Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Δικαιώματα -υποχρεώσεις παιδιών μέσα στην οικογένεια





Η οικογένεια είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Είναι η πρώτη κοινωνία ενός παιδιού, καθώς μέσα σε αυτήν χτίζει τη δική του προσωπικότητα. Δεν προσφέρει μόνο τροφή, βασικά αγαθά, στέγη και προστασία. Πάνω από όλα παρέχει αγάπη και φροντίδα στα παιδιά.
Στην οικογένεια τα παιδιά διαμορφώνουν αρχικά τον χαρακτήρα τους και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την κοινωνία, όταν ενηλικιωθούν.  Όσο πιο υγιής είναι μια οικογένεια και όσο πιο ζεστές είναι οι σχέσεις των μελών της, τόσο πιο ισορροπημένο θα γίνει το παιδί που μεγαλώνει μέσα σε αυτήν.
Όταν η οικογένεια είναι ενωμένη, λειτουργεί με δυναμικό τρόπο. Στην εποχή μας οι οικογένειες έχουν διαλυθεί και όσα δικαιώματα παρέχουν οι γονείς στα παιδιά ποικίλλουν ανάλογα με την ωριμότητα τόσο των γονέων όσο και των παιδιών.  Έτσι, αν δυσλειτουργεί η οικογένεια, ατονούν και όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Επομένως, με την επιβλαβή θέση της οικογένειας απειλείται ουσιαστικά και όλη η κοινωνία.
Η ζωή των παιδιών επηρεάζεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, οπότε τις περισσότερες φορές η ενασχόλησή τους είναι το τάμπλετ, το κινητό ή τα ηλεκτρονικά. Γι' αυτό η κοινωνικοποίησή τους ακολουθεί τους τεχνολογικούς ρυθμούς. 
Όταν ένα παιδί έχει σε καθημερινή βάση πιεσμένο πρόγραμμα με σχολείο, φροντιστήριο, αθλητισμό, πού να του μείνουν ώρες, για να νιώσει ελεύθερο ή να ξεκουραστεί; Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαμάδες -πέρα από χρήσιμες- είναι πολλές φορές εκνευριστικές, επειδή παρακινούν τα παιδιά τους να διαβάσουν ή να μην πολυασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στις παρέες μάλιστα οι έφηβοι κάνουν πράγματα, για να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους, αν και πάντα ή σχεδόν πάντα βαριούνται το σχολείο.
Ο πατέρας και η μητέρα θα αναθρέψουν σωστά το παιδί τους, για να γίνει ένας σημαντικός -ως προς τη σκέψη- άνθρωπος. Φυσικά και θα το βοηθήσουν, θα το στηρίξουν, ώστε να τελειοποιήσει όσο πιο κοντά μπορεί το στόχο του. Όμως ταυτόχρονα πρέπει από τους γονείς να τεθούν όρια και κανόνες στην ανατροφή των παιδιών τους από μικρή ηλικία, ώστε όταν μεγαλώσουν, να έχουν την κατάλληλη αγωγή, αλλά και τον σεβασμό τόσο στον εαυτό τους όσο και στους άλλους. 
Τα παιδιά πάντα πιστεύουν ότι πρέπει να παίρνουν ό, τι μπορούν από τους γονείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τις θυσίες της οικογένειάς τους. Πώς άραγε σήμερα απαιτείς, όταν οι γονείς σου αντιμετωπίζουν δυσάρεστες οικονομικές καταστάσεις; Οι γονείς εξάλλου πρέπει να σέβονται τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, όσο και τα παιδιά τους γονείς.
Πρέπει άλλωστε να έχουν υπομονή και κατανόηση, λύνοντας με τη συζήτηση όποια θέματα υπάρχουν, κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στη μάθηση, ελευθερία στο λόγο, ελευθερία στο χώρο δημιουργίας και ζωής και να ασχολούνται με αγαπημένες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους.
Οι γονείς όμως πάντα προσβλέπουν στην εικόνα του τέλειου παιδιού, για αυτό, όταν δεν δίνουν περιθώριο ελεύθερης επιλογής και αποφασίζουν αποκλειστικά για όλα, αυτό είναι άδικο. Σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Οι οικογένειες διαλύονται, οι γονείς μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους, τραυματίζοντας τις παιδικές ψυχές τους. Το συναίσθημα να σε σέβονται, αλλά και να ανήκεις σε μια οικογένεια είναι μοναδικό. Τι θα γίνει άραγε στα επόμενα εκατό ή διακόσια χρόνια;

(Μαθητικές σκέψεις)  


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
Ευλογημένο και δημιουργικό μήνα Φεβρουάριο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails