Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Φράσεις για προβληματισμό 16ο μέρος



Είμαστε Ορθόδοξοι χριστιανοί, γνωρίζουμε την αλήθεια, ζούμε μέσα στην Εκκλησία κι απολαμβάνουμε τη χάρη του Θεού. Είναι, όντως, αυτό μεγάλη ευεργεσία του Θεού. Ναι, ωφελούμαστε. Διορθωνόμαστε όμως; Επιτρέπουμε στη Χάρη του Θεού να μας μεταμορφώσει ή επιμένουμε στις ίδιες αμαρτίες; Ο Κύριος να μας φυλάξει από την αποδοκιμασία της άκαρπης συκιάς και να μας αξιώνει να χαιρόμαστε την πνευματική μας ζωή μέσα σε πλούσια καρποφορία; (Περιοδικό Σωτήρ 2108/1.4.2015)
Ἀχάριστος ὅστις εὖ παθών ἀμνημονεῖ: είναι αχάριστος όποιος, αν κι ευεργετήθηκε, το ξεχνά (Αρχαίο ρητό).
Η αρετή δεν αγοράζεται με χρήματα. Με την αρετή όμως εξασφαλίζονται και χρήματα και όλα τα αγαθά στους ανθρώπους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο βίο (Σωκράτης).
Να είσαι αρχηγός σημαίνει ουσιαστικά πως ξέρεις να κάνεις τους ανθρώπους σου να συνεργάζονται, να αναγνωρίζεις και να χρησιμοποιείς όσο καλύτερα γίνεται τις ικανότητες του καθενός, να προσδιορίζεις την πιο αποτελεσματική θέση για τον ένα, όπως και για τον άλλο (G. Courtouis).
Ένα μυστικό, όσο το κρατάς, είναι αυτό σκλάβος σου. Μόλις όμως το εκστομίσεις (το κοινοποιήσεις), γίνεσαι εσύ σκλάβος του (Παναΐτ Ιστράτι, Ρουμάνος συγγραφέας).
Μυστικό των δύο είναι μυστικό του Θεού, μυστικό τριών είναι μυστικό όλου του κόσμου (Περίανδρος Κορίνθιος). 
Πᾶς γάρ ὁ ἐπί γῆς καί ὑπό γῆν χρυσός, ἀρετῆς οὐκ ἀντάξιος: όλο το χρυσάφι που βρίσκεται πάνω στη γη και στα έγκατα της γης, δεν μπορεί να εξισωθεί σε αξία με την αρετή (Πλάτων).
Λίγο πριν ανηφορίσει στον λόφο του Γολγοθά, για ν’ανοίξει τα πανάχραντα χέρια Του πάνω στον Τίμιο Σταυρό και ν’αγκαλιάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ρίχνει ένα βλέμμα και θωπεύει μ’αυτό την ιερή πόλη. Την Ιερουσαλήμ. «Ποσάκις...» λέει, «ἠθέλησα ἐπισυναγαγεῖν τά τέκνα σου....» (Ματθ. ΚΓ, 37). «Ποσάκις...», λέγει ο Κύριος για τον καθένα μας προσωπικά: πόσες ευεργεσίες, πόσες ευλογίες, πόσες δοκιμασίες στις οποίες ήταν δίπλα μας για το καλό της ψυχής μας! Ας ανατρέξουμε...για να ανταποκριθούμε συγκινημένοι στις τόσες επισκέψεις της Χάριτός Του (Σπουδαία σκέψη).
Όσοι θέλουμε να αγαπάμε ειλικρινά τον Εσταυρωμένο Κύριο, ας Τον προσκυνούμε με συναισθήματα βαθύτερης ευγνωμοσύνης από άλλοτε, για τη λύτρωση που μας χάρισε η μέχρι Σταυρού και θανάτου αγάπη Του. Ας ανταποκριθούμε στη θεία Του αγάπη ακολουθώντας με συνέπεια τα δικά Του ίχνη(Α΄ Πετρ. β, 21), ακτινοβολώντας γύρω μας το φως της δικής Του αγάπης. Δόξα τῇ μακροθυμίᾳ Σου, Κύριε, δόξα σοι (Σπουδαία σκέψη). 
Το υπερευλογημένον Σάββατον ο Θεός σταμάτησε από όλα τα έργα Του. Ο Δεσπότης της κτίσεως σήμερα ησυχάζει μέσα στο μνήμα. Γι’ αυτό και σε ανάλογη ησυχία και σιωπή μας προτρέπει ο χερουβικός ύμνος: «Σιγησάτω πᾶσα σάρξ βροτεία καί στήτω μετά φόβου καί τρόμου..»Ας σωπάσει κάθε άνθρωπος και ας σταθεί με φόβο και τρόμο (Σπουδαία σκέψη).
Εἰρήνη ὑμῖν: Η Αναστάσιμη αυτή προτροπή του Κυρίου, για να είναι διαρκές βίωμα του ανθρώπου, χρειάζεται αγώνας συνεχής για πίστη και αρετή. Να αποφεύγουμε όμως και κάποια συνηθισμένα σφάλματα πνευματικής τακτικής. Ένα από αυτά είναι η ανησυχία για το μέλλον. Να μην ανησυχούμε λοιπόν· μόνο το σήμερα μπορούμε να διαχειριστούμε. Αυτό ας προσπαθήσουμε να εξαγιάζουμε και θα ειρηνεύουμε (Σπουδαία σκέψη).
Εντύπωση κάνει η τόλμη κι η σταθερότητα των Μυροφόρων γυναικών. Ο βράχος ήταν σοβαρό εμπόδιο για την εκτέλεση του σχεδίου τους. «Τίς ἀποκυλίσει ἡμῖν τόν λίθον;», έλεγαν. Παρ’όλα αυτά, δεν τις γύρισαν πίσω ούτε το σκοτάδι της νύχτας, ούτε ο φόβος των Ιουδαίων. Αξιώθηκαν πρώτες αυτές να δεχτούν το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Κάποτε στη ζωή μας εμπόδια και προβλήματα μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Ας μην απογοητευόμαστε όμως. Ας προχωρούμε πάντοτε με πίστη κι ελπίδα στον Αναστάντα Κύριο. Δεν θα μας εγκαταλείψει και δεν θα μας διαψεύσει (Σπουδαίες σκέψεις).
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Θεάνθρωπος μέσα από το πλήθος των ασθενών της Βηθεσδά ξεχώρισε εκείνον τον παράλυτο. Ο Κύριος γνωρίζει ως παντεπόπτης τον κόπο, τον πόνο και τις δυσκολίες του κάθε ανθρώπου. Αφουγκράζεται τις ανησυχίες μας και παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγάπη τον αγώνα μας. Και όποια δοκιμασία επιτρέπει, την επιτρέπει για την ψυχική μας ωφέλεια. Μπορεί να μας στερεί προσωρινά την υγεία του σώματος, για να βρούμε την υγεία της ψυχής! (Σπουδαία σκέψη) 
Ο Κύριος ως "ὕδωρ ζῶν" δεν εννοούσε το τρεχούμενο νερό κάποιας πηγής. Ο Ευαγγελιστής σαφώς εξηγεί ότι το "ζῶν ὕδωρ" αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα, το οποίο μεταδίδει ζωή, φως, δύναμη και αλήθεια. Ως πνευματικό νερό καθαρίζει, δροσίζει, παρηγορεί και ζωοποιεί τις ψυχές, χωρίς να στερεύει ποτέ. Αυτό το "ζῶν ὕδωρ" μπορούμε να το γευθούμε μόνο μέσα στην εκκλησιαστική ζωή, με τη συμμετοχή μας στα άγια Μυστήρια και την κοινωνία αγάπης με τους αδελφούς μας (Σπουδαία σκέψη).
Όταν μιλάς άσχημα, πρέπει να ανέχεσαι κάθε είδους απάντηση που σου δίνουν (Σπουδαία σκέψη). 
Πριν γράψεις, σκέψου! Πριν κατακρίνεις, περίμενε! Πριν προσευχηθείς, συγχώρα! Πριν παραιτηθείς, προσπάθησε! (Παύλειος Λόγος, τ. 119/2016)

Εάν θέλετε να δείτε το 1ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 2ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 3ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 4ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 5ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 6ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 7ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 8ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 9ο μέρος δείτε εδώ 

Εάν θέλετε να δείτε το 10ο μέρος δείτε εδώ  

Εάν θέλετε να δείτε το 11ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 12ο μέρος δείτε εδώ     

Εάν θέλετε να δείτε το 13ο μέρος δείτε εδώ   

Εάν θέλετε να δείτε το 14ο μέρος δείτε εδώ

Εάν θέλετε να δείτε το 15ο μέρος δείτε εδώ 


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

                                                                                                                                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails