Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Προγονικές και άλλες ρήσεις


Δεν μαθαίνουμε και δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι μεγάλο μέρος από το πνεύμα των αρχαίων διασώθηκε απ' τους πατέρες της Εκκλησίας κι ότι πολλά αρχαία κείμενα σώθηκαν χάρη στους Βυζαντινούς (Αγγελική Λαΐου, ακαδημαϊκός, καθηγήτρια Βυζαντινής ιστορίας στο Χάρβαρντ, Βήμα 14/1/2001). 
Παιδεία είναι η μόρφωση του Έλληνα ανθρώπου (Βέρνερ Γαίγκερ, Γερμανός καθηγητής και παιδαγωγός). 
Ρίζα πολλῶν κακῶν ἡ ἀμάθεια: από την αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά ξεφυτρώνουν πολλά κακά (αρχαίο ρητό). 
Οὐδέ γάρ ἄνευ σμικρῶν τούς μεγάλους φασίν οἱ λιθολόγοι λίθους εὖ κεῖσθαι: οι λιθολόγοι λένε ότι χωρίς τα μικρά λιθαράκια δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να στερεωθούν καλά οι μεγάλες πέτρες. Δηλαδή, όλοι έχουν τη θέση και την αξία τους στην κοινωνία (Πλάτων).

Ἄσκει τῶν περί τό σῶμα γυμνασίων μή τά πρός ρώμην ἀλλά τά πρός τήν ὑγίειαν: να ασκείς το σώμα σου και να γυμνάζεσαι, όχι για να αποκτήσεις δύναμη, αλλά για να είσαι υγιής (αρχαίο ρητό). 

Οι γέροντες οφείλουν να έχουν σοβαρότητα στην όψη, γλυκύτητα στους λόγους και φρόνηση στην καρδιά (αρχαίο ρητό). Οι νέοι να έχουν απλότητα στην καρδιά, μέτρο στα λόγια και αιδώ στην όψη (αρχαίο ρητό). 
Ἡ πρός τό λαλεῖν ἀκρασία κενόν τόν λόγον ποιεῖ καί ἀνόητον: τα συνεχή ασυγκράτητα λόγια καθιστούν τον λόγο κούφιο και ανόητο (αρχαίο ρητό). 
Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις (Λέων Τολστόι).

Μοχθεῖν ἀνάγκη τούς θέλοντας εὐτυχεῖν: οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ευτυχισμένοι είναι ανάγκη να κοπιάσουν πολύ (Σοφοκλής). 
Οὐ γάρ τοῖς ψηφίσμασιν, ἀλλά τοῖς ἤθεσιν καλῶς οἰκεῖσθαι τάς πόλεις: οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους, αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών (Ισοκράτης).

ν λιγίστοις κεται τό εδαιμόνως βισαι: η ευτυχία στη ζωή εξαρτάται από πολύ λίγα πράγματα (Μάρκος Αυρήλιος).
Ο Κάρολος Μαρξ, πνευματικός πατέρας όλων σχεδόν των αριστερών κομμάτων, έλεγε ότι θα έδιωχνε με το μαστίγιο από τον ναό του πνεύματος όλους αυτούς τους βαρβάρους, που στρέφουν τους εργάτες εναντίον της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς (Σαράντος Καργάκος, περιοδικό Ενοριακή Ευλογία, τ. 136, Δεκέμβριος 2013). 
Αν έχετε μια ευγενική ψυχή, θα καταλάβετε μια μέρα πως η μόνη δυνατή ευτυχία είναι η προσφορά του εαυτού σας (Γεώργιος Θεοτοκάς).  
παξ νθρωποι γεγόναμεν, δίς δέ οκ στι γενέσθαι: μια φορά γεννηθήκαμε άνθρωποι, δυο φορές όμως δεν είναι δυνατό να γίνουμε (Επίκουρος).
Τέτλαθι δή, κραδίη· καὶ κύντερον ἄλλο ποτ᾽ ἔτλης: Βάστα, καρδιά· χειρότερα δεινὰ έχεις αντέξει (Ομήρου Οδύσσεια, Ραψωδία υ, στ. 18). 
Η πιο πικρή απογοήτευση που νιώθεις είναι όταν προσφέρεις καλοσύνη και σου την ανταποδίδουν με την αδικία (Πλάτων). 
Ἦθος ἀνθρώπῳ δαίμων: ο χαρακτήρας του ανθρώπου καθορίζει τη ζωή του, είναι η μοίρα του, ο θεός του (Ηράκλειτος).
Καμιά ψυχή δεν μπορεί να δει το ωραίο, αν δεν είναι αυτή η ίδια ωραία (Πλωτίνος).  

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails