Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Θεοπνευματικές σοφίες







Ἀναγκαία ἡ τῆς παιδείας ἐπίγνωσις πρός τε τὴν αἴρεσιν τῆς ὠφελίμου παιδείας καὶ πρός ἀποφυγήν τῆς ἀνονήτου καὶ βλαβερᾶς: είναι αναγκαίο ν' αποκτήσει ο άνθρωπος ενσυνείδητη κατανόηση της παιδείας, να μπορεί να εκλέγει την ωφέλιμη και ν' αποφεύγει την ανώφελη και επιζήμια (Μ. Βασίλειος).

Η αγάπη ουν υπάρχει όντως πάσα ευφροσύνη, και χαράς και θυμηδίας εμπιπλά τον κεκτημένον… Πνεύμα θείον η αγάπη, παντουργόν φως και φωτίζον… ..Δράμωμεν πιστοί ευτόνως, σπεύσωμεν νωθροί εμπόνως! Οκνηροί διεγερθώμεν, όπως εγκρατείς αγάπης, μέτοχοι δε ταύτης μάλλον γενησόμεθα και ούτως μεταβώμεν των ενθένδε, ίνα συν αυτή τω Κτίστη και Δεσπότη παραστώμεν, έξωθεν των ορωμένων γεγονότες συν εκείνη! (Συμεών ο νέος Θεολόγος)

Δεν υπάρχει γλυκύτερο πράγμα από το να έχει κάποιος αναπαυμένη τη συνείδησή του. Φτερά νιώθει μέσα του- πετάει (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης).

Όταν ένα παιδί νιώθει την ανάγκη να τσακώνεται, προφανώς κάτι φοβάται ή κάτι το έχει πληγώσει. Αναρωτηθείτε ή ρωτήστε το τι φοβάται, παρηγορήστε το και προσπαθήστε να κατευνάσετε τους φόβους του (Από τον οικογενειακό σύμβουλο Scott Wardell στο in.gr)

Όσο πιο φειδωλοί είστε με τις συμβουλές, τόσο περισσότερο το παιδί θα καταλάβει τη σημασία που δίνετε σ' αυτές και θα τις σεβαστεί. Όταν οι εντολές και οι απαγορεύσεις είναι πολλές, το παιδί χάνει την πίστη του σ' αυτές και αρχίζει να επαναστατεί. Και τότε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφύγετε τη σύγκρουση (Προς τη Νίκη). 

Όχι μόνον δικαίωμα, αλλά και καθήκον μας είναι η απολογία και η υπεράσπιση του εαυτού μας, όταν άνθρωποι διεστραμμένοι, κακοί και ψευδολόγοι ζητούν με συκοφαντίες και διαβολές να προσβάλουν το καλό όνομά μας και να αμαυρώσουν την τιμή και την υπόληψή μας. Αυτό κάνει ο Απόστολος Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα σ' αυτούς που αμφισβητούσαν τη γνησιότητα του Αποστολικού του κηρύγματος, Α' Κορινθ. θ΄, 2-12 (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ). 


Μη με μαρτυρήσεις! Και προπαντός να μην του πεις πως μ' εγκατέλειψεν η ελπίδα! Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο, σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα. Και τις κορφές που πάτησα. Και τ' άστρα που είδα. Πες τους από μένα, πες τους από τα δάκρυά μου ότι επιμένω ακόμη πως ο κόσμος είναι όμορφος! (Νικηφόρος Βρεττάκος, απόσπασμα από το "Γράμμα στον άνθρωπο της πατρίδας μου")
Μπροστά σου γονατίζουμε, Πρόδρομε του Χριστού μας, και την καρδιά υψώνουμε σε σένα και το νου μας. Παρακαλώντας σε θερμά, να'ταν με την ευχή σου να μιμηθούμε όλοι μας την αυστηρή ζωή σου, για ν' αποχτήσουμε βαθιά μετάνοια π' απλώνει καρπό της την ταπείνωση, μες στης ψυχής τ' αλώνι, που' ναι χρυσάφι καθαρό και στη φωτιά δεν λιώνει (Ανθή Λιβάνη). 

Η άνευ φραγμών ληστρική εκμετάλλευσις των φυσικών πόρων της δημιουργίας, αποτελούσα την κυρίαν αιτίαν καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, είναι κατά την μαρτυρίαν της Θεολογίας, της τέχνης και της λογοτεχνίας αποτέλεσμα πτώσεως του ανθρώπου, παρακοής προς την εντολήν του Κυρίου και μη συμμορφώσεως προς το θέλημα του Θεού (Βαρθολομαίος, οικουμενικός Πατριάρχης, δημοσίευση στο περιοδικό Άγιος Νικήτας, Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτας). 

Πού στηρίζεται το πνευματικό οικοδόμημα του Χριστιανισμού; Ποιο είναι το ασφαλές και αμετακίνητο θεμέλιό του; Την απάντηση μας τη δίνει ο απόστολος Παύλος: Βάση ασάλευτη και θεμέλιο αδιάσειστο του Χριστιανισμού είναι ο Ιδρυτής του, ο Ιησούς Χριστός. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να μετακινήσει το αιώνιο αυτό θεμέλιο και αντί αυτού να τοποθετήσει άλλο. "Θεμέλιον ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός, Α' Κορινθ. γ, 11" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ) 

Πριν γράψεις, σκέψου! Πριν κατακρίνεις, περίμενε! Πριν προσευχηθείς, συγχώρα! Πριν παραιτηθείς, προσπάθησε! (Περιοδικό Παύλειος λόγος, Ι. Μ. Βεροίας). 

Θεέ μου, εφόσον Συ κάνεις τη ζωή, εφόσον επιβάλλεις στους ανθρώπους αυτό το σοβαρό ταξίδι, δος τους μια ευτυχία για σύντροφο στο δρόμο τους, για να είναι το βάδισμά τους σαν πέταγμα και να μην είναι μόνοι (Α.Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).

Θεέ μου, κάνε να ξέρουμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο, να συγχωρούμε και ν' αγαπούμε ο ένας τον άλλο. Κάνε μας τίμιους, Θεέ μου, ίσιους στις σκέψεις μας, καθαρούς στους λόγους μας απλούς στις πράξεις μας. Και να είναι η ζωή μας καθαρή και στα πιο μικρά πράγματα ακόμη (Α.Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).

Αγνές, παιδιάτικες μορφές, γλυκές αγαπημένες, που λες πως χέρι αγγελικό τις έχει λαξεμένες. Αγνές, παιδιάτικες μορφές, που σας θωρώ μπροστά μου, ας ήταν να' μοιαζε με σας και μένα η καρδιά μου (Ανθή Λιβάνη). 
  
Σήμερα ο τροχός της εκπαίδευσης "γυρίζει" στη γνώση για ακόμη μια φορά. Καλό ξεκίνημα και καλή σχολική μας χρονιά! 



Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!




"Η αγάπη ουν υπάρχει όντως πάσα ευφροσύνη,
και χαράς και θυμηδίας εμπιπλά τον κεκτημένον…
Πνεύμα θείον η αγάπη, παντουργόν φως και φωτίζον…
..Δράμωμεν πιστοί ευτόνως, σπεύσωμεν νωθροί εμπόνως!
Οκνηροί διεγερθώμεν, όπως εγκρατείς αγάπης,
μέτοχοι δε ταύτης μάλλον
γενησόμεθα και ούτως μεταβώμεν των ενθένδε,
ίνα συν αυτή τω Κτίστη και Δεσπότη παραστώμεν,
έξωθεν των ορωμένων γεγονότες συν εκείνη! - See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/o-mitropolitis/2013-09-10-09-20-52/apostolika-keimena/item/773-agapi-anypokritos#sthash.d4blAdB8.dpuf
"Η αγάπη ουν υπάρχει όντως πάσα ευφροσύνη,
και χαράς και θυμηδίας εμπιπλά τον κεκτημένον…
Πνεύμα θείον η αγάπη, παντουργόν φως και φωτίζον…
..Δράμωμεν πιστοί ευτόνως, σπεύσωμεν νωθροί εμπόνως!
Οκνηροί διεγερθώμεν, όπως εγκρατείς αγάπης,
μέτοχοι δε ταύτης μάλλον
γενησόμεθα και ούτως μεταβώμεν των ενθένδε,
ίνα συν αυτή τω Κτίστη και Δεσπότη παραστώμεν,
έξωθεν των ορωμένων γεγονότες συν εκείνη! - See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/o-mitropolitis/2013-09-10-09-20-52/apostolika-keimena/item/773-agapi-anypokritos#sthash.d4blAdB8.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails