
Η παραμονή τους πλέον στον Παράδεισο είναι επικίνδυνη. Η τιμωρία επιβάλλεται "πρός τό διακοπῆναι τἠν ἁμαρτίαν, ἵνα μή ἀθάνατον ᾗ τό κακόν· καί γίνεται φιλανθρωπία ἡ τιμωρία". Ο θάνατος στον οποίο οδηγείται πλέον ο άνθρωπος αποδεικνύεται ευεργεσία, διότι έτσι με το τέλος της ζωής διακόπτεται η αμαρτία, ώστε το κακό δεν γίνεται αθάνατο. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται φιλανθρωπία η τιμωρία. Έτσι εγώ πείθομαι, λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ότι τιμωρεί ο Θεός, δηλαδή φιλάνθρωπα και για το καλό του τιμωρουμένου.

Επιπλέον, οι κόποι και οι ταλαιπωρίες της ζωής, όπως οι άνθρωποι τη ζούμε όχι στον Παράδεισο της τρυφής, αλλά στη γη του πόνου και των δακρύων, μας οδηγούν στην ταπείνωση και μας κρατούν σε εξάρτηση από τον Θεό, ώστε φαίνεται και από αυτό ότι η τιμωρία τελικά είναι "κηδεμονίας μᾶλλον ἤ ἀγανακτήσεως" απόδειξη.
Εξάλλου ο πανάγαθος Θεός έχει δώσει την ελπίδα και την υπόσχεση της σωτηρίας, το πρωτευαγγέλιο, με λόγους που προηγήθηκαν από τους λόγους της εξαγγελίας της τιμωρίας προς τους πρωτοπλάστους.
![]() |
Δεν προέρχεται συνεπώς το κακό, ο πόνος και η θλίψη από τον Θεό, ο οποίος με ανυπέρβλητη αγαθότητα και σοφία εποίησε τα πάντα "καλά λίαν" κατά τη δημιουργία του κόσμου (Γεν. α' 31). Και κατόπιν, μετά την πτώση του κόσμου δια της αμαρτίας στη φθορά και στο θάνατο, αναδημιούργησε τον κόσμο, τον ανακαίνισε με τον φρικτό θάνατο και την ένδοξη Ανάσταση του Υιού Του, με όλο το απολυτρωτικό Του έργο.
Διδάσκει σχετικά ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος για τον διάβολο, τον πικρό τύραννο, και λέγει ότι εκείνος ήταν από την αρχή της δημιουργίας ανθρωποκτόνος (Ιω. η', 44)· εκείνος και τον πρώτο άνθρωπο τον κτύπησε με την παρακοή και εισήγαγε τη ζωή που είναι γεμάτη με κόπους και πόνους, και εξαιτίας της αμαρτίας έγινε αφορμή να νομοθετηθεί η ποινή και η τιμωρία.
Είναι φανερό ότι το κακό το έφερε στον κόσμο ο διάβολος.
Εμείς όμως, οι άνθρωποι, δώσαμε στο διάβολο το δικαίωμα. Στην απερισκεψία μας και στην υπερηφάνειά μας πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του κακού και όλων των πόνων που μας ταλαιπωρούν στη ζωή μας. Σ' αυτή τη ρίζα του κακού μας οδηγεί πολύ σοφά ο λόγος του ιερού Χρυσοστόμου, όταν διδάσκει ότι τίποτε δεν αποστρέφεται τόσο πολύ ο Θεός όσο την υπερηφάνεια.
(Αρχιμ. Αστερίου Χατζηνικολάου, Φως στο μυστήριο του πόνου, εκδόσεις Σωτήρ, Αθήνα 2015)
συνεχίζεται....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου