Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχει σήμερα αληθινή φιλία;







Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να ζήσει μόνος του. Η φιλία, η δημιουργία στενών σχέσεων, αγάπης και εμπιστοσύνης με άλλους ανθρώπους εκφράζει τη ζωτική του ανάγκη να συνυπάρχει αρμονικά μαζί τους. Ο άνθρωπος χωρίς τους φίλους θα ένιωθε μοναξιά, διότι δεν θα μπορούσε να εκφράσει σε κάποιον τα συναισθήματά του, βρίσκοντας παρηγοριά από ένα άτομο που θα το καταλάβαινε.
Το να έχει κάποιος πραγματικούς φίλους λοιπόν είναι από τα πολύτιμα αγαθά, εφόσον εκείνοι συμπαραστέκονται στις δύσκολες κι όχι μόνο στις ευχάριστες στιγμές. Σε εκείνους μπορούμε να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν και δεν είμαστε περήφανοι ίσως, ξέροντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό με ανοχή από αυτούς. 
Οι αληθινοί φίλοι δέχονται τη διαφορετικότητά μας χωρίς να θέλουν να αλλάξουμε σε κάτι που δεν τους αρέσει. Μόνον με έναν πραγματικό φίλο υπάρχει ειλικρίνεια και αμεροληψία. Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας και η εχεμύθεια. Έτσι, ξέρεις ό, τι μυστικό κι αν του εκμυστηρευτείς, θα μείνει μεταξύ σας και δεν θα έχεις τον φόβο πως θα το μάθει και κάποιος άλλος.
Στις μέρες μας όμως οι φιλίες είναι ελάχιστες. Οι περισσότεροι έχουν φίλους μιας χρήσης, δηλαδή φίλους με τους οποίους κάνουμε μόνο μια φορά παρέα κι έπειτα δεν τους ξαναμιλάνε. Η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από έντονο ατομικισμό και τεράστια αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία σε άλλα αγαθά. 
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εγκλωβίζονται σε έναν εικονικό κόσμο αναζητώντας διαδικτυακές φιλίες, κάτι που σίγουρα θεωρείται επικίνδυνο, αλλά και πάλι δεν συγκρίνεται με την άμεση σχέση. Και βέβαια, ο σημαντικότερος λόγος για την έλλειψη παρέας είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και κλείνεται στον εαυτό του. 
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας η φιλία περνάει στο περιθώριο, οι άνθρωποι γίνονται εσωστρεφείς. Υπάρχει εξάλλου έντονος ανταγωνισμός και ρατσισμός ανάμεσά μας κι έτσι είναι δυσκολότερο να κάνουμε φιλίες. 
Σήμερα μάλιστα είναι δύσκολο να αποκτήσεις αληθινούς φίλους, αφού όταν ο άνθρωπος έχει πληγωθεί από προηγούμενες φιλίες, δύσκολα εμπιστεύεται. Είναι ξαφνικά σαν να γύρισε το διακόπτη των συναισθημάτων του και ο εγωισμός έγινε η μόνη του συντροφιά.
Είναι κρίμα όμως να μην ρισκάρεις. Εξάλλου, το να βρεις έναν πραγματικό φίλο απαιτεί χρόνο, ώστε να αποδειχθεί αξιόπιστος. Έτσι, οι απαιτήσεις των ανθρώπων έχουν αυξηθεί, μια και αναζητούν φιλίες με κριτήριο κάτι που μπορεί να μην ισχύει την επομένη: τα υλικά αγαθά και τα αξιώματα. 
Όταν υπάρχει αληθινή φιλία, δεν υπάρχουν δυσάρεστες στιγμές. Είναι πολύτιμο το κάθε λεπτό. Γι' αυτό η πραγματική φιλία είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, εφόσον του εξασφαλίζει συναισθηματική ισορροπία και τον βοηθά να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του. 
Η φιλία έτσι δεν βοηθά μόνο στην κοινωνικοποίηση των ατόμων, αλλά και στην ειρηνική ανθρώπινη συνύπαρξη. Άλλωστε, οι φίλοι υπάρχουν όσα πράγματα ή μηχανήματα κι αν εφευρεθούν. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει. 
(Μαθητικές σκέψεις)

Αφιερωμένο στους φίλους μου! (διαδικτυακούς και μη!) 
Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!
 

2 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Παρούσα λοιπόν μια διαδικτυακή σου φίλη!

τα φιλιά μου συνάδελφε

ΑΝΘΗ είπε...

Η παρουσία σου είναι πάντα λαμπερή, καλή μου φίλη και συνάδελφε!

Φιλιά και από μένα!

Related Posts with Thumbnails