Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Αγνές προτροπές του Θεού





Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι το καλό, θέλει καραβοκύρη (Λαϊκό τετράστιχο).
Ο φόβος του Θεού κάνει τον άνθρωπο ήρωα. Ο φόβος των ανθρώπων κάνει τον άνθρωπο δειλό (Γέρων Γερμανός Σταυροβουνιώτης, ηγούμενος Ι. Μ. Σταυροβουνίου Κύπρου).
"Ὀ τῶν ἀνθρώπων τρόπος, νόμος γίνεται τοῖς ὑπό χεῖρα": το ήθος των αρχόντων γίνεται νόμος για τον απλό λαό. Επομένως, πρώτοι υπεύθυνοι για την σπουδαιότητα ή την φαυλότητα μιας χώρας είναι οι άρχοντές της. Φαύλοι άρχοντες διαπλάθουν φαύλους πολίτες (Μ. Φώτιος).
Τόν διδάσκαλον πρότερον ἑαυτοῦ χρή εἶναι διδάσκαλον. Ὥσπερ γάρ ὁ στρατηγός, ἐάν μή πρότερον ᾗ στρατιώτης ἄριστος, οὐ στρατηγός ἔσται ποτέ, οὕτω καί ὁ διδάσκαλος: Ο δάσκαλος πρέπει πρώτα από όλα να διδάσκει τον εαυτό του. Όπως ακριβώς ο στρατηγός εάν προηγουμένως δεν γίνει άριστος στρατιώτης, δεν θα γίνει ποτέ και άριστος στρατηγός, έτσι ακριβώς και ο δάσκαλος, δεν θα γίνει ποτέ άριστος, αν δεν μπει στη θέση του μαθητή (Ιωάννης Χρυσόστομος). 
Μην έχετε υπερβολική εμπιστοσύνη στην ανώτερη μόρφωση που αποκτήσατε στον κόσμο. Ο πολιτισμός στον οποίο ζούμε είναι κουλτούρα της πτώσεως (Σωφρόνιος του Σαχάρωφ). 
Εκδήλωση της χάριτος του Θεού είναι το ότι ευδόκησε να γεννηθούμε από γονείς χριστιανούς και να είμαστε μέλη της ορθόδοξης εκκλησίας. Της χάριτος του Θεού είναι το ότι είμαστε ελεύθεροι να επιτελούμε τα χριστιανικά μας καθήκοντα. Οφείλουμε λοιπόν και μεις "καί μή εἰς κενόν τήν χάριν τοὺ Θεοῦ δέξασθαι ἡμᾶς". Με ζήλο και επιμέλεια να καρποφορούμε καρπούς πνευματικής ζωής. Τα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο θα αξιοποιούνται τότε εκ μέρους του χριστιανού. Θα δείχνει με τη διαγωγή του ότι δεν δέχθηκε μάταια και ανώφελα τη χάρη του Θεού (Κυριακοδρόμιο, τόμος 5ος, εκδόσεις Σωτήρ).  

Να δίνεις ελεημοσύνη από τα αγαθά που έχεις και να μη λυπηθεί το μάτι σου και τσιγγουνευθείς, όταν ελεείς κάποιον φτωχό. Μην αδιαφορήσεις και μη στρέψεις αλλού το πρόσωπό σου, όταν παρουσιασθεί εμπρός σου οποιοσδήποτε φτωχός και τότε δεν θα αποστρέψει και ο Θεός το πρόσωπό Του από σένα (Τωβ, δ, 7). 

Ο πόνος είναι η ανωτάτη ακαδημία στην οποία εφοίτησαν τα ευγενέστερα πνεύματα της ανθρωπότητας και στην οποία πρέπει να φοιτήσουμε όλοι (Ιωάννης Χρυσόστομος).
Η εορτή των χριστιανών είναι "ἀγαθῶν ἔργων ἐπίδειξις, ψυχῆς εὐλάβεια, πολιτείας ἀκρίβεια"( Ιωάννης Χρυσόστομος). 

Η σκέπη και η πρόνοια του Θεού απλώνεται πάνω σε όλους τους ανθρώπους. Τη βλέπουν όμως όσοι καθάρισαν τον εαυτό τους από την αμαρτία (Ισαάκ ο Σύρος).
Απόκτησε την εσωτερική ειρήνη και χιλιάδες θα βρουν κοντά σου τη σωτηρία (Σεραφείμ του Σάρωφ).
Ας ανταποκριθούμε στην πατρική Του αγάπη. Ας καταφύγουμε με μετάνοια στον ωκεανό του ελέους Του. Μην αναβάλλουμε. Μη διστάζουμε. Μην υπολογίζουμε αμαρτήματα και παραπτώματα. Με τη συναίσθηση ότι είμαστε άνθρωποι αμαρτωλοί, "πρόβατα ἀπωλολότα", ας καταφεύγουμε στον Σωτήρα και Λυτρωτή μας. "Ἦλθε ὁ υἱός τοῦ  ἀνθρώπου ζητῆσαι καί σῶσαι τό ἀπολωλός Λουκά, ιθ,10" (Σκέψεις ιεράρχη). 
Ας Τον παρακαλούμε με πίστη θερμή, όπως η Χαναναία. "Κύριε, βοήθει μοι". Αυτήν την ταπεινή, τη θερμή, την επίμονη ικεσία της ψυχής ο Κύριος την ακούει, τη δέχεται κι όταν Εκείνος κρίνει, την ικανοποιεί (Κυριακοδρόμιο, τόμος 2ος, εκδόσεις Σωτήρ).

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails