Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Θεοσοφίες και ρητά

...Καὶ ἐγένετο ἄφνω ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἦχος ὥσπερ φερομένης πνοῆς βιαίας(Πραξ. β, 2): Ας αφήσουμε τον εαυτό μας κάτω από την αγιαστική και ζωογόνο ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Ας Το παρακαλούμε να κατοικεί μέσα μας μόνιμα, για να μας μεταδίδει τον αγιασμό (Κυριακοδρόμιο, τόμος 4ος, εκδόσεις Σωτήρ).
Κυριακή των Αγίων Πάντων.... Στο αποστολικό ανάγνωσμα απαριθμούνται τα ένδοξα και θαυμαστά κατορθώματα των αγίων, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Είναι τα φωτεινά παραδείγματα τα οποία πρέπει να νας εμπνέουν και να θερμαίνουν συνεχώς την πίστη μας (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ).  
Πολλοί λέμε κάθε πρωί "Πάτερ ἡμῶν", αλλά ύστερα περνάμε την ημέρα μας σαν ορφανοί (Σκέψεις ιεράρχη)! 
Ο Κύριος καλείται σε δείπνο από κάποιον από τους φίλους του. Μολονότι γνωρίζει καλά ότι το Πάθος του είναι κοντά, δεν κυριεύεται από συναισθήματα μελαγχολικά, να αποχωρήσει και να απομονωθεί από κάθε συντροφιά, αλλά συναναστρέφεται ελεύθερα και με οικειότητα, όπως πάντα, με τους φίλους του. Πόσο διδασκόμαστε κι εμείς να συναναστρεφόμαστε σε δύσκολες ώρες με ηρεμία και αυτοκυριαρχία... (Π. Ν. Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το κατά Μάρκον). 
Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι μεγαλύτερη εκδήλωση της αγάπης του Θεού προς εμάς τους ανθρώπους είναι η σταυρική θυσία του Κυρίου. Ας Τον αγαπούμε και εμείς με όλη τη δύναμη της ψυχής και ας προσπαθούμε με τη συμπεριφορά μας να Τον ευχαριστούμε, αφού χάρις στην άπειρη αγάπη Του προς εμάς "ἔτι ἁμαρτωλῶν ὄντων ἡμῶν Χριστὸς πέρ ἡμῶν ἀπέθανεν(Ρωμ. ε, 8)"(Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος εκδόσεις Σωτήρ).
Είναι απαραίτητο καθήκον η ομολογία της πίστεώς μας για τη δική μας σωτηρία και για τη σωτηρία των άλλων. Να ομολογούμε ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Σωτήρας των ανθρώπων, ο Μεγάλος ευεργέτης, ο μόνος ειλικρινής και ανυπόκριτος φίλος. "Οὐκ ἐστιν ἐν ἄλλῳ οὐδενὶ ἡ σωτηρία (Πράξεις, δ, 12)" (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Ο λόγος του Θεού μας βεβαιώνει ότι "πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστησοῦ διωχθήσονται (Β' Τιμ. γ' 12)· όλοι όσοι θέλουν να ζουν με ευσέβεια, όπως αρμόζει στους πιστούς που είναι ενωμένοι με τον Χριστό, θα καταδιωχθούν. Έχοντας λοιπόν ως υπόδειγμα τους Προφήτες, που έμειναν σταθεροί και αμετακίνητοι στην πίστη τους, ας κάνουμε υπομονή, όταν κι εμείς αντιμετωπίζουμε ειρωνείες ή και διώξεις για το όνομα του Χριστού. Ο Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει (Σκέψεις ιεράρχη). 
Υπάρχουν Χριστιανοί δυνατοί. Έχουν τελειότερη γνώση θρησκευτική, μεγαλύτερη πίστη και διάκριση και περισσότερη αρετή. Υπάρχουν και Χριστιανοί αδύνατοι. Δεν έχουν πολλή γνώση και βαθιά πίστη και μεγάλη αρετή. Γι' αυτό οφείλουν οι δυνατοί στην πίστη και στην αρετή να δείχνουν ανεκτικότητα και συμπάθεια στις αδυναμίες των αδυνάτων, κατά την πίστη, ανθρώπων, Προς Ρωμαίους ιε, 1 (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Να μην καταριόμαστε τους άλλους. Κατάρα σημαίνει επίκληση της οργής του Θεού πάνω σ' έναν άνθρωπο. Αντί να καταριόμαστε τους άλλους να υπομένουμε, να συγχωρούμε, να προσευχόμαστε. Να ευλογούμε αυτούς που μας διώκουν ή μας αδικούν. "Εὐλογεῖτε καὶ μὴ καταρᾶσθε" μας συνιστά το αποστολικό ανάγνωσμα Προς Ρωμαίους, ιβ, 6-14 (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ). 
Οι λειτουργοί της Εκκλησίας και κήρυκες του Ευαγγελίου είναι όργανα και διάκονοι του Ευαγγελίου, του Αιωνίου Αρχιερέα, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Δεν πρέπει να γίνονται ομάδες και μερίδες διάφορες οι Χριστιανοί και να διασπάται η Ενότητα της Εκκλησίας, με αφορμή τους λειτουργούς της. Σας παρακαλώ, να είστε αρμονικά ενωμένοι, με τα ίδια φρονήματα όλοι σας και με τις ίδιες γνώμες και αποφάσεις. Να μην υπάρχουν μεταξύ σας διαιρέσεις (Α΄ Κορ. α΄, 10)(Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ).  
Στο αποστολικό ανάγνωσμα προς Ρωμαίους β, 10-16 γίνεται λόγος για τη συνείδηση. Τη χαρακτηρίζουν ως φωνή του Θεού. Μας δίνει την ικανότητα να μπορούμε να κρίνουμε τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας, τις πράξεις μας. Να φροντίζουμε για τον επιπλέον φωτισμό της συνειδήσεώς μας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και να συμμορφωνόμαστε προς τις υποδείξεις της. Τότε θα είμαστε ευσυνείδητοι Χριστιανοί (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος εκδόσεις Σωτήρ). 
Καὶ τοῖς λόγοις σου ποίησον ζυγὸν καὶ σταθμὸν καὶ τῷ στόματί σου ποίησον θύραν καὶ μοχλόν: για τα λόγια σου φτιάξε ζυγαριά και ζύγια και ζύγιζέ τα προτού τα πεις και φτιάξε πόρτα και σύρτη στο στόμα σου (Σοφία Σειράχ, κη΄, 25)
Κατά τήν ἰσχύν σου στόχασαι τούς πλησίον καί μετά σοφῶν συμβουλεύου: όσο μπορείς, να εξετάζεις και να ψυχολογείς αυτούς που σε πλησιάζουν. Να συμβουλεύεσαι μόνο ανθρώπους σοφούς και συνετούς (Σοφία Σειράχ, θ, 14).
Μην αφήσεις παλιό σου φίλο, διότι ο νέος φίλος δεν εξισώνεται με τον παλιό. Ο νέος φίλος είναι νέο κρασί· εάν το κρασί παλιώσει, θα το πιείς με πολλή ευχαρίστηση (Σοφία Σειράχ θ, 10).  
Μην ασχολείσαι μ' αυτά που λένε και κάνουν οι άλλοι. Πρόσεχε τα λόγια σου και τις πράξεις σου. Όταν όλα θα είναι τέλεια μέσα σου, τότε θα δεις αν μπορείς να κριτικάρεις τους άλλους· αλλά, πριν απ' όλα, τον εαυτό σου να κριτικάρεις και να διορθώνεσαι μέχρι την αιωνιότητα (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Δεν εχεις πίστη όταν τα στάχυα σου προσμένεις να γενούν σιτάρι κι' απ' τ' άκαρπο δεντρί που κέντρωσες προσμένεις καρπερό βλαστάρι. Πίστη εχεις οταν απ' το χέρσωμα και τ' αστραποκαμένα ξύλα προσμένεις τους καρπούς ολόδροσους
και καταπράσινα τα φύλλα. Δεν έχεις πίστη όταν τ' απόβραδο προσμένεις να πρ
οβάλλουν τ' άστρα και με του πετεινού το λάλημα να φέξει η αυγή ροδογελάστρα. Πίστη έχεις όταν όσο αλόγιστο και πλάνο ο νους σου κι αν το ξέρει
προσμένεις ήλιο τα μεσάνυχτα κι αστροφεγγιά το μεσημέρι.

Δεν εχεις πίστη όταν πιστεύοντας ρωτάς την κρίση και τη γνώση. Δεν έχεις πίστη όταν την πίστη σου στη λογική εχεις θεμελιώσει.Πίστη έχεις όταν κάθε σου όνειρο τ' άνάφτεις στο βωμό της τάμα κι άν κάποιο τάμα σου είν' αδύνατο προσμένεις να γενεί το θάμα (Γ.  Δροσίνης). 
Με τα παιδιά κάποτε μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς λόγια. Όπως ένας πατέρας, που η κόρη του στα χρόνια της εφηβείας, έκανε τα λάθη της ηλικίας και κανείς απ' όσους ήθελαν σωστά να τη συμβουλεύσουν, δεν τα κατάφερνε. Συγκλονίσθηκε όμως εκείνη, όταν κάποτε την πήρε ο πατέρας, κάθισε κοντά της δεν της είπε τίποτα και μόνο έκλαιγε. 
Και ένας άσωτος νέος ομολογούσε -μετά την επιστροφή του- ότι εκείνο που τον συγκλόνιζε πιο πολύ στα χρόνια της αποστασίας του ήταν το βλέμμα του πατέρα, καθώς τον περίμενε πονεμένος, υπομονετικός και αμίλητος, να του ανοίξει την πόρτα, όταν εκείνος επέστρεφε αργά τη νύχτα από τα αμαρτωλά ξενύχτια του (Εκδόσεις Σωτήρ).
Καλοί είναι οι γονείς που γεννούν πολλά παιδιά και γίνονται πολύτεκνοι, αλλά καλύτεροι είναι οι σωστοί εκπαιδευτικοί που αναγεννούν του κόσμου τα παιδιά και γίνονται υπέρ-υπέρ-πολύτεκνοι! Δίνουν αναγεννημένους ανθρώπους στην κοινωνία και έτσι γίνεται καλύτερη (Άγιος Παΐσιος). 
Ποιο είναι το δυσκολότερο απ' όλα; Εκείνο που σου φαίνεται ως το ευκολότερο:  να βλέπεις μα τα μάτια ό, τι βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου (Γκαίτε).
Η επισημότερη ώρα του Χριστιανού είναι η ώρα του Βαπτίσματος, κατά την οποία γίνεται υιοθεσία από τον Θεό.
Η ιερότερη στιγμή της ζωής του είναι η στιγμή της θείας κοινωνίας. Η ευτυχέστερη ώρα του πιστού αγωνιστή είναι η στιγμή του θανάτου, κατά την οποία απολαμβάνει τη μακάρια αιωνιότητα μαζί με τον Χριστό (Π. Ν. Τρεμπέλας, τελευταία υποθήκη λίγο πριν από την κοίμησή του το 1977). 
Στη συνείδησή σου που διψά για Θεό, δώσε μια ώρα σιωπής. Στην καρδιά σου που διψά για αγάπη, δώσε μια ώρα αγάπης. Στη διάνοιά σου που διψά να γνωρίσει, δώσε μια ώρα μελέτης (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Μεταχειρίσου μας, μεγάλε Θεέ, για το καλό της ανθρωπότητας, κι όχι για το κακό. Να είμαστε το άλας της γης· το λυχνάρι που φωτίζει· το σπίτι το χτισμένο στον βράχο· η πόλη χτισμένη στο βουνό· κι αυτός ο σπόρος ο χαμένος στα χωράφια μας, που πεθαἰνει, για να φέρει πλέον καρπό...(Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Να τ' αγαπάς όλα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό το ρήμα; Υπάρχουν τόσοι τρόποι ν' αγαπάς. Ένας μόνο είναι καλός. Αυτός που δίνει, δίνει και δίνει ακόμη. Χωρίς τίποτε να παίρνει, χωρίς τίποτε να περιμένει, χωρίς τίποτε να ζητά. Έτσι πρέπει ν' αγαπάς (Α. Degallier, μετάφραση Κώστα και Εριέττας Διαμαντοπούλου).
Ρώτησαν ένα λουλούδι, ένα πουλί και έναν άνθρωπο τι είναι η αγάπη. Το λουλούδι άνθισε, το πουλί κελάηδησε και ο άνθρωπος δάκρυσε (Προς τη Νίκη). 
Ο λόγος του Θεού έχει χαμηλή θύρα. Για να εισέλθει κάποιος μέσα ή πρέπει να είναι παιδί ή πρέπει να σκύψει ταπεινά το κεφάλι (Ιερός Αυγουστίνος). 
Θεέ μου, δώσε μου γαλήνη να αποδέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ ν' αλλάξω· δύναμη να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ ν' αλλάξω· σοφία να ξεχωρίζω τα μεν από τα δε (Προσευχή).  


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails