Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

O ρόλος της οικογένειας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία (μέρος 2ο)

Με ανάλογο τρόπο και η κοινωνία του γάμου πλουτίζει με χάρη ιδιαίτερη τους συζύγους, τους μεταδίδει αγιασμό, τους ενισχύει στον κοινό τους αγώνα, τους βοηθεί να επιτελούν τον ύψιστο σκοπό της ζωής τους,μπουν είναι η αιώνια σωτηρία τους. Αυτό προϋποθέτει ότι στον γάμο υπάρχει η θεία χάρις, η οποία κυρίως με τα μυστήρια μεταδίδεται στους πιστούς. Ο γάμος είναι ιερό μυστήριο της εκκλησίας μας.
Τα λίγα αυτά και συνοπτικά φανερώνουν το μεγαλείο του μυστηρίου του γάμου. Τη σχέση ενός άνδρα και μιας γυναίκας η Εκκλησία μας τη βλέπει με βαθύ σεβασμό και της προσδίδει ιερότητα μεγάλη, την ευλογεί και την ενισχύει με τη χάρη ειδικού μυστηρίου. Για να είναι αδιατάρακτη και αρμονική η συμβίωσή τους, για να χαίρονται μαζί τις ποικίλες χαρές της ζωής και μαζί να σηκώνουν τα βάρη της, για να καλλιεργηθούν οι χαρακτήρες τους, να εξαγιασθούν οι ψυχές τους, για να βαδίσουν με συνέπεια την οδό της σωτηρίας τους και να απολαύσουν τη χαρά της βασιλείας του Θεού μαζί με τα παιδιά που θα τους αξιώσει ο Θεός να αποκτήσουν.
Αδικούν τον εαυτό τους αυτοί που τον στερούν από όλα αυτά και ξεκινούν την κοινή τους ζωή χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας, χωρίς τη χάρη του Θεού. Αδικούν το μυστήριο εκείνοι που δεν το αρνούνται, αλλά το καλύπτουν κάτω από τις υπόλοιπες φροντίδες, που όσο κι αν είναι απαραίτητες, δεν πρέπει να απορροφούν τελείως το ενδιαφέρον. 
Στολίδια, τραπέζια, κεράσματα, αμφιέσεις κ.λπ. κατακτούν την ψυχή τους και γι’ αυτό φθάνουν αλαφιασμένοι στο μυστήριο, χωρίς καμία πνευματική προετοιμασία, χωρίς να μπορούν να σκεφτούν, να εκτιμήσουν και να ζήσουν τη θεία χάρη που μεταδίδει. Διότι και κατά την τέλεσή του συχνά επικρατεί κοσμική ατμόσφαιρα, που κάθε άλλο παρά βοηθεί στη βίωση της ιερότητας της ώρας. 
Τα ασταμάτητα φλας των φωτογράφων, οι διαρκείς μετακινήσεις μέσα στον ναό αυτών που βιντεοσκοπούν, που θέλουν να ρυθμίζουν ακόμη και τις κινήσεις και τη στάση των ιερέων, οι εξεζητημένες, πολυτελείς και προκλητικές ενδυμασίες, ο βομβαρδισμός με ρύζι στον χορό του Ησαΐα  κ.λπ. βεβηλώνουν το μυστήριο, το κατεβάζουν σε μια με θρησκευτικό επίχρισμα κοσμική τελετή, στην οποία κυριαρχεί η κενότητα και η ματαιοδοξία.
Ας μην αδικούμε ούτε το μυστήριο ούτε τον εαυτό μας. Δεν είναι κοσμική εκδήλωση ο γάμος. Μυστήριο είναι μεγάλο και ιερό. Όσοι το πιστεύουν και το ζουν συνειδητά, παίρνουν πολλή χάρη και μεγάλη δύναμη στον ωραίο αγώνα της καινούργιας τους ζωής.
———————————————————————————————————————-
Όταν θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος στην πατρίδα μας, πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που τον προτίμησαν από τον θρησκευτικό, εκείνοι που προτίμησαν το δημαρχείο ή το κοινοτικό γραφείο από την εκκλησία, τον πολιτειακό άρχοντα από τον ιερέα, τον άνθρωπο από τον Θεό. 
Στην πλειοψηφία του ο ελληνικός λαός, στερεωμένος στις αιωνόβιες θρησκευτικές του παραδόσεις, δεν μπορούσε να σκεφθεί γάμο χωρίς ιερέα. Από τότε όμως μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά πράγματα στην πατρίδα μας. Άλλαξε σημαντικά η πορεία της παιδείας, αλλοιώθηκε ριζικά η σύνθεση του πληθυσμού, τραυματίσθηκαν τα ήθη, αδυνάτισε η πίστη, χαλάρωσαν οι δεσμοί με την Εκκλησία, άλλαξε η ζωή μας. Κλονίστηκαν και τα θεμέλια της οικογένειας.

(Αρχ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, Κοινωνική εκδήλωση ή μυστήριο ιερό, Τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για γάμο, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα, 2016)

συνεχίζεται...

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails