Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ο ρόλος της οικογένειας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία (μέρος 3ο- τελευταίο)




Τώρα πια πολλοί νέοι, όταν προχωρούν στη δημιουργία οικογένειας, επιλέγουν τον πολιτικό γάμο. Ίσως κάποιοι το κάνουν συνειδητά, διότι λένε πως δεν πιστεύουν στον Θεό, δεν αποδέχονται την Εκκλησία, και επομένως δεν δέχονται ότι έχει κάτι ιδιαίτερο να τους δώσει στην αρχή της οικογενειακής τους ζωής. Το θεωρούν υποκριτικό να κάνουν μια τελετή που τη βλέπουν ως ένα απλό έθιμο και τίποτε παραπάνω.
Δεν θα απευθυνθούμε τώρα σ’ αυτούς. Θα μιλήσουμε σ’εκείνους που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε θρησκευτικό γάμο, γιατί αποδέχονται την ευεργετική παρουσία της Εκκλησίας στη ζωή τους και σέβονται τον Θεό, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική άνεση προς το παρόν. «Κάναμε τον πολιτικό γάμο, για να ζούμε νόμιμα και να έχουμε την κάλυψη των νόμων του Κράτους», λένε. «Αργότερα θα κάνουμε και τον θρησκευτικό. Τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για γάμο».
Ναι, αλλά ο πολιτικός δεν είναι γάμος. Δεν έχουμε έναν γάμο κατώτερο και αργότερα θα κάνουμε και τον ανώτερο. Δεν μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους η ευχή, η χειραψία και το χαμόγελο του δημάρχου. Τους ανθρώπους τους ενώνει η παντοδύναμη χάρη του Θεού, και αυτή παρέχεται άφθονη στο μυστήριο. 
Δεν είναι ούτε μικρό ούτε απλό πράγμα να ενώσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι. Είναι μεγάλο και σημαντικό, μυστήριο ιερό. Και τα μυστήρια τελούνται στην Εκκλησία, και τα τελεί ο ίδιος ο Χριστός. Αυτός που ήταν παρών στον γάμο της Κανά και ευλόγησε την οικογένεια. 
Αυτός παρευρίσκεται αοράτως σε κάθε γάμο και τελεί ο Ίδιος δια του ιερέως το μυστήριο και δίνει τη χάρη να μείνει ο δεσμός που δημιουργείται εκείνη την ώρα ιερός, αδιάλυτος και ισόβιος. Δίνει τη χάρη Του, για να είναι οι άνθρωποι αληθινά ευτυχισμένοι και να υπηρετούν με συνέπεια τον σκοπό της ζωής τους, που είναι η πνευματική τους τελείωση και η αιώνια χαρά και ευτυχία. Δεν μπορεί αυτά να τα κάνει ο δήμαρχος.
Όσοι έχουν καλή διάθεση και συνετή σκέψη, το καταλαβαίνουν και αντιμετωπίζουν σωστά το μεγάλο θέμα του γάμου τους. Καταλαβαίνουν γιατί για την Εκκλησία μας ο πολιτικός γάμος δεν έχει καμία ισχύ και γιατί για τον Ορθόδοξο, τον βαπτισμένο πιστό, κάθε σχέση που δεν έχει ευλογηθεί από τον Θεό λογίζεται παράνομη σχέση και θεωρείται αμαρτία μεγάλη. 
Η υποτίμηση δε του μυστηρίου του γάμου και η αντικατάστασή του με τον πολιτικό αποτελεί έκπτωση από την πίστη, διότι η επιλογή αυτή φανερώνει ότι ο χριστιανός αρνείται την αξία και αναγκαιότητα ενός μεγάλου μυστηρίου της Εκκλησίας μας και προχωρεί σ’ ένα σημαντικότατο βήμα της ζωής του αγνοώντας τη μεγάλη Μητέρα του, την Εκκλησία, τη στιγμή μάλιστα που εκείνη έχει να του προσφέρει κάτι μοναδικό για την περαιτέρω πορεία της ζωής του.
Γι’ αυτό και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, όταν θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος, με βαρυσήμαντη Εγκύκλιό της τόνιζε ότι όσοι τον επιλέγουν, θέτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός της Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία τους στερεί τη θεία Κοινωνία, το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι και τις ευχές της, όταν εκείνοι φύγουν από τον κόσμο. Διότι δεν είναι δυνατόν άλλα μυστήρια να τα δεχόμαστε και άλλα να τα απορρίπτουμε. Ούτε είναι δυνατόν να απαιτούμε οι ευχές της Εκκλησίας να συνοδεύουν τον άνθρωπό μας στον θάνατό του, όταν εκείνος αρνήθηκε ενσυνείδητα τις ευχές της Εκκλησίας, τότε που βρισκόταν στη ζωή.
Όμως η ένσταση υπάρχει: Αφού δεν έχουμε χρήματα; Ο θρησκευτικός γάμος έχει έξοδα πολλά, θέλει στολίδια, νυφικά, δώρα, τραπέζια μεγάλα, διότι, αν καλέσεις λίγους, θα παρεξηγηθείς από τους πολλούς. Τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για γάμο.
Το βασικό λάθος που γίνεται είναι ότι ο γάμος θεωρείται περισσότερο κοινωνική εκδήλωση. Αλλά ο θρησκευτικός γάμος είναι μυστήριο. Και πρωτίστως τη χάρη του μυστηρίου έχουμε ανάγκη. Αυτήν ο Θεός τη δίνει δωρεάν.
Θα αντιτείνει όμως κάποιος ότι ανέκαθεν στην παράδοσή μας τον γάμο τον συνόδευαν και όλα αυτά που τόνιζαν τη σπουδαιότητα και τη χαρά του. Και αυτά βέβαια κοστίζουν. Και στο γάμο εξάλλου της Κανά έγινε τραπέζι, και εκεί θαυματούργησε ο Κύριος. Δεν αρνήθηκε τις εξωτερικές εκδηλώσεις της χαράς που συνόδευσαν την παρουσία και την ευλογία Του. 
Δεν θ’αρνηθούμε λοιπόν και εμείς το τραπέζι και τους γιορτινούς στολισμούς. Πολύ περισσότερο όμως δεν πρέπει ν’αρνηθούμε το μυστήριο, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στην εντέλεια όλα τα δευτερεύοντα. Ας ενισχύσουν και οι συγγενείς και φίλοι, για να τα βγάλουν πέρα οι οικογένειες που παντρεύουν τα παιδιά τους. Στην ανάγκη, ας τα κάνουμε όλα πιο απλά και λιτά. Το μυστήριο όμως να μην το παραλείψουμε. Χωρίς μυστήριο δεν υπάρχει οικογένεια. Υπάρχει αμαρτωλή συμβίωση.
Ο νέος και η νέα που πιστεύουν στον Θεό και θέλουν να πορεύονται με την ευλογία Του στη ζωή τους, μην πουν: «Τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για γάμο». Ας μην αρχίσουν την κοινή τους ζωή χωρίς τις ευχές της Εκκλησίας. Να προχωρήσουν με πρώτο εφόδιό τους την πίστη στον Θεό και στην παντοδύναμη χάρη Του. Και ο Πανάγαθος Θεός Πατέρας δεν θα τους αφήσει. Θα τους δώσει τα αγαθά Του και πλούσια θα τους ευλογήσει.

(Αρχ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Προβλήματα στη σύγχρονη οικογένεια, Τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για γάμο, Εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα, 2016)


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails