Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Περί παιδείας και νουθεσίας

Upload Pictures


Free PicturesΤῷ ὄντι γάρ αὕτη μοι φαίνεται τέχνη τις εἶναι τεχνῶν καἰ ἐπιστήμη ἐπιστημῶν ἄνθρωπον ἄγειν: πραγματικά θεωρώ πως είναι κορυφαία τέχνη και υπέρατη επιστήμη το να καθοδηγεί κάποιος τον άνθρωπο (Γρηγόριος Θεολόγος)
Image SearchΚάποιος ιεράρχης ανέφερε: Η ανατροφή ενός παιδιού αρχίζει πριν από τη γέννησή του, όπως ο σοφός λαός μας λέει:"μέσ από την κοιλιά της μάνας του" και ανατρέφεται κυρίως από τη μητέρα.Ένας 14χρονος μάλιστα έλεγε κάποτε: στο σπίτι, όταν θέλω να κάνω κάτι, πολλές φορές η μαμά δεν θέλει. Ο μπαμπάς μου θέλει ό, τι κι εγώ. Είμαστε δυο προς ένα. Κι έτσι κερδίζω εγώ. 
Upload PicturesΗ γνώση ταπεινώνει τον μεγάλο, εκπλήσσει τον κοινό, φουσκώνει τον μικρό. (Λαϊκή σοφία)
Όσο θα υπάρχουνε στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια, μη φοβάστε όλα θα πάνε καλά (Νίκος Καζαντζάκης)
Δώσε πρώτη κληρονομιά στα παιδιά σου την αρετή και ύστερα μοίρασέ τους και την περιουσία σου. (Μέγας Βασίλειος)
Η εφηβεία είναι μια επιθετική δικτατορία: φωνάζει, ελέγχει, τιμωρεί. 

Free Image Hosting -  Γέροντα, γιατί κατήργησαν  τους τόνους από την γραμματική;
- Τώρα, όπως οι άνθρωποι δεν σηκώνουν τίποτε και τα πετούν όλα, έτσι και τα γράμματα δεν σηκώνουν τίποτε, ούτε οξείες ούτε περισπωμένες! Και όπως όλοι τρέχουν, δεν βάζουν ούτε τελεία..........
Είναι και μερικοί που πάνε να κάνουν μια νέα γλώσσα. Η ελληνική όμως γλώσσα έχει «γλώσσα» από τις πύρινες Γλώσσες της Πεντηκοστής! Το δόγμα της πίστεώς μας καμιά γλώσσα δεν μπορεί να το αποδώσει. Γι’ αυτό οικονόμησε ο Θεός και η Παλαιά Διαθήκη μεταφράσθηκε από τους Εβδομήκοντα στην ελληνική γλώσσα και το Ευαγγέλιο γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα.  
Free Image HostingΑν δεν ξέρει Αρχαία Ελληνικά κανείς και ασχολείται με το δόγμα, μπορεί να πλανηθεί. Και εμείς καταργήσαμε τα Αρχαία από τα σχολεία! Μετά από λίγο θα έρχονται Γερμανοί να διδάσκουν Αρχαία στα δικά μας Πανεπιστήμια. Τότε θα καταλάβουν οι δικοί μας την αξία που έχουν τα Αρχαία Ελληνικά, αφού πρώτα γίνουν ρεζίλι, και θα πουν: «Για δες η Εκκλησία που κρατούσε τα Αρχαία»! .........
Image Hosting SiteΔεν βλέπετε τι γίνεται; Σχολεία είναι αυτά; Γλώσσα είναι αυτή που διδάσκουν σήμερα στα παιδιά; Ποια είναι η ιστορία μας; Αλλά και στην Θεολογία τι γίνεται; Έχει ένας άθεος πτυχίο της Θεολογίας και τον αφήνουν να διδάσκει θρησκευτικά. Δεν εξετάζουν όμως· θρησκευτικά διδάσκει ή αθεΐα; «Δεν μπορούμε, λένε, να τον βγάλουμε». Αν ένας φιλόλογος πάει να διδάξει μαθηματικά, θα τον αφήσουν;...
Photo SharingΣήμερα τα φορτώνουν ένα σωρό και τα μπερδεύουν. Τα μπουχτίζουν στα γράμματα χωρίς πνευματικό αντιστάθμισμα. Στα σχολεία τα παιδιά πρέπει πρώτα να μαθαίνουν τον φόβο του Θεού. Μικρά παιδιά να πάνε να μάθουν αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά – ενώ Αρχαία να μη μάθουν – μουσική, το ένα, το άλλο... Τι να πρωτομάθουν; Όλο γράμματα και αριθμούς και εκείνα που είναι να μάθουν για την Πατρίδα τους κ.λπ., δεν τα μαθαίνουν. Ούτε πατριωτικά τραγούδια ούτε τίποτε.....
Upload PicturesΕίναι μεγάλη υπόθεση ο σωστός δάσκαλος, ιδίως στις μέρες μας! Τα παιδιά είναι άγραφες κασέτες· ή θα γεμίσουν βρώμικα τραγούδια ή βυζαντινή μουσική. Το έργο  του δασκάλου είναι ιερό. Έχει μεγάλη ευθύνη και, αν προσέξει, μπορεί να πάρει μεγάλο μισθό από τον Θεό. Να φροντίζει να διδάσκει στα παιδιά τον φόβο του Θεού. Πρέπει να βρουν τρόπο οι εκπαιδευτικοί να περνάνε κάποια μηνύματα στα παιδιά για τον Θεό και για την Πατρίδα.  
Image SharingΑς σπείρουν αυτοί τον σπόρο, και ας μην τον δουν να βλαστάνει. Τίποτε δεν πάει χαμένο· κάποια στιγμή θα πιάσει τόπο. Και πάντα με το καλό, με επιείκεια, με αγάπη να φέρονται στα παιδιά. Να προσπαθούν να ξυπνάνε το φιλότιμό τους. Το παιδί θέλει αγάπη, ζεστασιά. Πολλά παιδιά την στερούνται τελείως στο σπίτι. Αν οι δάσκαλοι αγαπήσουν τα παιδιά, θα τους αγαπήσουν και εκείνα, και τότε θα κάνουν πιο εύκολα το έργο τους.
(Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Α΄, αποσπάσματα)

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

 

Για σε το πρώτο κλάψιμο
για σε το πρώτο γέλιο.
Εσύ 'σαι το θεμέλιο
που χτίζεται η ζωή.
Για σε το πρώτο φίλημα


για σένα η πρώτη κρίση
εσύ' σαι η θεία βρύση
που λούζεται η ψυχή.
Για σε το πρώτο μίλημα
για σε το πρώτο χάδι
εσύ' σαι τ' άγιο υφάδι
που υφαίνεται η ζωή.
Για σε το πρώτο βάδισμα
για σένα η πρώτη αγκάλη
εσύ' σαι ο ήλιος πάλι
που λάμπει στην ψυχή.
Για σε το πρώτο τάξιμο
για σε το πρώτο δόσμα
εσύ' σαι τ' άγιο κλώσμα
που κλώθεται η ζωή.


Για σε το πρώτο κλάψιμο,
για σε το πρώτο γέλιο

εσύ' σαι το θεμέλιο
που χτίζεται η ζωή.

Γ.Αθάνα - Τ. Βυθούλκα-Σωτηροπούλου 


(αφιερωμένο στη θεία μητέρα μας, Παναγία, που χθες είχε την εορτή της)




Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα!


Photo Sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails