγαζαν διάφορα παρατσούκλια όπως γουρούνι, αρκούδα, κ.α. Στην αρχή δεν έδινα σημασία. Πίστευα ότι το έλεγαν για πλάκα, μετά όμως συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν αστείο, αλλά ότι εννοούσαν όσα έλεγαν.
Γυρνούσα στο σπίτι κλαίγοντας. Οι γονείς με ρωτούσαν συνέχεια τι συμβαίνει κι εγώ απλώς τους έλεγα ότι δεν είχα διαβάσει καλά και ότι με μάλωνε η δασκάλα. Κλεινόμουν στο δωμάτιό μου και έκλαιγα. Ρωτούσα τον εαυτό μου μήπως τους έκανα κάτι και μου συμπεριφέρονται έτσι. Για δυο μήνες ήμουν σε αυτή την κατάσταση. Αποφάσισα τελικά να αγνοήσω αυτά τα σχόλια και να μην ξαναδώσω σημασία. Δεν αξίζει σε κανέναν να κλαίει, επειδή κάποια άτομα κατακρίνουν την εμφάνισή του, ενώ δεν ξέρουν καν πόσο όμορφος/η είναι στον εσωτερικό του/της κόσμο.
Ο ρατσισμός επινοήθηκε από όσους έχουν ανασφάλεια για τον ίδιο τους τον εαυτό. Δείχνει αδυναμία και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όλοι είμαστε ίσοι, αν και διαφορετικοί. Όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ίσα δικαιώματα. Εύχομαι οι επόμενες γενιές να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό, αλλά και να αφανιστεί κάθε είδος ρατσισμού που μπορεί να ειπωθεί. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις προκαταλήψεις κι ας κάνουμε πιο όμορφο ή αισιόδοξο τον κόσμο μας.
συνεχίζεται....
(Μαθητικές σκέψεις)
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου