Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Προτροπές από τους προγόνους μας



Πρῶτον, οἶμαι, τῶν ἐν ἀνθρώποις ἐστί παίδευσις: πρώτο από τα ανθρώπινα αγαθά νομίζω ότι είναι η μόρφωση και η παιδεία (Αντιφών).
Οὐδέν ἄλλο ἔχουσα ἐς Ἄδου ἡ ψυχή ἔρχεται πλήν τῆς παιδείας καί τροφῆς: η ψυχή κατεβαίνει στον Άδη χωρίς να κουβαλάει τίποτε άλλο πέρα από την παιδεία και την αγωγή της (Πλάτωνας).
Ἄνθρωπος παιδείᾳ κεκοσμημένος τῶν ζώων κάλλιστον: ο άνθρωπος που είναι στολισμένος με μόρφωση και παιδεία είναι το πιο καλό από όλα τα έμψυχα όντα (Σωκράτης).
Νοῦς ὁρᾷ καί νοῦς ἀκούει, τ' ἄλλα τυφλά καί κωφά: ο νους βλέπει και ο νους ακούει. Όλα τα άλλα αισθητήρια είναι τυφλά και κουφά (Επίχαρμος).
Λέγε εἰδώς: να ομιλείς και να εκφέρεις γνώμη για κάτι, μόνο όταν αυτό το γνωρίζεις καλά (Αρχαίο ρητό).  
Οὐδέν σιωπῆς ἐστι χρησιμώτερον: δεν υπάρχει τίποτε άλλο πιο ωφέλιμο από τη σιωπή (Μένανδρος).
Δυο στιγμές να θεωρείς ότι είναι κατάλληλες για να μιλάς: ή για όσα γνωρίζεις καλά ή για όσα είναι ανάγκη να μιλήσεις. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μόνο ο λόγος είναι προτιμότερος από τη σιωπή. Στις άλλες περιπτώσεις είναι καλύτερα να σιωπάς παρά να μιλάς (Ισοκράτης). 
Θεός συνεργός, πάντα ποιεῖ ῥαδίως: Όταν βοηθά ο Θεός, όλα εύκολα τα κάνει (Μένανδρος).
Ἐπισφαλές μαινομένῳ δοῦναι μάχαιραν καί μοχθηρῷ δύναμιν: είναι επικίνδυνο να δώσεις μαχαίρι σε μανιακό άνθρωπο, καθώς και δύναμη και εξουσία σε μοχθηρό άνθρωπο (Αντισθένης).
Ἐν οἴνῳ τά ἤθη φανερά γίγνεται: όταν κάποιος είναι μεθυσμένος, τότε φανερώνει την ποιότητα του χαρακτήρα του (Πλούταρχος). 
Ἤν δέ κακοῖσι συμσμίγῃς, ἀπολεῖς καί τόν ἑόντα νόον: αν έχεις σχέσεις με κακούς, είναι βέβαιο ότι θα χάσεις και τα μυαλά που έχεις (Θέογνις).
Ταράττει τούς ἀνθρώπους οὐ τά πράγματα, ἀλλά τά περί τῶν πραγμάτων δόγματα: οι άνθρωποι ταράζονται όχι για όσα τους συμβαίνουν, αλλά για όσα πιστεύουν ότι τους συμβαίνουν (Επίκτητος).
Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιμπραμένων, ἡμεῖς ἄδομεν: Κι ενώ τα σπίτια μας καίγονται, εμείς τραγουδάμε (αρχαιοελληνική παροιμία).
Ψυχῆς νοσούσης ἐστί φάρμακον λόγος: για την ψυχή που ασθενεί ο λόγος είναι το φάρμακο (Μένανδρος).
Εὐτυχοῦντες οὐκ ἐπίστανται φέρειν: Όσοι ευτυχούν δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν την ευτυχία τους (Ευρυπίδης). 
Ἀνδρῶν δ᾿ ἐκ μεγάλων πόλις ὄλλυται: η πόλη καταστρέφεται από τους μεγάλους άντρες (Σόλων).
Δεῖ θεούς μέν σέβεσθαι, γονέας δέ τιμᾶν, πρεσβυτέρους δέ αἰδεῖσθαι, νόμους πειθαρχεῖν, ἄρχουσιν ὑπείκειν, φίλους ἀγαπᾶν, πρός γυναίκας σωφρονεῖν...: Πρέπει να σέβεστε τους θεούς, να τιμάτε τους γονείς σας, να ντρέπεσθε τους μεγαλυτέρους σας, να πειθαρχείτε στους νόμους, να υπακούτε στους άρχοντες, να αγαπάτε τους φίλους, να είστε γεμάτοι φρόνηση στις γυναίκες (Πλούταρχος).
Τό φιλεῖν ἀδελφόν ἀπόδειξίς ἐστι τοῦ καί τόν πατέρα φιλεῖν καί τήν μητέρα: το να αγαπά κάποιος τον αδελφό του είναι αυτό απόδειξη ότι αγαπά και τον πατέρα και την μητέρα (Πλούταρχος). 
Σώφρονος ἀνδρός ἔχθραν φυλάττεσθαι καί ὀργήν: χαρακτηριστικό γνώρισμα του μυαλωμένου και συνετού ανθρώπου είναι να προφυλάσσεται από την έχθρα και την οργή (Πλούταρχος).
Η Ευρώπη χρειάζεται τα αρχαία ελληνικά ασχέτως με το τι απαιτούν κάποιοι σύγχρονοι Έλληνες. Όποιος επιδιώκει να αποκτήσει επαρκή γνώση της γλώσσας του Καβάφη έχει ανάγκη να καταλάβει τη δομή της γλώσσας του Ομήρου (Φρανκ Ένγκελ, Ευρωβουλευτής Λουξεμβούργου).  

Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails