Η παιδεία είναι εκ φύσεως λιμάνι-καταφύγιο- για όλους τους ανθρώπους (Μένανδρος)--Το πιο σημαντικό είναι να μη σταματάς ποτέ να ρωτάς. Η περιέργεια έχει το δικό της λόγο ύπαρξης (Άλμπερτ Αϊνστάιν)--Μάθε να αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη (Γ. Ρίτσος)--Τα εμπόδια δεν με πτοούν: καθένα από αυτά ενδυναμώνει τη θέληση για το ξεπέρασμά του (Λεονάρντο ντα Βίντσι)--Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου (Κομφούκιος) --Όλοι σκέπτονται να αλλάξουν τον κόσμο και κανείς τον εαυτό του (Λέων Τολστόι) --Ό, τι επαναλαμβάνουμε μας καθορίζει (Αριστοτέλης) --Δεν αγαπούν αυτοί που δεν δείχνουν την αγάπη τους (Σαίξπηρ) --Η αρετή είναι μια κατάσταση πολέμου και για να ζήσουμε μ' αυτήν πρέπει να πολεμάμε με τον εαυτό μας (Ζαν Ζακ Ρουσσώ) --Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα κομμάτι μάρμαρο, είναι και η μόρφωση για την ψυχή (Τζότζεφ Άντισον) --Ο μέτριος δάσκαλος λέει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο ανώτερος δάσκαλος επιδεικνύει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει (Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ)--Ο αληθινά σοφός δάσκαλος δεν σε προσκαλεί στον οίκο της σοφίας του, αλλά σε οδηγεί στο κατώφλι του δικού σου πνεύματος (Χαλίλ Γκιμπράν)



Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Προγονική αρετή και σοφία




Τόν ὕπνον οἱ θεοί λήθην κακῶν ἔδοσαν ἡμῖν καί ἀνάπαυσιν: οι θεοί μας χάρισαν τον ύπνο, για να ξεχνούμε τα κακά και να αναπαυόμαστε από τους κόπους.(Πλούταρχος)
Ὑπέρ εὐσεβείας καί λάλει καί μάνθανε: για την ευσέβεια και να μιλάς και να μαθαίνεις (Αρχαίο ρητό)
Ὀργή καί άσυνεσία, δύο μέγιστα κακά, πολλούς απώλεσαν: η οργή και η απερισκεψία είναι δυο από τα πιο μεγάλα κακά, που κατέστρεψαν πολλούς. (αρχαίο ρητό)
Ἀνδρείων ἀνδρῶν ἔργον φέρειν ἐγκρατῶς τά δεινά: έργο ανδρείων ανδρών είναι να υπομένουν τα βάσανα. (Πιττακός ο Μυτιληναίος)
Ποταμῷ οὐκ ἐστιν ἐμβῆναι δίς τῷ αὐτῷ: δεν μπορείς ποτέ να μπεις και να πατήσεις δυο φορές με το πόδι σου στο ίδιο νερό του ίδιου ποταμού. Τη δεύτερη φορά θα πατήσεις νέα ποσότητα νερού, αφού είναι συνεχής η ροή του ποταμού. (Ηράκλειτος)
Θεόν σέβου καί πάντα πράξεις ἐνθέως: να σέβεσαι το Θεό και θα τα ενεργείς όλα θεοφοβούμενα. (Αρχαίο ρητό)
Κρεῖττον σιωπᾶν (ἐστι) ἤ λαλεῖν μάτην: είναι προτιμότερο να σωπαίνει κάποιος παρά να φλυαρεί άσκοπα. (Μένανδρος) 
Κἄν μόνος ᾖς, φαῦλον μήτε λέξῃς, μήτε ἐργάσῃ: κι αν ακόμη είσαι μόνος και δεν σε βλέπει ούτε σε ακούει κανένας, να μην πεις και να μην πράξεις κάτι το φαύλο. (Αρχαίο ρητό)
 Γνούς κράτει: να ενεργείς κάτι, αφού προηγουμένως το σκεφθείς καλά. (Αρχαίο ρητό)
Γλῶσσα μέν ἀνόστεος, ὀστέα δέ βλάπτει: η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. (Ανάχαρσις)
Όλα τα "κατά φύσιν" έχουν όρια και τάξη (ευταξία), διότι η ίδια η φύση είναι τάξη ή έργο της τάξεως. Η αταξία όμως, όπως ακριβώς η ψιλή άμμος, ξεφεύγει από την αρίθμηση. Και όσα είναι "παρά φύσιν" είναι αόριστα και απροσδιόριστα. (Πλούταρχος) 
Ανδρειότερος είναι εκείνος που νικά τις επιθυμίες του παρά τους εχθρούς, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να νικήσει κανείς τον εαυτό του. (Αριστοτέλης)
Κρεῖττον τό ὕδωρ τοῦ οἴνου, ὅσον τῆς μέθης ἡ φρόνησις: το νερό είναι τόσο καλύτερο από το κρασί, όσο η μέθη από τη φρόνηση. (αρχαίο ρητό)
Δοκεῖ ἡ παιδεία, καί τοῦτο πάντες ὁμολογοῦσιν, ἡμεροῦν τάς ψυχάς ἀφαιροῦσα τό θηριῶδες: φαίνεται η μόρφωση και η παιδεία-κι όλοι το ομολογούν και το παραδέχονται- ότι εξημερώνει τις ψυχές, αφού αφαιρεί τις θηριώδεις ορμές. (Θεόφραστος)
Ἅπαντας ἡ παίδευσις ἡμέρους ποιεῖ: όλους η μόρφωση τους εξημερώνει. (Μένανδρος) 
Γράψε τα ονόματα εκείνων που σε έβλαψαν στην άμμο και τα ονόματα εκείνων που σε ευεργέτησαν (γράψε τα) στο μάρμαρο. (Αίσωπος)


Καλημέρα σας! Καλή και ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails